-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Brangius žvėrelius auginusių įmonių vadovai įtariami apgaule įgiję ir iššvaistę milijonus litų

Panevėžio apygardos prokuratūros Antrojo skyriaus prokurorai kartu su Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Panevėžio apskrities skyriaus pareigūnais baigė tirti ir perdavė nagrinėti apygardos teismui 29 tomų baudžiamąją bylą, kurioje brangius žvėrelius auginusių keturių įmonių vadovai įtariami apgaulę įgiję ir iššvaistę milijonus litų – užsienio firmoms neužaugino sutartų brangių žvėrelių, apdraudė ir neturėtus švelniakailius, po to prasimanė didesnius jų kritimus.

Prokuratūros išplatintame pranešime spaudai teigiama, kad nusikalstamų veikų padarymu – didelės vertės svetimo turto įgijimu apgaule, jo iššvaistymu, nusikalstamu būdu įgytų pinigų legalizavimu, dokumentų klastojimu ir apgaulingu apskaitos tvarkymu įtariami penki organizuotos grupės nariai – 47 metų R.K., 45 metų G.K., 52 metų V.S, 31 metų D.S., 28 metų R.M.

Tarp nukentėjusiųjų – Valstybinė mokesčių inspekcija, Valstybinio socialinio draudimo fondo valdyba, akcinė bendrovė „Lietuvos draudimas“ ir viena JAV firma, netekusi pusantro milijono litų.

„Bendromis pastangomis su FNTT pareigūnais pavyko išnarplioti nusikalstamų veikų kamuolį, kurį pasipelnyti siekusi organizuota bendrininkų grupė suvijo įvairiais sukčiavimais, apgaulėmis ir prasimanytomis vagystėmis. Surasti siūlo galai padėjo nustatyti valstybei ir užsienio firmoms padarytus nuostolius, taip pat ir požymius nusikaltimų, už kuriuos yra įstatymų numatyta griežta baudžiamoji atsakomybė“,– teigia Panevėžio apygardos prokuratūros Sunkių nusikaltimų ikiteisminio tyrimo organizavimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Gediminas Marcinkevičius.

Žvėreliai nebuvo auginami, gauti pinigai panaudoti kitiems tikslams – tokiu būdu buvo iššvaistytos užsienio šalių firmų didelės vertės lėšos.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, šioje nusikalstamoje veikloje, kaip įtariama, dalyvavo keturios įmonės, kurių viena augino žvėrelius Panevėžio ir Radviliškio rajonų kaimuose, kita gamino pašarus. Kitos dvi įmonės neturėjo nei žvėrelių, nei patalpų – jos buvo tik priedanga nusikalstamoms veikoms vykdyti. Vienos iš keturių įmonių vadovas R.K. įtariamas kelių sunkių nusikaltimų padarymui subūręs organizuotą bendrininkų, tarpusavyje susijusių giminystės ryšiais, grupę.Prieš trejus metus buvo surašyti žvėrelių pardavimo dokumentai dviem įmonėms, bet realiai jie nebuvo parduoti. Tačiau nusikalstamos veiklos plane jau figūravo trys tokios įmonės, kurios turėjo galimybę kartu su kitomis žvėrelių auginimu besiverčiančiomis įmonėmis dalyvauti aukcionuose ir sudaryti sutartis su užsienio
firmomis. Tokiu būdu prieš dvejus metus buvo sudarytos sutartys su užsienio firmomis, kurioms buvo įsipareigota užauginti ir parduoti kelis tūkstančius švelnaus kailio žvėrelių – tam iš JAV buvo pervesta daugiau kaip vienas milijonas 189 tūkstančiai litų.

Žvėreliai nebuvo auginami, gauti pinigai panaudoti kitiems tikslams – tokiu būdu buvo iššvaistytos užsienio šalių firmų didelės vertės lėšos.

Pasipelnyti siekusi bendrininkų grupė sugebėjo apgauti ir draudimo bendrovę , su kuria buvo sudaryta sutartis apdraudžiant daugiau kaip šimtą tūkstančių žvėrelių, nors tikrovėje tik viena įmonė teaugino vos trečdalį sutartyje nurodytų brangiųjų švelniakailių. Siekta pasipelnyti ir pateikiant melagingus duomenis apie tūkstančius kritusių žvėrelių Nacionalinei mokėjimo agentūrai, nes už patirtus nuostolius augintojams atlyginama mokant išmokas.

Šioje byloje pateikti beveik trijų milijonų – dviejų milijonų 292 tūkstančių litų civiliniai ieškiniai.

Įstatymas tam, kas apgaule įgijo didelės vertės svetimą turtą, jį iššvaistė ar legalizavo nusikalstamu būdu įgytus pinigus, numato laisvės atėmimo bausmes iki septynerių arba iki aštuonerių metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius