-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baudą prokurorei nuo 13 000 iki 7 800 litų sumažinęs teismas: Nijolė Ona Laukžemytė naudojo netikrą dokumentą, bet pati jo negamino

Lietuvos apeliacinis teismas paskelbė, jog kaltinimas, kad prokurorė Nijolė Ona Laukžemytė pagamino netikrą dokumentą, nepasitvirtino, todėl šias aplinkybes pašalino iš nuosprendžio aprašomosios dalies. Nuteistai prokurorei dėl to ženkliai sumažinta bauda.
Santuokų rūmuose atliekami remonto darbai turėtų būti baigti per lapkritį.
Asociatyvinė iliustracija: nuteistoji prokurorė ir ikiteisminio tyrimo metu, ir bylą nagrinėjant teisme neigė dariusi kokius nors įrašus Santuokos sakramento pažymėjime. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Apeliacinio teismo nuomone, netikro dokumento pagaminimas iš kaltinimo turi būti pašalintas, kadangi pati nuteistoji Nijolė Ona Laukžemytė ir ikiteisminio tyrimo metu, ir bylą nagrinėjant teisme neigė dariusi kokius nors įrašus Santuokos sakramento pažymėjime. 

Apeliacinės instancijos teisme paskyrus ir atlikus komisijinę rašysenos ekspertizę buvo nustatyta, kad rankraštinius įrašus, išskyrus vieną, N. O. Laukžemytei inkriminuotame Santuokos sakramento pažymėjime parašė ne N. O. Laukžemytė, o nustatyti ar likusį įrašą įrašė ir šiame dokumente pasirašė N. O. Laukžemytė ar kitas asmuo, nebuvo galimybės. 

Tuo tarpu kitų duomenų, kurie galėtų būti vertinami kaip objektyvūs ir neginčijami įrodymai, patvirtinantys nuteistosios kaltę pagaminant jai inkriminuotą žinomai netikrą dokumentą – Santuokos sakramento pažymėjimą, byloje nėra.

Pašalinus šį kaltinimą už N. O. Laikžemytės padarytus nusikaltimus paskirta švelnesnė bausmė – prokurorė vietoj anksčiau paskirtų 100 MGL (13 000 Lt) turės sumokėti 60 MGL baudą (7 800 Lt).

Nuosprendžio dalis dėl žinomai netikro dokumento laikymo ir gabenimo ir melagingos informacijos pateikimo įvairioms institucijoms, dėl žinomai netikro dokumento panaudojimo palikta nepakeista.

Primenama, kad Vilniaus apygardos teismas N. O. Laukžemytę pripažino kalta dėl netikro santuokos liudijimo pagaminimo, netikro dokumento panaudojimo ir melagingos informacijos pateikimo. Už šiuos nusikaltimus pirmą kartą teistai prokurorei Vilniaus apygardos teismas buvo skyręs 100 MGL dydžio (13 tūkst. Lt) baudą.

N. O. Laukžemytė su tokiu nuosprendžiu nesutiko ir jį skundė Lietuvos apeliaciniam teismui. Skunde ji prašė VAT nuosprendį panaikinti ir bylą jos atžvilgiu nutraukti. Moteris teigė, kad ikiteisminio tyrimo ir teisminio bylos nagrinėjimo metu nebuvo surinkta įrodymų, pagrindžiančių jos kaltę. Ji tvirtino nepadariusi jokių nusikalstamų veikų, neklastojusi Santuokos Sakramento pažymėjimo, jame yra ne jos raštas, be to, akivaizdžiai matyti, kad yra trys skirtingi rašysenos pavyzdžiai, jie iškraipyti.

Šis Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendis dar gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui, rašoma Lietuvos apeliacinio teismo pirmininko padėjėjos ryšiams su visuomene Kristinos Petrošienės ketvirtadienį išplatintame pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius