-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Avarijoje prie Vilniaus žuvo baltarusių politinis pabėgėlis, patekęs į šnipinėjimu kaltinamo M.Danieliaus spąstus

Spalio 9 d. vakare prie Vilniaus per eismo įvykį žuvo Baltarusijos pilietis. Baltarusių opozicinis portalas „Naša Niva“ skelbia, kad žuvusysis buvo Viktaras Savičius, kuris 2021 m. buvo priverstas išvykti iš Baltarusijos.
Viktoras Savičius
Viktoras Savičius / Stop kadras iš video

Eismo nelaimė įvyko pirmadienio vakarą, apie 19.38 val., Dėdeliškių kaime, pranešė Policijos departamentas.

Automobilis „Scania“ su puspriekabe, vairuojamas 56 metų vyriškio, atsitrenkė į šalikelėje stovėjusį automobilį „Chevrolet HHR“ ir mirtinai sužalojo prie jo stovėjusį 34 metų vairuotoją.

Apie V.Savičių „Naša Niva“ papasakojo jo draugas Andrejus Šarendo. Jie abu atsidūrė Lietuvoje maždaug tuo pačiu metu ir dėl panašių priežasčių.

Pasak A.Šarendo, V.Savičius į Lietuvą pateko 2021 m., kai Baltarusijoje jam buvo iškelta baudžiamoji byla:

„Lietuvoje jis turėjo pabėgėlio statusą. 2022 m. vasario 24 d. prasidėjus Rusijos invazijai į Ukrainą, jis prie Baltarusijos ambasados sudegino savo Baltarusijos piliečio pasą ir beveik kitą dieną savanoriškai išvyko į frontą, užsirašė į Kosto Kalinausko pulką ir ten išbuvo daugiau nei pusmetį, grįžo pernai rudenį. Vilniuje aktyviai dalyvavo visuomeninėje veikloje, rašė eilėraščius, parašė ir K.Kalinausko pulko neoficialaus himno žodžius“.

V.Savičiaus tėvai taip pat buvo priversti išvykti iš Baltarusijos paskui savo sūnų, tačiau jie gyvena kitose šalyse.

„Dabar jie atvyko į Vilnių, kur policija tiria eismo įvykio aplinkybes. Kiek žinau, jis grįžo namo, buvo beveik prie Vilniaus, kai jo automobilio variklis užgeso. Viktoras išlipo pažiūrėti, kas atsitiko. Tamsoje vilkiko vairuotojas jo nepastebėjo... Šis vaikinas gyvenime turėjo daug psichologinių sunkumų, bet visus juos įveikė. Ir čia, Vilniuje, jis pradėjo savo gyvenimą iš naujo. Jis buvo labai geras draugas, nes visada padėdavo sunkią akimirką. Labai žeidžianti, nelemta ir nesavalaikė mirtis“, – pasakojo A.Šarendo.

Tarnaudamas K.Kalinausko pulke V.Savičius dalyvavo mūšiuose, kurie jį stipriai paveikė. „Naša Niva“ rašo, kad tuo metu Baltarusijos specialiosios tarnybos paėmė įkaitais Viktoro tėvus. Teisėsaugininkai pradėjo privatų susirašinėjimą su savanoriu, jam grasino ir siuntė vaizdo įrašus su tėvais iš kalėjimo kameros. V.Savičius nutraukė sutartį su Ukrainos kariuomene ir įsivėlė į skandalą, kai jo interviu pasirodė propagandiniame kanale „Baltarusija 1“.

Tą interviu valstybiniam televizijos kanalui su V.Savičiumi apgaulės būdu įrašė Lietuvos teisininkas Mantas Danielius, kuris dabar teisiamas Lietuvoje dėl kaltinimų šnipinėjimu Baltarusijos valdžios naudai.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Mantas Danielius atvestas į teismo posėdį
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Mantas Danielius atvestas į teismo posėdį

Prisistatęs JAV ambasados atstovu M.Danielius įkalbėjo iš Ukrainos fronto grįžusį V.Savičių papasakoti apie Ukrainoje kariaujantį K.Kalinausko batalioną. Vėliau šį vaizdo įrašą lietuvis perdavė su Baltarusijos KGB siejamai „pulkininke“ vadinamai Baltarusijos televizijos propagandistei K.Lebedevai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius