-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 03 /17:06

Smurtu prieš mokinį įtariamas direktorius kaltę neigia, Tauragės rajono meras jį bandys atleisti

Antradienį policija sulaukė pranešimo, kad Tauragės rajono Batakių pagrindinės mokyklos direktorius Rimvydas Varanavičius galbūt smurtavo prieš mokinį. Prieš metus tas pats direktorius buvo nubaustas, nes prie vairo sėdo su 2,27 promilės alkoholio kraujyje.
Rimvydas Varanavičius
Rimvydas Varanavičius / „Tauragės kurjerio“ archyvo nuotr.

Kaip informuoja Policijos departamentas, jie sulaukė Tauragės rajono savivaldybės Vaiko teisių skyriaus pranešimo, kad spalio 1 d. apie 9 val. 20 min. savo kabinete 1961 m. gimęs mokyklos direktorius R.Varanavičius smurtavo prieš mokinį.

Įtariama, kad direktorius ranka sudavė smūgius į šoną bei smūgį į galvą mokiniui, gimusiam 2003 m.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo (Pagal LR BK 140 str. 1 d.).

Su R.Varanavičiumi trečiadienį 15min nepavyksta susisiekti. Niekas neatsiliepia ir bendru mokyklos telefonu.

Sieks direktoriaus atleidimo

Tauragės rajono meras Sigitas Mičiulis teigia, kad kalbėjosi su nuo 1996-ųjų Batakių pagrindinei mokyklai vadovaujančiu R.Varanavičiumi.

„Buvome pasikvietę direktorių pokalbiui. Jo versija, kad nieko nebuvo, jis mokinio nemušė, tik pakalbėjo. Bet išsiaiškinome, kad jis kvietė mokinį pasikalbėti, pašalinių žmonių nebuvo, kad paliudytų, kaip buvo iš tiesų.

Mano manymu, jis turėjo pasikviesti auklėtoją, socialinį darbuotoją ar mokytoją, kad būtų liudytojai, nes dabar bus sunku įrodyti. Bet kokiu atveju vyksta ikiteisminis tyrimas“, – 15min sakė meras.

Tauragės rajono savivaldybės nuotr./Tauragės rajono meras Sigitas Mičiulis
Tauragės rajono savivaldybės nuotr./Tauragės rajono meras Sigitas Mičiulis

Anot Sigito Mičiulio, pasiūlymą pačiam pasitraukti iš darbo direktorius atmetė, todėl bus bandoma R.Varanavičių atleisti.

„Dabar turėsime praeiti visas biurokratines procedūras. Ta tvarka sunkiai suvokiama, turime eiti į Tarybą norėdami paimti iš jo pasiaiškinimą. O norint tą padaryti, viską turi apsvarstyti turi švietimo komitetas.

Bet kokiu atveju, prieš mokytojų dieną, padaryta gėda visai švietimo sistemai ir žmogus turi jausti atsakomybę. Tokį darbą turi dirbti nepriekaištingos reputacijos žmonės“, – kalbėjo meras.

Tiesa, kiek vėliau S.Mičiulis patikslino, kad nuo liepos 19-os dienos atsirado galimybė atliekant tyrimą laikinai nušalinti direktorių nuo pareigų, tai ir bus padaryta.

S.Mičiulio teigimu, jis supranta, kad mokyklų direktoriams sunku, o ir rasti tinkamus žmones šiam darbui problematiška.

„Įstatymų raizgalynė, dabar daugeliui neaiškus etatinis apmokėjimas ir mokinių teisės be pareigų. Tas jaunuolis, kurį galimai sumušė, yra iš labai sunkios šeimos“, – atsidusęs kalbėjo meras, bet pridūrė, kad tokie žmonės kaip R.Varanavičius bet kokius atveju neturėtų dirbti švietimo įstaigų vadovais.

Čia žmogus turi būti pavyzdys visiems kitiems

„Jų trūksta provincijoje, Tauragės rajone šiandien trūksta švietimo įstaigų vadovų. Bet į šią vietą žmonės turi eiti iš pašaukimo, aukotis, būti nepriekaištingos reputacijos ir vengti konfliktinių situacijų, – sakė meras. – Suprantu, maži atlyginimai, didžiulė atsakomybė, bet čia žmogus turi būti pavyzdys visiems kitiems.“

Tiesa, ne faktas, kad direktorių pavyks tai paprastai atleisti, tam turi pritarti tarybos dauguma, čia – 25 žmonės iš 5 skirtingų politinių partijų.

„Klausimas, ar jie paklausys mano pozicijos, ar atsiras direktoriaus užtarėjų, – sakė S.Mičiulis ir prisiminė ankstesnius įvykius. – Prieš porą metų turėjome atvejį, kai vieną direktorių pagavome išgėrusį, jis net nenorėjo pūsti į alkoholio matuoklį. Turėjome reikalų, kol jį atleidome, nes atsirado gynėjų.“

Pranešė socialinė darbuotoja

Situaciją komentavusi Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos atstovės spaudai Vaiva Arnašė, apie smurtą prieš 15-os metų devintoką pranešė Batakių seniūnijos socialinė darbuotoja, jai apie incidentą pasisakė pats nepilnametis.

„Informacija buvo perduota Tauragės apskrities vyriausiajam policijos komisariatui. Pradėtas ikiteisminis tyrimas. Inicijuodamas pagalbą galimai nuo smurto nukentėjusiam vaikui Tauragės vaiko teisių apsaugos skyrius bendradarbiauja su policija.

Vaiko teisių apsaugos skyrius pateiks policijos komisariatui vaiko ir motinos situacijos paaiškinimus, kuriuose pateikta informacija apie galimai patirtą smurtą, taip pat nusakomos kitos papildomos aplinkybės“, – aiškino V.Arnašė.

Anot jos, vaiko teisių apsaugos specialistai rekomendavo vaikui psichologo konsultacijas, tačiau vaikas konsultacijų atsisakė.

Tauragės apskrities vaiko teisių apsaugos skyrius inicijuos Atvejo vadybos posėdį, kurio metu situacija bus nagrinėjama kartu su mokyklos socialine pedagoge, vaiko teisių apsaugos specialistais.

„Atkreiptinas dėmesys, kad LR Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatyme reglamentuota, jog tėvai ar kiti vaiko atstovai pagal įstatymą, valstybės ir savivaldybių institucijos bei įstaigos turi užtikrinti vaiko apsaugą nuo smurto. Draudžiamas visų formų smurtas prieš vaiką. Minėtame įstatyme reglamentuota, jog švietimo, sveikatos priežiūros ir kitų institucijų bei įstaigų, kurių priežiūroje yra vaikas, vadovai, auklėtojai ar kiti darbuotojai, nevykdantys savo pareigų arba jas vykdantys netinkamai, pažeidžiantys vaiko teises, atsako pagal LR baudžiamajame kodekse, LR administracinių nusižengimų kodekse, LR civiliniame kodekse ir kituose įstatymuose nustatytą tvarką“, – sakė V.Arnašė.

Vairavo girtas

Galimas smurtas prieš moksleivį – ne pirma R.Varanavičiaus problema su teisėsauga. 2017 spalį Tauragės rajono apylinkės teismas nuteisė jį dėl vairavimo išgėrus, konfiskavo automobilį ir atėmė teisę vairuoti pusantrų metų.

R.Varanavičius tuomet atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės ir pagal laidavimą vieneriems metams perduotas sūnui.

Įtarimų, kad mokyklos direktorius vairavo būdamas neblaivus, kilo policijos pareigūnams, kurie pastebėjo, jog išlipdamas iš automobilio ir eidamas į parduotuvę vyras svirduliavo. Įtarimas pasitvirtino – jam buvo nustatytas 2,27 promilės girtumas.

Ir tai nebuvo pirmas kartas, kai direktorius neblaivus susidūrė su policija. 2014-aisiais jis siautėjo Batakiuose, iškeikė pareigūnus ir įpūtė 2,05 promilės. Tuomet jam teko nakvoti areštinėje ir sumokėti 101 euro baudą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius