Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bičių žudikais tampa nevykėliai vagys

Pasvalio rajone per savaitę padegamas jau antras bitynas. Manoma, kad bites degina nevykėliai vagys.
Bitė renka nektarą
Bitė / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.
Temos: 1 Bitė (vabzdys)

„Gyvename nelyginant dykumoje, sodybos nepamatysi, kiek akys užmato. Artimiausios mūsų kaimynės buvo bitės, jų avilių čia, rapso laukuose, bitininkai nemažai pristatė. Deja, piktavaliai praėjusią naktį sudegino visas bitutes. Vien plėnis paliko", – vakar LŽ guodėsi Pasvalio rajono Rojūnų kaime gyvenanti Ona Zita Dambrauskienė. Moteriai ir baisu, ir nesuprantama, kodėl niekdariai, šį pavasarį supleškinę netoli stovinčios negyvenamos sodybos ūkinius pastatus, šįsyk pasikėsino dar ir į medų nešusias biteles. Faktas, kad bitės rajone padegamos jau antrą kartą per savaitę, senutei prilygsta pasaulio pabaigai.

Sudeginti 23 aviliai

Padegti bičių aviliai priklausė Pasvalio gyventojui Laimiui Katuškevičiui, Rojūnuose šalia negyvenamos sodybos laikiusiam bites. Vyriškis policiją informavo, kad sudeginti jam priklausę 23 aviliai su bitėmis, jis patyrė 18 800 litų nuostolį. Vakar LŽ nepavyko pakalbinti šio vyriškio, atvykusio tvarkyti gaisro padarinių. L.Katuškevičius teigė neturintis ką pasakyti ir kolegoms bitininkams, kad jie galėtų apsisaugoti nuo panašių nelaimių.

Už nukentėjusįjį gerokai kalbesnė buvo O.Z.Dambrauskienė, ji sakė gaisrą pamačiusi tuo metu, kai nuo sudegusių avilių berūko vien dūmai. „Paskutinį kartą apylinkę apžiūrėjau vienuoliktą nakties, buvo tamsu ir ramu. Rytą man vos atsikėlusiai paskambino sūnus, kuris važiuodamas „Via Baltica" keliu pamatė nuo mūsų sodybos pusės rūkstančius dūmus ir susirūpino, ar nedegame. Tada ir aš pamačiau rūkstančius sudegintus bičių avilius", – sakė senutė.

Antras padegimas

L.Katuškevičius – antras Pasvalio rajono bitininkas, į kurio bites pasikėsinama. Lygiai prieš savaitę sugedintus septynis avilius, primontuotus prie savadarbės priekabos, aptiko pasvalietis Algirdas Mikalauskas. Abiejų vyrų bitės buvo įkurdintos rapsų laukuose. A.Mikalauskui ypač apmaudu, kad buvo sudeginti dar nekopinėti aviliai, jis patirtą nuostolį įvertino 2250 litų.

Pasvalio rajono priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vadovas Remigijus Baliūnas LŽ sakė taip pat esąs nustebintas, kad per savaitę padegami du rajono bitynai. Anot R.Baliūno, šįmet, kaip ir pastaraisiais metais, aviliai padegami vasarą, per medunešį. Nutverti padegėjų iki šiol nepavyko.

Nevykėliai vagys

„Esu įsitikinęs, kad avilius su bitėmis padega nevykėliai vagys, kurie padegimams ryžtasi bandę pasivogti medaus. Tokie nemokšos paprastai būna sugeliami bičių, todėl kerštauja joms ugnimi. Tikėtina, kad aviliai padegami ir norint paslėpti įkalčius", – sakė priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas.

Lietuvos bitininkų sąjungos valdybos narys Jonas Juodvalkis neprisiminė atvejų, kad kada nors per tokį trumpą laiką būtų padegta tiek daug avilių su bitėmis. „Gerai pamenu, kad praėjusį rudenį Akmenės rajone avilys su bitėmis buvo užsidegęs nuo kūrenamo laužo, tas padegimas tikrai nebuvo tyčinis. Tuos, kurie tyčia padega bites, prilyginčiau žmogžudžiams, jeigu ne dar blogesniems už juos", – teigė J.Juodvalkis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius