Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baikerio A.Kilkaus nužudymo byloje – staigmena: prokuroras R.Šileika tyrimą perdavė naujokui

Bene daugiausia neatsakytų klausimų turinčioje baikerio Aivaro Kilkaus dingimo byloje – itin netikėtas posūkis. Sunkiai, bet itin uoliai ją narpliojęs patyręs sostinės prokuroras Ramūnas Šileika pusiaukelėje užvertė visą surinktą medžiagą ir paliko ją naujokui iš Trakų rajono. Prokuratūros vadovybė teigia, kad tai tik vadybiniai pokyčiai, kurie neturės rezonansiniam tyrimui jokios neigiamos įtakos. Naujokas Mindaugas Jancevičius jau nusiteikęs ryžtingai: į bylą dar neįsigilinęs, bet jau žada siekti pratęsti įtariamojo Lauryno Baltrūno suėmimą terminą.
Laurynas Baltrūnas, pravarde Oblius ir Aivaras Kilkus, pravarde Kumpis
Laurynas Baltrūnas, pravarde Oblius ir Aivaras Kilkus, pravarde Kumpis / 15min montažas

Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Antanas Rauličkis 15min tvirtino, kad pareigūnų poslinkiai institucijos viduje – įprastas ir normalus dalykas: „Būna, kad prokurorai migruoja.“

A.Rauličkis nesureikšmino to, kad R.Šileika perkeltas į kitą skyrių dar nebaigęs tirti didžiulį atgarsį visuomenėje sukėlusios ir savo sudėtingumu jau pagarsėjusios baikerio nužudymo bylos.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Šileika
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Šileika

„Tokių tyrimų, kuriuos mes laikome rezonansiniais, yra ne vienas, o 43. Kai keičiasi prokurorai, nė vienas tyrimas nelieka be dėmesio. Čia vadybiniai dalykai. Kokybei tai tikrai neatsilieps“, – užtikrino vyriausiojo prokuroro pavaduotojas.

A.Rauličkis visas permainas paaiškino paprastai: viena Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo (ONKT) skyriaus prokurorė laimėjo atranką dirbti elitiniame padalinyje – Generalinėje prokuratūroje.

Tokiu būdu ONKT atsirado laisva vieta, kurią žūtbūt reikėjo greitai užpildyti.

Pozicija pasiūlyta R.Šileikai, kuriam teko palikti visus iki šiol kuruotus ikiteisminius tyrimus. Nes Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyrius užsiima kitais reikalais, nei trys „paprasti“ Vilniaus apygardos prokuratūros baudžiamojo persekiojimo skyriai.

Naujas prokuroras L.Baltrūną nori laikyti už grotų

Baikerio dingimo ir nužudymo bylą gavęs prokuroras Mindaugas Jancevičius 15min teigė esąs nusiteikęs dirbti ryžtingai. Nors pagrindinio įtariamojo suėmimo terminas dar nesibaigė, 1-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras jau dabar yra apsisprendęs kitą savaitę kreiptis į teismą dėl griežčiausios kardomosios priemonės L.Baltrūnui termino pratęsimo.

M.Jancevičiaus vertinimu, teismo anksčiau nustatyti kalinimo pagrindai nėra išnykę – atsidūręs laisvėje, L.Baltrūnas gali trukdyti tirti bylą ar netgi apskritai pasislėpti nuo teisėsaugos. „Aš manau, kad taip, o ar taip yra, pasakys teismas“, – sakė prokuroras.

Sostinėje M.Jancevičius atsidūrė iš Trakų rajono apylinkės prokuratūros, kuriai tam tikrą laiką netgi vadovavo. Kaip žinoma, būtent Trakų rajone, tyrimo duomenimis, vyko dalis veiksmo, susijusio su baikerio L.Baltrūno dingimu ir nužudymu.

Kai baikerio bylą paliko R.Šileika, ji galėjo būti perduota bet kam, tačiau tyrimo ėmėsi naujokas M.Jancevičius – galbūt tikimasi išnaudoti jo įdirbį Trakų rajone?„Taip, aš esu dirbęs toje pusėje. Bet čia yra grynai sutapimas dėl tos geografijos, Trakų rajonas čia nėra tiesiogiai susijęs“, – 15min tvirtino pašnekovas.

Į klausimą, kaip vertina sostinės prokuratūroje gautą iššūkį, M.Jancevičius atsakė lakoniškai ir filosofiškai: „Dabar yra kaip yra. O vėliau laikas viską parodys.“ Beje, M.Jancevičius daugiau nei prieš dešimtmetį jau yra dirbęs Vilniaus apygardos prokuratūroje.

Prokuroras prisipažino į šį ikiteisminį tyrimą kol kas nėra gerai įsigilinęs, nes gavo jį „realiai tik prieš kelias dienas“.

15min nuotr./Mindaugas Jancevičius
15min nuotr./Mindaugas Jancevičius

Tuo metu prokuroras R.Šileika 15min minėjo, kad jam nusišalinant nuo tyrimo, kuriam atidavė daug laiko ir pastangų, situacija tame tyrime niekaip iš esmės nebuvo pasikeitusi. Įtariamieji buvo likę trys ir tie patys, dingusysis dar nerastas, o L.Baltrūnas ir toliau nuo teisėsaugos atsiribojęs.

R.Šileika nemano, kad jo įdirbis šioje byloje, perdavus visą medžiagą kolegai, kur nors pradings.

Suprasti akimirksniu

  • 2017 m. spalio 15 dieną apie 17 val. Aivaras Kilkus motociklu „Harley-Davidson“ išvyko iš namų Vilniuje ir negrįžo, o jo buvimo vieta iki šiol nėra žinoma. Varėnos rajone buvo rastas A.Kilkaus motociklas ir jo šalmas.
  • Baikerių gretose Kumpiu vadinto vyro ne vieną dieną įnirtingai ieškojo ne tik šeima, policija, bet ir būriai savanorių, dalis kurių nė nepažinojo Aivaro, tačiau neliko abejingi šiai dramai.
  • Spalio 20 dieną įtarimai dėl neteisėto A.Kilkaus laisvės suvaržymo buvo pateikti Laurynui Baltrūnui, o Vilniaus apylinkės teismas leido jį suimti dviem mėnesiams, o gruodžio 14 d. suėmimo terminą leista pratęsti dar dviem mėnesiams. 2018 m. vasario viduryje terminas turi būti pratęstas arba kardomoji priemonė sušvelninta.
  • Gruodžio pradžioje šiame tyrime padaugėjo įtariamųjų, jų sąrašą papildė L.Baltrūno bičiulis Darius Matusevičius. Šis baikeris įtariamas tik tuo, kad išvežė A.Kilkaus motociklą į Varėnos rajoną.
  • Gruodžio 15 d. policija netikėtai išsivežė apklausai L.Baltrūno žmoną. Moteris, įtariama įkalčių slėpimų, už grotų praleido dvi paras.
  • Baikerių pasaulyje L.Baltrūnas turi Obliaus pravardę. Jis vadinamas žinomiausiu Lietuvos baikeriu. Jau beveik 20 metų gyvuojančiam baikerių klubui „Vorai“ jis vadovauja nuo pat klubo veiklos pradžios.
  • Oblius yra turėjęs nemalonumų su teisėsauga, kai per koncertą Aukštadvaryje apmėtė kiaušiniais homoseksualumo neslepiantį atlikėją Ruslaną Kirilkiną.
  • Spėliojama, kad tarp L.Baltrūno ir buvusio klubo „Vorai“ nario A.Kilkaus galėjo būti nesutarimų, susijusių su pinigais, garažais. Aplinkybes tyrėjai dar aiškinasi.

Advokatui buvo staigmena

Įtariamąjį baikerį L.Baltrūną šioje byloje ginančiam advokatui Sauliui Juzukoniui žinia apie pasikeitusį prokurorą penktadienį tapo staigmena – apie tai teisininkas sužinojo tik iš 15min.

Kita vertus, S.Juzukonis teigė, kad žiūrint iš gynybos pusės, šis pokytis nėra reikšmingas. „Čia yra prokuratūros vidiniai dalykai. Jie gali keisti prokurorus, gali perduoti tyrimą į kitą skyrių, gali sudaryti vieną bylą tiriančių prokurorų grupę – kaip jiems atrodo geriau. O iš mūsų pusės niekas nesikeičia, mes toliau laikomės tos pačios taktikos ir pozicijos“, – kalbėjo suimtajam L.Baltrūnui atstovaujantis advokatas.

S.Juzukonis minėjo, kad dėl įtariamajam taikomos griežčiausios kardomosios priemonės yra rašęs prokurorui prašymą ją pakeisti į švelnesnę, atsakymas buvo neigiamas, o į atitinkamą skundą dėl tokio atsakymo prokuratūra dar nesureagavo. Gynėjas taip pat viliasi grįžti prie šio klausimo artimiausiu metu teisme, nes šiuo metu L.Baltrūną galima laikyti nelaisvėje ilgiausiai tik iki vasario 19 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius