Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Baltarusiškos malkos skleidė padidintą radiacijos foną

Medininkų punkte dirbantys pasieniečiai į Lietuvą neįleido baltarusio vairuojamo vilkiko, kuriuo iš iš kaimyninės šalies buvo gabenamas didesnį nei leistina radiacijos foną skleidžiantis malkų krovinys.
Malkos
Malkos / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Sekmadienį Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Vilniaus rinktinės Padvarionių užkardos pasieniečiai Medininkų punkte patikrino iš Baltarusijos atvykusį vilkiką „Volvo FH 4X2“ su puspriekabe. Vairuotojas – 57-erių Baltarusijos pilietis.

Transporto priemone su baltarusiškais numeriais buvo gabenamas skaldytų malkų krovinys. Siuntėjas – viena Baltarusijos įmonė, gavėjas – bendrovė Šveicarijoje.

Vilkikui su priekaba įvažiuojant į pasienio kontrolės punkto teritoriją, suveikė čia sumontuota VSAT stacionari jonizuojančiosios spinduliuotės matavimo įranga. Ji parodė normą viršijantį radiacijos foną.
Vilkiką ir jo priekabą pasieniečiai pakartotinai patikrino nešiojamaisiais jonizuojančiosios spinduliuotės matavimo prietaisais. Nustatyta, kad malkų krovinys skleidžia 25 mikrorentgenų radiacinį foną. Leidžiama norma yra 20 mikrorentgenų.

Apie įtartiną krovinį pasieniečiai informavo Radiacinės saugos centro darbuotojus. Nuspręsta neleisti gabenti malkų per Lietuvos teritoriją. Tą pačią dieną vilkikas su priekaba grąžintas į Baltarusiją.
Iš viso 2011 m. pasieniečiai kontrolės punktuose nustatė 47 padidėjusios radiacijos atvejus. Dažniausiai leistiną normą viršijančią spinduliuotę skleidė gabenamos trąšos, pasitaikė ir radioaktyvių medienos krovinių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius