Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Baltarusiškų cigarečių kontrabanda finansuoja režimą, tabako pramonė – oligarcho rankose

Baltarusijai vis labiau auginant gaminamų cigarečių kiekį, į šalies biudžetą tabako pramonė tiek oficialiai, tiek neoficialiai įneša vis didesnes sumas, o jos kontrolė sutelkta diktatoriui Aliaksandrui Lukašenkai artimo oligarcho Aleksejaus Oleksino rankose.
Sulaikyta kontrabanda
Sulaikyta kontrabanda / Muitinės kriminalinės tarnybos nuotr.

Anot portalo delfi.lt, A.Oneksinas tabako pramonės kontrolę perėmė 2017-aisiais, kai jo kompanija „Energo-Oil“ tapo vieninteliu Gardino tabako fabriko „Neman“ pardavimų operatoriumi ir perėmė kelių tūkstančių tabako prekybos vietų tinklą, pramintą „Tabakerka“.

Oficialiai naftos produktų prekyba ir eksportu besiverčianti bendrovė, pasak Baltarusijos žiniasklaidos, į Gardino fabriką investavo apie 40 mln. eurų ir įrengė dvi naujas gamybos linijas.

VIDEO: Muitininkai vargo, kol atrado gudriai paslėptą kontrabandą

Gardino tabako fabrikas pernai gavo 60 mln. eurų oficialų grynąjį pelną, jo produkciją realizuojančios „Energo-Oil“ pelnas neskelbiamas.

Taip pat nauja cigarečių gamykla atidaryta ir Minske, kurios statybai Baltarusijos valdžios sprendimais suteiktos išskirtinės sąlygos.

Delfi.lt teigimu, Baltarusijos vyriausybė jau ketverius metus neatskleidžia, kiek cigarečių šalyje yra pagaminama, parduodama ar eksportuojama, tačiau skaičiuojant pagal surenkamų akcizų duomenis, bendras pagaminamų cigarečių kiekis gali siekti apie 40 mlrd. vienetų. Tikėtina, kad dalis pagamintų cigarečių yra neapskaitomos.

Gardino cigarečių fabrikas savo interneto svetainėje skelbia pagaminantis apie 72 proc. visų šalies cigarečių – maždaug 28,5 mlrd. vienetų.

Muitinės kriminalinės tarnybos nuotr./Sulaikyta kontrabanda
Muitinės kriminalinės tarnybos nuotr./Sulaikyta kontrabanda

Manoma, kad rūkalių Baltarusijoje yra kiek daugiau nei 2 mln., jie per metus turėtų surūkyti mažiau nei 15 mlrd. cigarečių, tad likusios turi būti eksportuojamos.

Pasak portalo, oficialus cigarečių eksportas Baltarusijoje praktiškai neegzistuoja – jo apimtis siekia keliolika milijonų eurų, surinktų daugiausiai iš Gruzijos ir Azerbaidžano.

Tuo metu Lietuvos muitininkai skelbia apie naujus sulaikytų kontrabandinių cigarečių rekordus – šiemet per devynis mėnesius jau sulaikyta daugiau nei 13 mln. pakelių rūkalų, dvigubai daugiau nei pernai per visus metus. Daugiau nei devyni dešimtadaliai šių cigarečių yra pagamintos Baltarusijoje.

VIDEO: Tarp lentų aptikta milijono eurų vertės kontrabanda

Sulaikytų rūkalų vertė siekia per 46 mln. eurų.

Bendrovės „Nielsen“ atlikto „tuščių pakelių“ tyrimo duomenimis, šiuo metu nelegalios cigaretės Lietuvoje užima apie 22,4 proc. rinkos, šis skaičius yra didžiausias nuo 2014-ųjų. Skaičiuojama, kad už kontrabandines cigaretes Lietuvos rūkoriai iš viso galėjo sumokėti apie 100 mln. eurų.

Delfi.lt kalbintų ekspertų ir pareigūnų teigimu, iš cigarečių kontrabandos gaunami pinigai yra panaudojami Baltarusijos režimui finansuoti ir sudaro svarbią dalį neoficialių biudžeto pajamų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius