Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bankininkus dėl milijono eurų reketavęs Janas Kurickis kalės 6 metus

Vilniaus apygardos teismas penktadienį dėl didelės vertės turto prievartavimo iš bankų pripažino vilnietį Janą Kurickį ir nuteisė jį kalėti.
Įtariamasis teisme
Janas Kurickis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Subendrinus paskirtą bausmę su anksčiau paskelbtu nuosprendžiu už kitą nusikaltimą, pakirta galutinė bausmė – šešeri metai.

„Kurickio kaltė pilnai įrodyta tiek paties kaltinamojo parodymais, tiek kita bylos medžiaga“, – sakė nuosprendį paskelbusi teisėja Jūratė Damanskienė.

Ji pažymėjo, kad vyriškis nusikaltimui ruošėsi ilgą laiką, įgijo automobilius, imitacines medžiagas, todėl skirti švelnesnę bausmę nerado pagrindo, nors reali žala nebuvo padaryta, o sprogmenys buvo imitaciniai.

Bylos duomenimis, pernai birželio 29-ąją, būdamas apsvaigęs nuo narkotiko amfetamino, reikalavo 1 mln. eurų, grasindamas susprogdinti „Swedbank“ banko pastatą. Automobilis buvo pastatytas požeminėje banko aikštelėje, išpurkštas putomis, ten įdėtas imituotas sprogmuo.

Dėl incidento ant kojų buvo sukeltos visos specialios tarnybos, iš banko evakuoti darbuotojai. Atvykę „Aro“ išminuotojai po kelias valandas trukusio patikrinimo nustatė, kad tariamas sprogmuo grėsmės nekelia.

Pasak prokuratūros, kaltinamasis, pastatęs automobilį, iš elektroninio pašto, registruoto adresu arturas.arturovas@gmail.com parašė laiškus į „Swedbank“, bendrovę „Maxima“, „Danske“ banką ir tuometinį „DnB Nord“ banką, pranešdamas apie grasinimą. Pinigų reikalauta iš „Swedbank“.

Už patirtą žalą bankams teismas iš viso priteisė apie 20 tūkst. litų, nors jie buvo pareiškę šimtatūkstantinius žalos ieškinius.

Pareigūnams sulaikius įtariamąjį kratos metu pas jį buvo rasta amfetamino.

J.Kurickis teisme teigė, kad mintis grasinti netikra bomba susprogdinti banką jam kirbėjo apie metus. Tam buvo įsigijami automobiliai: per metus vyras jų nusipirko penkis, tačiau dviejų iš jų nepanaudojo.

Vyras  pasakojo, kad per metus darė ne vieną muliažą, esą padarydavo ir persigalvodavo.

Jis tvirtino grasinęs bombą susprogdinti liepos 1-ąją, jeigu iki birželio 30-osios 18 val. reikalaujama 1 milijono eurų suma nebus patalpinta nurodytoje vietoje.

Anot kaltinamojo, kitą dieną sužinojus, kad buvo rastas jo bombos muliažas, vyras iš karto pasijuto geriau ir jau pradėjo kurpti naują verslo planą.

Jis tvirtino, planavęs įpareigoti banko darbuotojus įdėti pinigus į Viršuliškėse stovėjusio automobilio bagažinę, kurioje esą buvo sumontavęs kameras, kad per atstumą, kompiuterius galėtų stebėti, kada pingai bus įdėti.

Anot kaltinamojo, susipirkti visą įrangą: seifą, kompiuterį, automobilius, silikatinius blokelius, planui įvykdyti, jam atsiėjo apie 5-6 tūkst. litų.

Visgi, jis neigė įvykio metu buvęs apsvaigęs nuo narkotikų.

J. Kurickis posėdyje yra sakęs, kad žengti šį žingsnį ir grasinti bankui sprogmens imitacija jį privertė finansiniai sunkumai.

Pasak teisėsaugos pareigūnų, J.Kurickis  iš viso turėjo skolų už 800 tūkst. litų, „Swedbank“ jis buvo skolingas daugiau nei pusę milijono litų.

„Dabar aš galvoju, kad tai buvo nesąmonė, bet tada įsivaizdavau, kad padės ir paimsiu tuos pinigus“ – teismo posėdyje yra pasakojęs kaltinamasis, vis pabrėždamas, kad tris kartus buvo bankrutavęs ir tapęs kone valkata. Jis teigė besigailintis dėl nusikaltimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius