Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Benzino žarną degalinėje nurovęs vairuotojas nepabėgo iš avarijos vietos, mano teismas

Keletą analogiškų bylų išsprendusi teisėja rėmėsi Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) praktika, jog negalima griežtai bausti vairuotojų, jei nėra įrodyta, kad jie piktybiškai pasišalino iš įvykio vietos.
Į automobilį pilamas kuras
Ne veltui degalinėse yra įspėjimai vairuotojams, kad nepamirštų padėti pistoletų į vietą. Portalo žiniomis, šįkart už sugadintą įrangą vilniečiui pateikta 700 litų sąskaita. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nariui Gediminui Konstantinui Daubarui ir paprastam vilniečiui Vilhelmui Vitui – geros žinios iš teismo.

Už padarytas avarijas ir pabėgimus iš įvykio vietos abiems vyrams grėsė itin griežtos nuobaudos: nuo 3 000 iki 4 000 litų bauda su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo 3 iki 5 metų arba administracinis areštas nuo 15 iki 30 parų su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo 3 iki 5 metų.

Tačiau ir G.K.Daubaras, ir V.Vitas atsipirko 100 litų baudomis.

Esmė – ar pasišalino sąmoningai?

Ir G.K.Daubaras, ir V.Vitas pripažinti kaltais administracinio teisės pažeidimo (ATP) bylose pagal ATP kodekso 127-ojo straipsnio 2 dalį (dėl avarijos sukėlimo ir svetimo turto apgadinimo). Tuo tarpu bylos pagal ATPK 130-ojo straipsnio 1 dalį – už pabėgimą, jiems nutrauktos, nenustačius šių vairuotojų veiksmuose šio pažeidimo sudėties.Iš teismui pateiktos medžiagos ir paaiškinimų matyti, kad atministracinėn atsakomybėn traukiamas asmuo nesuvokė įvykdęs administracinį teisės pažeidimą, – pažymima nutarime.

Tokius nutarimus paskelbusi Vilniaus miesto 2-ojo apylinkės teismo teisėja Ainora Kornelija Macevičienė pažymėjo, jog LVAT, formuodamas teismų praktiką administracinėse bylose, laikosi nuostatos, kad ATPK 130-ojo straipsnio 1 dalyje nustatytas administracinis teisės pažeidimas gali būti padaromas tik tyčia, t. y. kai asmuo suvokia padaręs eismo įvykį ir iš jo pasišalina sąmoningai, siekdamas išvengti atsakomybės.

Smulkios, bet skirtingos avarijos

76 metų G.K.Daubaras nubaustas už tai, kad 2010 m. gruodžio 10 d. vairuodamas automobilį sostinės J.Basanavičiaus ir S.Konarskio gatvių sankryžoje nepaliko tarpo iš šono bei kliudė stovinčią kitą transporto priemonę. Iš eismo įvykio vietos Vilniaus tarybos narys pasišalino, tačiau teismas jo veiksmuose tyčios neįžvelgė. „Iš teismui pateiktos medžiagos ir paaiškinimų matyti, kad administracinėn atsakomybėn traukiamas asmuo nesuvokė įvykdęs administracinį teisės pažeidimą“, – pažymima teismo nutarime.

Panašiai teismas įvertino ir V.Vito poelgį, kuris užsuko į kompanijai „Statoil“ priklausančio tinklo „1-2-3“ automatinę degalinę.

Užsipylęs degalų, vilnietis sėdo prie vairo ir nuvažiavo, nepadėjęs pistoleto į vietą ir jį nutraukė.

Supratęs, ką padarė, išsiblaškęs vairuotojas iššoko iš mašinos ir puolė tvarkyti padarinius. Vyriškis buvo įsitikinęs, kad viską sutvarkė, todėl išvažiavo. „Išnagrinėjus bylos aplinkybes nenustatyta, jog asmuo suvokė, kad padaryta žala“, – pabrėžė teisėja.

15min.lt žiniomis, degalinės šeimininkai už sugadintą įrangą pateikė V.Vitui 700 litų sąskaitą, o policija atėmė vairuotojo pažymėjimą, išdavė laikinąsias teises ir visą medžiagą perdavė teismui.

Teisėjos A.K.Macevičienės nutarimus ir vairuotojai, ir kelių policininkai turi teisę skųsti aukštesnės instancijos teismui.

Andriaus Ufarto/BFL nuotr./76 metų G.K.Daubaras (deainėje) jau senokai yra vyriausiasis Vilniaus tarybos narys, todėl kaskart įteikia regalijas iarenkamiems merams. Sostinės vadovo insigniją (grandinę) politikas yra užsegęs ir Viliui Navickui (kairėje), ir jį pakeitusiam Raimundui Aleknai.
Andriaus Ufarto/BFL nuotr./76 metų Gediminas Konstantinas Daubaras (dešinėje) jau senokai yra vyriausiasis Vilniaus tarybos narys, todėl kaskart įteikia regalijas išrenkamiems merams. Sostinės vadovo insigniją (grandinę) politikas yra užsegęs ir Viliui Navickui (kairėje), ir jį pakeitusiam Raimundui Aleknai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius