-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

BMW Vilniuje virto fakelu: filmuotame vaizde – ir epizodas, ko gaisro metu geriau nedaryti

Sostinės pakraštyje, Molėtų plento pradžioje, atvira ugnimi liepsnojo „BMW X3“ visureigis. Liudininko filmuotoje medžiagoje neužfiksuota nei tokiomis aplinkybėmis tikėtinos aplinkinių pagalbos, nei požymių, kad automobilio šeimininkas išmanė, kaip elgtis tokio gaisro atveju. Kita vertus, esminė rekomendacija per tokius įvykius – nerizikuoti savo sveikata bei gyvybe, šįsyk buvo įvykdyta.

Šią savaitę ugniagesių kronikoje pranešimų apie transporto priemonių gaisrus buvo galima rasti, regis, dažniau nei įprastai. Apskritai, priešgaisrinio saugumo specialistai transporto priemonių užsidegimus dažnai pavadina „senų automobilių šalies problema“.

Tuo pačiu ugniagesiai ne sykį yra viešinę patarimus, rengę parodomąsias akcijas apie tai, kai elgtis užsiliepsnojus transporto priemonei. Panašu, kad šie naudingi, kartais galbūt netgi gyvybiškai svarbūs patarimai, pasiekė ne visus.

BMW užsidegė sostinės pakraštyje

Kaip tik šią savaitę vienas 15min skaitytojas užfiksavo BMW gaisrą, kuris tapo pavyzdžiu, kaip nepatartina elgtis tokios ekstremalios situacijos metu. Į akis krenta atidarytas variklio dangtis – ugnies šaltinis gauna pakankamai deguonies, kad liepsnos galėtų vis energingiau siausti. Klausimų kelia ir aplinkinių reakcijos – nematyti, kad bent kažkas iš važiuojančiųjų pro šalį būtų sustojęs ir bent pamėgintų apmalšinti liepsnas vežiojamu gesintuvu.

Kita vertus, specialistai BMW vairuotoją neabejotinai pagirtų už tai, kad laiku sustabdė transporto priemonę, sustojimui parinko saugią, net eismui netrukdančią vietą.

Vieniems svarbiausia likti sveikiems, kiti stengiasi išsaugoti turtą, dažnai rizikuodami susižeisti.

Tokiame kontekste kaskart primintinos svarbiausios degančios transporto priemonės gesinimo taisyklės. Žinoma, aktualiausi patarimai būna, kuomet gaisras kyla kelionės metu. Tuomet esminė užduotis yra išsaugoti keleivių ir visų aplinkinių sveikatą.

Kita vertus, kai karšto įvykio vietoje nuo pat pradžių yra žmonių, pastarieji dažnai stengiasi išsaugoti turtą, dažnai rizikuodami susižeisti.

Kaip gesinti gaisrą variklio skyriuje?

  • Paėmus gesintuvą ir prieš pradedant gesinimo darbus rekomenduojama užsidėti apsaugines pirštines. Gesintuvas turi būti parengiamas darbui, nuimamas jo apsauginis įtaisas. Jeigu reikia pakelti priekinį dangtį, tai daryti reikėtų labai atsargiai. Jokiu būdu negalima dangčio atidaryti staiga, nes papildomas oro kiekis gali suintensyvinti degimą ir pliūptelėti liepsna, kuri gali nudeginti gaisrą gesinantį asmenį.
  • Nedaug pradarius priekinį dangtį reikėtų įpurkšti gesinimo medžiagos ir jį uždaryti. Tarp dangčio ir kėbulo rekomenduojama padėti raktą, kuris skirtas akumuliatorių gnybtams atjungti. Įpurškus gesinimo medžiagos reikėtų palaukti apie 3 sekundes, tada visiškai atidaryti dangtį ir išpurkšti gesinimo medžiagą tiesiai į degimo zoną.
  • Gaisro gesinimo salone veiksmų principai nedaug skiriasi nuo gesinimo variklio skyriuje. Čia galioja ta pati taisyklė: „Negalima leisti gaisrui gauti papildomo deguonies“. Todėl atidaryti duris pirmiausiai reikėtų nedaug, tik tiek, kad būtų galimybė įpurkšti gesinimo medžiagos. Po kelių sekundžių galima atidaryti duris ir išpurkšti visą gesinimo medžiagą į gaisro židinį. Gesinimui reikėtų pasirinkti arčiausiai gaisro židinio esančias duris.

Mašinų gaisrai – kasdienybė

Tauragės rajone ketvirtadienio vakarą garaže sudegė automobilis, šeštadienį praneša Policijos departamentas.

Incidentas įvyko apie 23 val. 10 min. Skaudvilėje. Sudegė garažas bei jame stovėjęs automobilis „Nissan Almera“, du benzininiai pjūklai, dviratis ir kiti daiktai. Nuostolis nustatinėjamas, aplinkybės tiriamos.

Gegužės 12 d. apie 10 val. Kazlų Rūdos miestelyje degė „Mercedes-Benz“.

Gaisrininkams atvykus, degė šio automobilio variklio skyrius. Gaisro metu apdegė automobilio variklio skyriaus degios dalys.

Tą pačią dieną po vidurdienio specialiosioms tarnyboms pranešta, kad karšta incidentas vyksta kelyje A11 Šiauliai–Kuršėnai.

Čia ties Repšių kaimu (Šiaulių r., Kužių sen.) atvira liepsna degė automobilis „BMW 320D“. Gaisro metu sudegė automobilio plastikinės dalys, salonas, variklio skyrius, padangos, išdužo langai.

Įvykio įkarštyje ėmė aiškėti, kad šis įvykis yra ne šiaip techninė nelaimė, o dar neregėtas kriminalas – sustabdytas ir policijos tikrintas vairuotojas vežė kontrabandą, tad pamėgino ugnimi sunaikinti savo nusikalstamos veiklos įkalčius.

Dar vienas automobilis tą trečiadienį degė Dasiūnų kaime (Kauno r., Babtų sen.). Gelbėtojams atvykus į Nevėžio gatvę, transporto priemonė degė atvira liepsna. Gaisro metu išdegė variklio skyrius, prietaisų skydelis, salonas.

Patarimai gali praversti

Kuo anksčiau bus pastebėtas gaisras, tuo didesnė tikimybė, kad jis bus sėkmingai užgesintas. Paprastai žmogus pamato besiveržiančius dūmus, išgirsta degimui būdingą garsą ar sprogimą ar pajunta dūmų kvapą. Tokiu atveju reikia kuo skubiau sustoti.

  • Lengvajame automobilyje būtina turėti gesintuvą. Jis turi būti techniškai tvarkingas ir laikomas lengvai pasiekiamoje vietoje. Patogiausia jį laikyti keleivio pusėje po sėdyne.

Pravartu lengvajame automobilyje turėti ir darbines pirštines, kurios padėtų apsisaugoti nuo gaisro ar cheminės medžiagos poveikio bei galimų mechaninių sužeidimų. Taip pat reikėtų turėti ir raktą, skirtą atjungti akumuliatoriaus gnybtą nuo akumuliatoriaus.

  • Sustojus reikia kuo greičiau išlipti iš automobilio ir nedelsiant skambinti skubiosios pagalbos tarnybų telefono numeriu 112 bei pradėti gesinti automobilį gesintuvu. Jeigu jo nėra ar jis pasibaigęs, gaisro gesinimui gali būti panaudotos ir kitos parankinės medžiagos. Tai smėlis, žvyras, butelis su vandeniu ar gaiviaisiais gėrimais.

Tačiau reikėtų atminti, kad užpylus vandeniu elektros instaliaciją reikėtų kuo skubiau atjungti akumuliatoriaus gnybtą. Žiemą gaisro gesinimui gali būti panaudotas sniegas, kurio gesinimo poveikis yra panašus kaip ir vandens. Tam tikrais atvejai gaisro gesinimui gali būti panaudotas ir storas audeklas. Gesinant gaisrą su audeklu reikėtų įvertinti šilumos spinduliavimą ir liepsnos aukštį, nes kitaip galima pačiam nukentėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius