-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bendrovė ir vadovas nubausti dėl neteisėtai pagal neoficialius žiniaraščius mokėtų atlyginimų

Prokurorų prašymu pagal neoficialius žiniaraščius – vadinamuosiuose „vokeliuose“ mokėjusiai atlyginimus ir siekusiai išvengti mokesčių „Staniūnų paukštyno“ bendrovei paskirta 60 MGL (7 tūkst. 800 litų), buvusiam jos direktoriui R. G. – 39 MGL (5 tūkst. 70 litų) dydžio baudos.
Kyšis
Atlyginimas vokelyje / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Kaip informuoja Panevėžio apygardos prokuratūra, Panevėžio rajono Velžio kaime registruotos uždarosios akcinės bendrovės „Staniūnų paukštynas“ direktorius R. G. ir juridinis asmuo – ta pati bendrovė pripažinti kaltais dėl apgaulingo buhalterijos tvarkymo ir neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ir turtą pateikimo valstybinei mokesčių inspekcijai. Tokie kaltinimai jiems buvo pateikti Panevėžio apygardos prokuratūros Antrojo skyriaus prokurorės Dalios Markauskienės perduotoje miesto apylinkės teismui baudžiamojoje byloje.

Prokurorė baudžiamąją bylą dėl nusikaltimo finansų sistemai perdavė su pareiškimu, kuriame prašė ją užbaigti teismo baudžiamuoju įsakymu.

Pareiškime buvo prašoma nubausti direktorių 50 MGL (6 tūkst. 500 Lt) dydžio, bendrovę kaip juridinį asmenį –  60 MGL (7 tūkst. 800 Lt) dydžio bauda.

„Patenkintas dar vienas mūsų prašymas nubausti neteisėtai pagal neoficialius žiniaraščius atlyginimus vadinamuosiuose „vokeliuose“ mokėjusį vadovą ir bendrovę, kaip juridinį asmenį, primena, kad tiems, kurie, tvarkydami buhalterinę apskaitą ir vengdami sumokėti mokesčius valstybei, nepaiso įstatymų, tenka atsakyti baudžiamąja tvarka. Tokiu būdu yra apgaudinėjama ne tik valstybė, bet ir darbuotojai, kurie jiems daromą žalą mokant mažesnius teisėtus atlyginimus pajaus vėliau“,- teigia ikiteisminį tyrimą organizavusi ir jam vadovavusi Panevėžio apygardos prokuratūros Antrojo skyriaus prokurorė Dalia Markauskienė.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, 52 metų R. G., būdamas UAB „Staniūnų paukštynas“ direktoriumi, užpernai visus metus tyčia apgaulingai tvarkė buhalterinę apskaitą. Direktorius nurodė, kad padidino įstatinį kapitalą 300 tūkst. litų, tačiau realiai to nepadarė ir tuo neteisėtai tokia pat suma papildė bendrovės finansines skolas.

Direktorius taip pat padarė kitų pažeidimų, t. y. neįtraukė į apskaitą, nepagrindė apskaitos dokumentais, kasos pajamų orderiais ir 15 ūkinių operacijų, susijusių su 276  tūkst. 528 litų grynųjų pinigų gavimu, kurie buvo naudojami bendrovės reikmėms.

Vadovas pats ir, nurodydamas tą daryti kitiems, išmokėdavo papildomus atlyginimus paukštyno darbuotojams pagal neoficialius žiniaraščius iš neapskaitytų bendrovės pajamų, šių ūkinių operacijų nefiksavo buhalterinėje apskaitoje.

Direktorius, siekdamas išvengti 33 tūkst. 877 litų gyventojų pajamų mokesčio sumokėjimo, pernai į metinę deklaraciją įrašė žinomai neteisingus duomenis ir ją pateikė Panevėžio apskrities mokesčių inspekcijai. Direktorius nurodė, kad pernai UAB „Staniūnų paukštynas“ išskaičiavo ir sumokėjo 26 tūkst. 363 Lt gyventojų pajamų mokestį, t.y. 33 tūkst. 877 litais sumažino mokėtiną gyventojų pajamų mokestį į biudžetą nuo neoficialiai išmokėtų darbo užmokesčių ir deklaraciją pateikė Panevėžio apskrities mokesčių inspekcijai.

Ikiteisminį tyrimą atliko Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Panevėžio apskrities skyriaus pareigūnai.

Paskirtas baudas per du mėnesius nuo teismo baudžiamojo įsakymo įsiteisėjimo dienos nuteistieji turi sumokėti į teritorinės mokesčių inspekcijos kasą.

Įstatymas tam, kas apgaulingai tvarkė teisės aktų reikalaujamą buhalterinę apskaitą arba nuslėpė, sunaikino ar sugadino apskaitos dokumentus, jeigu dėl to negalima visiškai ar iš dalies nustatyti asmens veiklos, jo turto, nuosavo kapitalo ar įsipareigojimų dydžio ar struktūros, numato baudą, areštą arba laisvės atėmimo bausmę iki ketverių metų. Už šiame straipsnyje numatytas veikas atsako ir juridinis asmuo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius