-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Bausmės priblokštas pedofilas užvertė teismą skundais, tačiau netrukus blaiviai viską apmąstė ir juos atsiėmė

Po to, kai Vladimiras Ruseckis paprašė nebenagrinėti jo apeliacinių skundų pedofilijos byloje, įsiteisėjo dėl 13-metės išžaginimo jam paskelbtas nuosprendis.
Vladimiras Ruseckis
Vladimiras Ruseckis / Etaplius.lt nuotr.

Jau trečią kartą dėl seksualinių nusikaltimų nuteistas Vladimiras Ruseckis buvo priblokštas, kai Šiaulių apygardos teisme išgirdo naujausią nuosprendį: viena per prievartą patenkinta aistra jam kainuos 9 metus laisvės.

Nebūdamas teisininku ir neturėdamas galimybės samdyti privataus advokato, nuteistasis pats ėmėsi rašyti apeliacinius skundus. Tačiau netrukus Telšių rajono gyventojas V.Ruseckis blaiviai viską apmąstė ir nutarė ramiai atlikti bausmę. Juolab vyriškiui, kuriam šioje byloje grėsė kalėjimas iki 15 metų, skirta mažesnė už sankcijos vidurkį (10 metų) bausmė.

V.Ruseckis pripažintas kaltu dėl to, kad 2012 m. spalio 18-osios vakarą užpuolė ir brutaliai išžagino iš mokyklos į namus ėjusią trylikametę. Pedofilas sekė auką. Vienoje įkalnėje prisėlino iš nugaros, griebė už kaklo ir tempė į mišką.

Įkandusi užpuolikui mažametė trumpam buvo ištrūkusi.

Seksualinis priekabiavimas, prievarta
Asociatyvinė iliustracija: seksualinė prievarta

Tačiau tai tik dar labiau įsiutino nusikaltėlį. Prievartaudamas mažametę pedofilas spjaudė jai į veidą.

Patenkinęs gyvulišką aistrą, nusikaltėlis mergaitę paleido, prieš tai prigrasinęs tylėti, nes priešingu atveju iš jos visi esą šaipysis.

Tačiau trylikametė pasiskundė mamai vos parėjusi namo, ir policija bėgti bandžiusį nusikaltėlį po įspėjamojo šūvio sulaikė netoli nusikaltimo vietos.

Teisme vyriškis tikino manęs, kad mergaitė ne mažametė, o vyresnė. Prašomas paaiškinti savo poelgį, V.Ruseckis sakė tiesiog nenusivaldęs. Savo kaltės iš esmės jis neneigė.

Patenkinęs gyvulišką aistrą, nusikaltėlis mergaitę paleido, grasino tylėti, nes priešingu atveju iš jos visi esą šaipysis.

„Labai nustebau, kai jis parašė apeliacinį skundą“, – portalui 15min.lt pirmadienį prisipažino prokurorė Dainora Miliūtė.

Pirmajame apeliaciniame skunde nuteistasis netikėtai radikaliai pakeitė poziciją: tikino esantis nekaltas, nuteistas nepelnytai ir nepagrįstai.

Generalinės prokuratūros (GP) atstovė svarstė, kad neturėdamas teisinio išsilavinimo vyriškis nesugebėjo tinkamai suformuluoti savo argumentų.

Dar nepraėjus 20 dienų terminui, skirtam apeliacinio skundo padavimui, V.Ruseckis pirmąjį skundą atsiėmė ir Lietuvos apeliaciniam teismui pateikė naują pareiškimą.

Antrojo rašto turinio esmė buvo tokia: iš tiesų jis prisipažįsta padaręs nusikaltimą, už kurį yra nuteistas, tačiau gailisi taip pasielgęs ir todėl prašo skirti jam švelnesnę bausmę.

GP Baudžiamojo persekiojimo departamento prokurorės D.Miliūtės manymu, ir antrasis V.Ruseckio skundas nebuvo perspektyvus.

„Šiaulių apygardos teismas buvo išsamiai motyvavęs, kodėl skiria būtent tokią laisvės atėmimo bausmę. O pats nuteistasis niekaip nemotyvavo, kodėl bausmės laikas turėtų būti trumpinamas“, – sakė prokurorė. Generalinė prokuratūra teisme nebūtų pritarusi bausmės mažinimui.

Pats tai supratęs, o galbūt kažkieno išmintingai patartas, V.Ruseckis, nustebindamas visko mačiusius teisėjus, ir trečią kartą kreipėsi į Apeliacinį teismą. Šįkart V.Ruseckis raštu pateikė vadinamąjį apeliacinio skundo atšaukimą.

Tokį dokumentą gavę teisėjai suabejojo, ko iš tiesų nori nuteistasis. Jie padarė byloje pertrauką ir paprašė iš įkalinimo įstaigos patvirtinimo, kad V.Ruseckis galutinai apsisprendė ir iš tiesų nebenori jokio apeliacinio proceso. Toks patvirtinimas buvo gautas.

Teisėjų kolegijai beliko priimti ir paskelbti nutartį: „Nuteistojo V.Ruseckio apeliacinį skundą palikti nenagrinėtą ir teismo procesą nutraukti.“

Dėl apeliacinio proceso pirminis nuosprendis šioje byloje nebuvo įsiteisėjęs. Apeliaciniam svarstymui realiai neįvykus, Šiaulių apygardos teismo 2013 m. balandžio 16 d. nuosprendis įsigaliojo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius