-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 03 /11:58

Bugenių kaime uždususio kūdikio tragedija: bus tiriama, ar tinkamai elgėsi policija

Pradėtas tarnybinis patikrinimas dėl Mažeikių rajono policijos komisariato pareigūnų veiksmų, kaltinamų dėl pernelyg griežto ir šiurkštaus elgesio su nelaimės akimirką pasikarščiavusiais tėvais.
Reido Telšiuose akimirka
Asociatyvinė iliustracija / Telšių apskrities VPK nuotr.

Tragedija jaunų mažeikiškių porą ištiko praėjusios žiemos pabaigoje.

Lemtingą pirmadienio vakarą 25 metų Rūta Vaišvilienė važiavo su 9 mėnesių mergaite savo automobiliu, kai per veidrodėlį pastebėjo, kad mažylė gesta. Motina sustojo šalikelėje ir pripuolusi iškart suprato, kad vaikas nebekvėpuoja. Ji pirmiausia išsikvietė į pagalbą savo vyrą, netrukus atskubėjo ir greitosios ekipažas.

Medikai ilgai mėgino mažylę gaivinti, tačiau visos jų pastangos buvo bergždžios ir galiausiai jie nuleido rankas. Tačiau tėvai atsisakė įsileisti mintį, kad dukrelės nebėra, jie tikėjo stebuklu ir ragino greitosios ekipažą daryti viską, kad vaikas atsigautų.

Į įvykio vietą teko atvykti ir policijos patruliams. Ar pareigūnai elgėsi adekvačiai, jiems iki šiol tenka aiškintis.

Atliekamas tarnybinis patikrinimas

Vasario 22 d. į Mažeikių r., Bugenių k. buvo iškviestas greitosios medicinos pagalbos ekipažas dėl tėvų automobilyje galimai uždususio kūdikio. Atvykę medikai, konstatavo vaiko mirtį, o į įvykio vietą iškviesti Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą mirties priežasčiai nustatyti.

Balandžio 29 d., viešojoje erdvėje pasklidus informacijai dėl neva netinkamų pareigūnų veiksmų vasario 22-ąją, Telšių apskr. VPK vidaus tyrimų grupėje pradėtas tarnybinis patikrinimas dėl pareigūnų veiksmų įvertinimo įvykio vietoje. Bus siekiama patikslinti paskelbtas aplinkybes, pareigūnų veiksmus, jėgos ir specialiųjų priemonių panaudojimą, pažymima Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos grupės vyriausiosios specialistės antradienį paviešintame pranešime.

Taip pat bus aiškinamasi, ar buvo pagrindas pradėti administracinio teisės pažeidimo bylos teiseną dėl teisėtų policijos pareigūnų reikalavimų nevykdymo ir pasipriešinimo jiems minėto įvykio metu.

Sukrėstus ir besikarščiuojančius tėvus pareigūnams teko surakinti antrankiais ir išvežti į policijos nuovadą. Pasak policijos atstovų, nors medikai konstatavo kūdikio mirtį, tėvai elgėsi neadekvačiai, pernelyg ilgai nesutiko išlipti iš greitosios pagalbos automobilio.

Kaip yra sakęs pats vaiko tėvas Aurys Vaišvila, pareigūnai smogė jam į veidą (akį), purškė ašarinių dujų. Tuo tarpu motinai rankos buvo surakintos antrankiais. Abu tėvai ištempti iš greitosios mikroautobuso ir skirtingais tarnybiniais automobiliai išvežti į policiją.

Jei administracinės teisenos metu paaiškės aplinkybės, darančios administracinio teisės pažeidimo bylos teiseną negalimą, vadovaujantis LR ATPK 250 str. nuostatomis, administracinio teisės pažeidimo byla bus nutraukta, pažymima policijos atstovų pranešime.

Kitaip tariant, pareigūnai dabar jau svarsto, kad neadekvačiai besielgusių tėvų bausti galbūt neverta, net ir patys policininkai vargu ar itin tinkamai įvertino situacijos subtilumą ir sudėtingumą.

Pareigūnų veiksmų ir viešųjų ryšių žingsnius po kilusio skandalo antradienį viešai sukritikavo ir Vytautas Lamauskas, kuris yra Vilniaus apskrities ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininkas.

Policijos komentaras „Facebook“ profilyje

Labai sunku šaltai reaguoti skaitant tokią skaudžią istoriją, bet esame priversti patikslinti aplinkybes, nes perskaičius straipsnį, susidaro įspūdis, kad pareigūnai yra beširdžiai.

Tikrai užjaučiame tėvus, netekus mergaitės, suprantame jų skausmą, reakciją, tačiau pareigūnų veiksmai šioje situacijoje buvo tinkami.

Pasiaiškinus situaciją, matome, kad viskas vyko šiek tiek kitaip. Kaip pasakoja medikai, atvykę į įvykio vietą jie bandė gaivinti mergaitę ilgiau nei valandą, nors įprastai tokia procedūra trunka iki pusvalandžio. Nepavykus atgaivinti, buvo konstatuota mergaitės mirtis, tačiau tėvai su tuo nesusitaikė ir toliau bandė gaivinti savo vaiką.

Kadangi padėti vaikui jau nebuvo galimybių, medikai paprašė atiduoti kūną, nes jie privalo atlikti būtiną ekspertizę mirties priežasčiai nustatyti, tačiau tėvai nereagavo ir elgėsi agresyviai. Medikai iškvietė policijos pareigūnus, kuriems atvykus ir išsiaiškinus situaciją, tėvai ir toliau nesutiko atiduoti mirusio savo vaiko.

Pareigūnai maždaug pusvalandį bandė įkalbėti tėvus išlipti iš automobilio ir atiduoti vaiką, tačiau tėvai buvo šoko būsenoje, elgėsi neadekvačiai, purtė vaiko kūną, draskėsi, tad pareigūnams neliko nieko kito, kaip tik ištraukti tėvus iš automobilio. Bandant ištraukti tėvus, vyras elgėsi agresyviai, stumdė pareigūnus, todėl jie buvo priversti imtis griežtesnių priemonių, uždėti antrankius ir įsodinti į automobilį bei kartu su motina pristatyti į Mažeikių r. policijos komisariatą.

Tikrai užjaučiame tėvus, netekus mergaitės, suprantame jų skausmą, reakciją, tačiau pareigūnų veiksmai šioje situacijoje buvo tinkami, ką patvirtino ir šalia buvę medikai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius