-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Automobilių vagišius ir padegėjas neišvengė laisvės atėmimo bausmės

Prokurorų prašymu, svetimo turto grobstymu ir niokojimu kaltintamam anksčiau teistam 21 metų panevėžiečiui A.M. paskirta trejų metų laisvės atėmimo bausmė, kurią teks atlikti pataisos namuose.
Kalėjimas
Kalėjimas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Generalinė prokuratūra praneša, kad tokį sprendimą priėmė Panevėžio apygardos teismas, patenkinęs prokurorų apeliacinį skundą dėl nepagrįsto pirmosios instancijos priimto nuosprendžio, kuriuo automobilių vagystėmis ir jų padeginėjimu kaltintam panevėžiečiui A.M. paskirtos bausmės vykdymas buvo atidėtas.

„Prokurorai, siekdami ne kartą panašias nusikalstamas veikas padariusius teisiamuosius pasiųsti atlikti realios laisvės atėmimo bausmės, gina visuomenę nuo svetimą turtą grobstančių ir niokojančių asmenų, ypač, kai anksčiau paskirtos baudžiamojo poveikio priemonės nepadaro jokios įtakos, “ - teigė Panevėžio apygardos prokuratūros Apeliacinio skyriaus vyriausioji prokurorė Jolanta Činčikienė.

Pasak skyriaus vyriausiosios prokurorės Jolantos Činčikienės, paskirta bausmė turėtų paveikti nuteistąjį laikytis įstatymų ir daugiau nenusikalsti, tačiau šiuo atveju linkusiam gerti, vogti automobilius ir juos niokoti bei padeginėti asmeniui pirmosios instancijos teisme nepagrįstai buvo paskirta su laisvės atėmimu nesusijusi bausmė, kuri sudarytų sąlygas vėl užsiimti tuo pačiu. 

Pernai lapkričio naktį A.M. kartu su bendrininku E.K. pasikėsino pagrobti Panevėžio miesto Velžio kelyje esančios vienos bendrovės automobilį Peugeot J5, tačiau nepasisekė, tada iš šalia stovėjusio nerakinto automobilio Ford Courier išėmė akumuliatorių, vėl mėgino užvesti pirmojo automobilio variklį.

Gruodžio mėnesį jis pavogė kompaktinį diskų grotuvą „Panasonic“ iš Beržų g. palikto automobilio VW Jetta, po to tą automobilį padegė. Tą patį mėnesį išdaužė Peugeot J5  galinių durų langą ir mėgino užvesti variklį, bet nepasisekė, tada jį irgi padegė. Ugnis sunaikino ne tik tą automobilį – nukentėjo ir   šalia stovėjęs automobilis Iveco.

Valstybinį kaltinimą nagrinėjant bylą miesto apylinkės teisme palaikiusi Panevėžio miesto apylinkės prokuratūros Pirmojo skyriaus prokurorė Loreta Nevardauskienė teigė, kad už nusikaltimus nuosavybei teistas ir už tokios pačios rūšies nusikaltimus turėjęs neišnykusį teistumą A.M. vėl padarė penkias nusikalstamas veikas, kurių objektais buvo svetimas turtas: du nusikaltimus įvykdė visuotinai pavojingu būdu – padegdamas svetimą turtą. Polinkis daryti tokio pobūdžio nusikalstamas veikas rodo jo vertybinę orientaciją – savanaudiškus interesus ir antivisuomenines nuostatas.

„Pirmosios instancijos teismas, vadovaudamasis protingumo ir humaniškumo kriterijais – padėti jaunam žmogui pakeisti gyvenimo būdą, A.M. paskyrė įpareigojimą gydytis nuo alkoholizmo ir atidėjo bausmės vykdymą maksimaliam įstatymo numatytam terminui. Tačiau toks miesto apylinkės teismo siekis privertė suabejoti, ar nuteistasis, nepasiųstas atlikti bausmės į pataisos namus, sugebės pats pakeisti gyvenimo būdą – sumažinti polinkį vartoti alkoholį, juoba, kad faktai rodo ką kita: jau nagrinėjant bylą teisme, gauta duomenų apie pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl alkoholio vagystės iš parduotuvės, kuriame jis pripažintas įtariamuoju,“- sakė Panevėžio apygardos prokuratūros Apeliacinio skyriaus vyriausioji prokurorė Jolanta Činčikienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius