Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Be tikslo automobiliu lakstęs girtas telšiškis pražudė vaiką ir spruko griebęs alaus butelį

Praėjusių metų rugpjūtį prisigėrusi kompanija sugalvojo palakstyti automobiliu žvyrkeliais Telšių rajone, Kulšikų kaime. Pasivažinėjimas baigėsi tragiškai: prie vairo sėdėjęs girtas ir beteisis 22-ejų metų Eimantas Karitonas didžiuliu greičiu rėžėsi į medį, pražudė kartu važiavusį 11-metį berniuką ir sužalojo dar du keleivius. Praėjus beveik metams po šio įvykio, kaltininkas išgirdo nuosprendį teisme – jis 3 metus praleis pataisos namuose.
Priepuolio ištiktas sostinėje vairuotojas trenkėsi į medį
Asociatyvi iliustracija / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

2019 metų rugpjūčio 7-osios vakarą E.Karitonas kartu su sugyventine ir jos vaikais po darbų nuvažiavo pas tėvus.

Prisigėręs alaus E.Karitonas sugalvojo išbandyti neseniai sesers įsigytą „VW Golf“.

„Paprašiau sesės raktelių, nors nesitikėjau, kad duos. O ji juos padavė“, – įvykių eigą liudydamas Telšių apylinkės teisme prisiminė E.Karitonas.

Lėkė didžiuliu greičiu

Vaikinas sėdo prie vairo, kartu su juo į automobilį įlipo jo brolis, du nepilnamečiai draugai ir mažametis sugyventinės sūnus Gabrielius.

Girtas vairuotojas išvažiavo į žvyrkelį ir nuspaudė greičio pedalą. Kelionė truko ne daugiau nei 5 minutes.

„Mes važiavome maždaug 120 km/val. greičiu, – pasakojo automobilio gale sėdėjęs vairuotojo brolis. – Važiuojant per kalniuką, pakilome į orą, o kai nusileidome, automobilį pradėjo mėtyti. Supratau, kad gali įvykti avarija, todėl stipriai įsikibau. Visi pradėjo šaukti. Eimantas nesugebėjo jo suvaldyti ir atsitrenkė į medį. Po smūgio aš atsidūriau bagažinėje. Kai iš ten išsiropščiau, pamačiau, kad automobilis visas sulaužytas ir visi sužeisti.“

15min.lt nuotr./Asociatyvi iliustracija
15min.lt nuotr./Asociatyvi iliustracija

Sužalotas buvo visas automobilio ekipažas, išskyrus patį vairuotoją ir jo brolį. Išlipę keleiviai pamatė, kad gale liko gulėti nejudantis 11-metis vaikas.

Namie likusi mažamečio mama pasakojo, kad tolumoje pamačiusi dulkių debesį, pasileido bėgti link automobilio.

Avarijos vietoje ji išvydo greta sumaitoto „VW Golf“ gulintį sūnų.

„Neužčiuopėme Gabrieliaus pulso, jo rankos buvo šaltos, iš ausų bėgo kraujas“, – prisiminė vaiko motina.

Nedelsiant buvo iškviesta greitoji pagalba. Operatorė liepė daryti dirbtinį kvėpavimą ir širdies masažą, iki kol pasirodys medikai, tačiau pastangos išgelbėti vaiką buvo bergždžios.

Pretenzijų vairuotojui niekas neturėjo

Tuo metu, E.Karitonas sėdėjo ant žemės ir sakė, kad dabar jam teks keliauti už grotų. Po to jis griebė iš automobilio alaus butelį ir spruko laukais.

„Buvau šoke, todėl pabėgau, – vėliau teisinosi avarijos kaltininkas. – Grįžau pas tėvus po kokių 3 valandų, ten išgėriau dar litrą alaus.“

Vaikinas buvo sulaikytas praėjus maždaug 4 valandoms po avarijos, jam pareigūnai nustatė vidutinį girtumo laipsnį – 1,68 prom.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Asociatyvi iliustracija
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Asociatyvi iliustracija

Bylą nagrinėjusi teisėja Vitalija Liauzginienė nusprendė, kad vaiką pražudęs vairuotojas pataisos namuose turės praleisti 3 metus.

„Dėl E.Karitono nusikalstamų veiksmų žuvo nepilnametis vaikas, dviem nepilnamečiams padaryti nesunkūs sveikatos sutrikdymai, automobilį jis vairavo būdamas neblaivus, neturėdamas teisės vairuoti transporto priemonės“, – rašoma nuosprendį.

Žuvusio vaiko motina nenutraukė artimų santykių su E.Karitonu ir net neprašė jo atlyginti žalą. Ji ieškinį pateikė draudimo bendrovei ir pareikalavo 12 tūkst. eurų, tačiau visos sumos negavo, jai išmokėta kiek daugiau nei 7 tūkst. eurų.

Draudimas išmokėdamas ne visą reikalaujamą sumą atsižvelgė į didelį vaiko motinos neatsargumą:

„Prieš įvykį ji kartu su kaltinamuoju vartojo alkoholinius gėrimus, kas suponavo netinkamą vaiko priežiūrą ir neuždraudimą vaikui sėstis į automobilį su girtu vairuotoju, tai, kad kaltinamasis ir nukentėjusioji vėl gyvena kartu, tvarko bendrą ūkį, naudoja gaunamas pajamas bendriems šeimos poreikiams.“

Tiesa, šis nuosprendis dar nėra įsiteisėjęs ir gali būti apskųstas aukštesnės instancijos teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius