Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ausinių pirkėjais apsimetę vyrai buvo reketininkai, ir nekuklūs: „Duok 20 000 eurų!“

2019 m. gegužės 27 d. Kauno apygardos teismas išnagrinėjo ir paskelbė nuosprendį baudžiamojoje byloje, kurioje trys vyrai kaltinti turto prievartavimu bei vagyste, o vienas iš jų kaltintas ir neteisėtu disponavimu narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti.
Garso izoliuojančios ausinės
Garso izoliuojančios ausinės / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Penkis kartus teisti Vaidas Stalionis ir Povilas Petrusevičius bei septynis teistumus turintis Olegas Didžgalvis kaltinti tuo, kad veikdami bendrininkų grupėje, 2017 m. vasaros pabaigoje iš nukentėjusiojo neatlygintinai paėmė 180 eurų vertės ausines, kurias pastarasis buvo atvežęs parduoti, be to nukentėjusiajam jie prisistatė policijos pareigūnais ir grasindami, kad nuveš jį į policijos komisariatą kur jis bus sulaikytas ir uždarytas į areštinę, neturėdami teisėto pagrindo, atvirai, savo naudai reikalavo jiems perduoti 20 000 eurų.

Ausinių pardavėjui nusikaltėliai prisistatė pareigūnais ir grasino, kad nuveš jį į policijos komisariatą, kur jis bus uždarytas į areštinę.

Su nukentėjusiuoju susitarę susitikti dėl ausinių pirkimo, kaltinamieji turėjo ir kitokį planą. Jie prisistatę policijos pareigūnais nukentėjusįjį įsisodino į automobilį, paėmė jau minėtas ausines ir pradėjo važiuoti Vilnius link reikalaudami pinigų, o pakeliui sustoję miške surakino nukentėjusįjį antrankiais bei paėmė iš jo piniginėje turėtus 600 eurų.

Nukentėjusysis pasakė galintis atiduoti ir namie turimus 4 000 eurų, tačiau turto prievartautojams to atrodė maža – reikalavo 20 000 eurų. Įbaugintas nukentėjusysis pažadėjo, kad pinigų atveš draugas ir pasiprašė parvežamas į namus, kur atidavė ir juose laikytus 4 000 eurų. Kaltinamieji dar pagrasino, kad už nesumokėtus pinigus reikės atidirbti, todėl sulaukęs skambučių ir SMS žinučių bei pasitaręs su artimaisiais ir supratęs, kad turtą iš jo prievartavo ne policijos pareigūnai, nukentėjusysis parašė pareiškimą. Aiškinantis šį nusikaltimą ir atlikus kratą vieno iš kaltinamųjų gyvenamojoje vietoje, paaiškėjo ir dar vienas baudžiamasis nusižengimas – V.Stalionis nuo ikiteisminio tyrimo nenustatyto laiko, asmeninėms reikmėms, neteisėtai laikė 2,618 gramo kanapių.

V.Stalionis savo kaltę pripažino iš dalies, kas pripažinta kaip atsakomybę lengvinanti aplinkybė, o P.Petrusevičius ir O.Didžgalvis savo kaltę neigė, tačiau visų jų kaltė pilnai įrodyta surinktais įrodymais ir liudytojų bei nukentėjusiojo parodymais.

V.Stalionis ir P.Petrusevičius nusikalstamas padarė būdami recidyvistais.

Visų trijų kaltinamųjų atsakomybę sunkinanti aplinkybė yra nusikalstamų veikų padarymas veikiant bendrininkų grupėje, be to V.Stalionis ir P.Petrusevičius nusikalstamas padarė dar ir būdami recidyvistais, į tai irgi atsižvelgta skiriant bausmes.

Bendrininkų grupėje įvykdytos nusikalstamos veikos priskiriamos viena prie sunkių, kita prie nesunkių nusikaltimų kategorijų, todėl V.Stalioniui skirtinos laisvės atėmimo bausmės griežtesnės, negu sankcijose numatyti bausmės vidurkiai, tačiau jiems artimos, P.Petrusevičiui skirtinos laisvės atėmimo bausmės tolygios sankcijose numatytiems jų vidurkiams, O.Didžgalviui skirtinos laisvės atėmimo bausmės, švelnesnės, negu sankcijose numatyti jų vidurkiai.

Teismas visus kaltinamuosius pripažino kaltais dėl jiems inkriminuotų veikų. V.Stalioniui paskirta subendrinta 7 metų laisvės atėmimo bausmė. Prie šiuo nuosprendžiu paskirtos bausmės iš dalies pridėta 2005 metais paskirta ir neatlikta bausmės dalis, todėl galutinė V.Stalioniui paskirta bausmė – aštuoneri metai laisvės atėmimo, rašoma Kauno apygardos teismo atstovų pirmadienį paviešintame pranešime.

P.Petrusevičiui paskirta 6,5 metų laisvės atėmimo bausmė, O.Didžgalvis kalėti turės šešerius metus. Visi pripažinti kaltais bausmes turės atlikti pataisos namuose, o taip pat turės solidariai atlyginti nukentėjusiajam 3 510 eurų turtinės ir 9 000 eurų neturtinės žalos.

Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo dienos, gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui per Kauno apygardos teismą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius