Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baudžiamąja tvarka turės atsakyti neteisėtai padidintas motinystės pašalpas pasisavinusi druskininkietė ir ją įdarbinęs įmonės direktorius

Marijampolės rajono apylinkės prokuratūros prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą dėl neteisėtai iš Valstybinio socialinio draudimo pasisavintos motinystės pašalpos ir įgytos teisės gauti didesnę motinystės (tėvystės) pašalpą.
Bylos dokumentai
Bylos dokumentai / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Kaip informuoja Kauno apygardos prokuratūra, šios nusikalstamos veikos padarymu kaltinama aukštąjį išsilavinimą turinti 26 metų S.J. ir šio nusikaltimo bendrininkas Marijampolės savivaldybėje registruotos uždarosios akcinės bendrovės, besiverčiančios automobilių prekyba, direktorius V.B. Tokio pobūdžio baudžiamąją bylą rajono apylinkės prokuratūros prokurorai pirmąkart perdavė teismui.

„Tokio pobūdžio ikiteisminiai tyrimai itin problemiški, nes su kriminaline justicija susiduria nieko bendra neturėję asmenys – mažamečius vaikus auginančios motinos ir įmonių vadovai. Ši nusikalstama veika buvo padaryta sąmoningai, neteisėtai užvaldant socialiai remtinoms žmonių grupėms, tarp jų ir sąžiningoms motinoms, priklausančius pinigus. Apgaulės būdu iš valstybės biudžeto buvo pasisavinta per 24 tūkst. litų“, – kalbėjo ikiteisminį tyrimą organizavęs ir kontroliavęs rajono apylinkės prokuratūros prokuroras Arūnas Žukauskas.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, 2008 m. liepą UAB direktorius įdarbino moterį savo vadovaujamoje įmonėje vadybininke. Tai buvo antroji moters darbovietė, kurioje ji buvo įdarbinta sužinojusi, jog laukiasi. Sudarytoje darbo sutartyje buvo nustatyta, jog ji per dieną turi dirbti 2 val. ir už tai darbovietė per mėnesį įsipareigojo jai mokėti beveik 2 tūkst. litų. Tokiu būdu ji įgijo teisę iš ,,Sodros“ gauti beveik 5 tūkst. litų padidintą motinystės pašalpą ir daugiau nei 23 tūkst. litų padidintą pašalpą už visą motinystės atostogų laikotarpį.

Moteris pateikė šiuos duomenis Druskininkų Socialinio draudimo fondo valdybos skyriaus specialistėms, kurios, remdamosios jais, turėjo nustatyti pašalpos dydį.  Paskaičiavus, jai buvo skirta per 12 tūkst. litų motinystės pašalpa, iš kurios, kaip paaiškėjo tyrimo metu, beveik 5 tūkst. litų buvo išmokėti dėl apgaule padidinto darbo užmokesčio.

Tęsdama nusikalstamą veiką ir žinodama, jog Socialinio draudimo fondo valdybos skyriui pateikti duomenys neatitinka tikrovės, kuriais remiantis paskiriamas pašalpos dydis, šiam skyriui pateikė prašymą skirti motinystės (tėvystės) pašalpą. Atsižvelgdamos į pateiktus duomenis, specialistės paskaičiavo, jog jai per motinystės (tėvystės) atostogų laikotarpį turi būti išmokėta daugiau nei 63 tūkst. litų.

Prie nusikalstamos veikos padarymo prisidėjusiam UAB direktoriui buvo inkriminuota tai, jog jis turtinę teisę ir svetimą turtą apgaule įgijo kito asmens naudai.

Pažymėtina, jog ikiteisminio tyrimo metu automobilių prekyba besiverčianti įmonė Druskininkų Socialinio draudimo fondo valdybos skyriui padarytą žalą savanoriškai atlygino.

Už šią nusikalstamą veiką jiems gresia viešieji darbai, arba bauda, arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimo bausmė iki trejų metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius