Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bausmė trijulei: už fiktyvų įdarbinimą nuteistas seniūnas ir darbo biržos darbuotojos

Dėl sukčiavimo ir piktnaudžiavimo nuteisti trys buvę valstybės tarnautojai, pranešė Specialiųjų tyrimų tarnyba.
 Šiemet Melnragės ir Girulių seniūnijoje itin daug norinčiųjų viešųjų darbų. Paprastai jie talkina valydami gatveles, kopas.
Viešieji darbai (asociatyvinė nuotr.) / Egidijaus Jankausko/15min nuotr.

Klaipėdos apygardos teismas pirmadienį paskelbė nuosprendį baudžiamojoje byloje, kurioje dėl sukčiavimo ir piktnaudžiavimo nuteisti trys buvę valstybės tarnautojai: Skuodo rajono savivaldybės Mosėdžio seniūnas Augenijus Zabitis, Klaipėdos teritorinės darbo biržos Skuodo skyriaus vedėja Irena Monika Urbonienė ir šio skyriaus vyresnioji specialistė Birutė Dargenienė.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Klaipėdos valdybos pareigūnai, atlikę ikiteisminį tyrimą, nustatė, kad buvęs Mosėdžio seniūnas įkalbėjo tuometę Klaipėdos teritorinės darbo biržos Skuodo skyriaus vedėją ir šio skyriaus vyresniąją specialistę veikti organizuotoje grupėje ir fiktyviai įdarbinti asmenis. Pagal jų susitarimą vyresnioji specialistė iš asmenų, registruotų Darbo biržoje, atrinko galinčius, tačiau nenorinčius dirbti viešųjų darbų asmenis ir įkalbėjo juos dalyvauti nusikalstamoje veikloje, pažadėdama, kad taip jie įgis teisę į privalomąjį sveikatos draudimą ir į nedarbo socialinio draudimo išmokas. Taip pat buvo susitarta, kad dalį ar visus už viešuosius darbus gautus pinigus jie turėsią atiduoti grupės nariams, o vedėja už atlygį nekontroliuos savo pavaldinės ir taip sudarys sąlygas nusikalstamai veikti.

Buvęs Mosėdžio seniūnas iš anksto žinodamas, kad parinktieji asmenys viešųjų darbų nedirbs, pasirašydavo sutartis dėl viešųjų darbų atlikimo, netikrus darbo laiko apskaitos žiniaraščius ir perduodavo juos už finansinę apskaitą atsakingam Skuodo rajono savivaldybės administracijos padaliniui, kuris pervesdavo darbo užmokestį faktiškai nedirbusiems asmenims.

Buvęs Mosėdžio seniūnas iš anksto žinodamas, kad parinktieji asmenys viešųjų darbų nedirbs, pasirašydavo sutartis dėl viešųjų darbų atlikimo, netikrus darbo laiko apskaitos žiniaraščius ir perduodavo juos už finansinę apskaitą atsakingam Skuodo rajono savivaldybės administracijos padaliniui, kuris pervesdavo darbo užmokestį faktiškai nedirbusiems asmenims. Taip nuteistieji užvaldė Skuodo rajono savivaldybės lėšas – 2 755 eurus.

Klaipėdos apygardos teismas konstatavo, kad visi nuteistieji savo veiksmais ne tik padarė didelę turtinę ir neturtinę žalą Skuodo rajono savivaldybės administracijai ir neturtinę žalą juridiniams asmeniui – Klaipėdos teritorinei darbo biržai, bet ir iškraipė valstybės tarnautojo funkcijų esmę, sumenkino pasitikėjimą vietos savivaldos ir valstybės institucijomis.

Visiems nuteistiesiems skirta 3 metų laisvės atėmimo bausmė ir jos vykdymas atidėtas trejiems metams, taip pat visiems skirtos vienodos baudžiamojo poveikio priemonės – sumokėti 20 MGL dydžio įmoką į Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą ir atimta teisė ketveriems metams būti išrinktam ar paskirtam į valstybės ir savivaldybių institucijų ir įstaigų, įmonių ar nevalstybinių organizacijų renkamas ar skiriamas pareigas. Iš visų nuteistųjų priteista solidariai atlyginti Skuodo rajono savivaldybei padarytą žalą – daugiau nei 2 700 eurų.

Nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui. Ikiteisminį tyrimą kuravo ir kontroliavo Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimų skyriaus prokurorai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius