-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Automobiliu sprunkantis šiaulietis pareigūnams: „Eikit na... mentai“

Neblaiviam ir neturinčiam teisės vairuoti šiauliečiui pasivažinėjimas Šiaulių gatvėmis ir nepagarbus elgesys su jam kelią pastojusiais pareigūnais kainavo per 28 tūkst. litų.
Policija
Policija / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

27 metų Edgarui Rapnikui teko susidurti su policininkais kai neblaivus triukšmavo, necenzūriniais žodžiais išplūdo policijos pareigūnus ir būdamas vidutinio girtumo vairavo automobilį. Už šiuos pažeidimus jam buvo skirtos baudos. E.Rapnikas už įvairius nusikaltimus buvo teisiamas keturis kartus, tačiau realios laisvės atėmimo bausmės nėra ragavęs – jis atsipirkdavo bauda arba nuosprendžio vykdymas būdavo atidedamas. Kaip parodė šių metų įvykiai, tokios sankcijos vyro neišauklėjo, jis pasijuto nebaudžiamas.

Šiaulių apskrities VPK patrulių dėmesį atkreipė Šiauliuose, Aušros alėja įtartinai manevruojantis „Audi 80“. Pareigūnai šį automobilį pasivijo Dvaro gatvėje ir, įjungę specialiuosius šviesos bei garso signalus, mėgino jį sustabdyti. Vairuotojas nestojo, tik, pažiūrėjęs į pro policijos automobilio langą pareigūno iškištą krivulę, nusuko į Gluosnių gatvę. Čia patruliams pavyko bėglio automobilį užblokuoti. Priėjęs prie „Audi 80“ pareigūnas vietoje pasisveikinimo išgirdo „eikit na...mentai“ ir, įjungęs pavarą, toliau važiavo į priekį.

Tada į bėglio persekiojimą įsijungė daugiau patrulių ekipažų. Automobilis „Audi 80“ buvo užspeistas viename Tilžės gatvėje esančiame namo kieme. Į pareigūnų reikalavimą išlipti iš automobilio vėl pasigirdo frazė „eikit na...aš niekur nelipsiu“. Vairuotojas nereagavo ir į pareigūnų įspėjimą, kad nepaklusus jų teisėtiems reikalavimams, gali būti panaudota fizinė jėga ir specialiosios priemonės – koviniai veiksmai, ašarinės dujos, antrankiai. Jos ir buvo panaudotos, nes iš automobilio traukiamas vairuotojas kaip įmanydamas priešinosi. Siekdamas išvengti antrankių, jis pačiupo vienam patruliui už rankos pirštų ir juos pasuko. Pareigūnui lūžo pirštas ir plyšo sausgyslė.

Sulaikytasis pasirodė esąs neturintis teisės vairuoti Edgaras Rapnikas, nuo kurio sklido stiprus alkoholio kvapas. Vyras tikrintis girtumą atsisakė. Už tai, kad vairavo automobilį, neturėdamas tam teisės, kad vengė leistis patikrinamas ar nėra neblaivus, kad nepakluso teisėtam policijos pareigūnų reikalavimui sustabdyti transporto priemonę, teismas jam skyrė 4 tūkst. litų baudą.

Šiaulių apskrities VPK praneša, kad dėl pasipriešinimo policijos pareigūnams ir vienam jų padaryto nesunkaus sveikatos sutrikdymo E.Rapnikui buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Birželio mėnesį ši baudžiamoji byla išnagrinėta teisme ir jam skirta dvejų metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant trejiems metams, bei auklėjamojo poveikio priemonė – 650 litų įmoka į nukentėjusiųjų nuo nusikaltimų asmenų fondą.

Tuo E.Rapniko išlaidos nesibaigė. Jis sulaužyto piršto savininkui atlygino 2 tūkst. litų neturtinę žalą. Vyrui civilinius ieškinius pareiškė Šiaulių apskrities VPK ir Policijos departamentas. Už tai, kad sužalotasis patrulis pusantro mėnesio buvo nedarbingas ir jo nedarbingumo laikotarpiu Šiaulių apskrities VPK mokėjo nedarbingumo pašalpą bei socialinio draudimo įmokas, E.Rapnikas šiai institucijai turės atlyginti 6 tūkst. 149 litų turtinę žalą, o Policijos departamentui regreso tvarka teks atlyginti 15 tūkst. 290 litų turtinę žalą, nes tokio dydžio kompensacija dėl darbe patirtos traumos buvo išmokėta sužalotajam patruliui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius