Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skiko byla: kokios korupcijos skandalo detalės paaiškėjo teisme? (atnaujinta 15.28 val., foto, video)

Vilniaus miesto 3-iasis apylinkės teismas trečiadienį išnagrinėjo sveikatos apsaugos viceministro Artūro Skiko baudžiamąją bylą dėl kyšininkavimo. Politikas pripažino kaltę ir atgailavo, todėl prokuroras net nesiūlo jo sodinti į kalėjimą.
Artūras Skikas teisme
Artūras Skikas teisme / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vos 8 mėnesius aukštame poste Sveikatos apsaugos ministerijoje išsilaikiusio 46 metų A.Skiko byla teisme išnagrinėta skubos tvarka. Mat, anot bylą kuruojančio Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroro Mindaugo Barkausko, įvykio aplinkybės jau yra aiškios.

Trečiadienį nuo 14 valandą prasidėjo teismo posėdis. Prieš posėdį pareigūnų atvestam kaltinamajam teko atlaikyti neįtikėtiną žiniasklaidos apgultį: jį filmavo ir fotografavo kelios dešimtys reporterių. A.Skikas teisme labai jaudinosi, iš nervų virpėjo balsas, rankos.

Interpretavo kyšio ėmimo motyvus

Prokurorui išvardijus, kuo yra kaltinamas, A.Skikas pareiškė, kad kaltę visiškai pripažįsta.

Kaip žinoma, A.Skikas kaltinamas tuo, kad iš viešosios įstaigos Nacionalinio kraujo centro direktoriaus Vytenio Kalibato, kuris yra pripažintas nukentėjusiuoju, tiesiogiai reikalavo ir provokavo duoti nuo 20 iki 30 tūkst. litų kyšį.

Sausio 21 dieną A.Skikas tiesiogiai priėmė sutartą 20 tūkst. litų sumą. Politiką sučiupo STT agentai.

Prokuratūros duomenimis, kyšio reikalauta už tai, kad tuometis viceministras neinicijavo, jog Nacionalinio kraujo centro direktoriui būtų skirta drausminė nuobauda, kaip to reikalavo Valstybės kontrolė.

Kyšis taip pat esą turėjo būti garantas, kad direktorius V.Kalibatas bus užtariamas prieš Sveikatos apsaugos ministerijos vadovybę ir kad jis galėtų toliau netrukdomai vadovauti Nacionaliniam kraujo centrui.

Tačiau duodamas teismui parodymus A.Skikas pareiškė, kad pinigus ėmė ne sau, o partijai. Be to, jis siūlė šių pinigų paėmimo nesieti su Nacionalinio kraujo centro vadovo galimybėmis toliau dirbti.

Maišą pinigų liepė pakišti po sėdyne

„Prašiau Kalibato paremti mūsų partijos Šilutės skyrių“, – sakė A.Skikas.

Prokuroras teisme minėjo, kad buvęs viceministras pats liepė padėjo pinigus į jo automobilį, pakišti popierinį maišelį su grynaisiais po sėdyne.

„Iš tikrųjų pasielgiau naiviai ir kvailai, priimdamas paramą taip, kaip ji buvo pateikta“, – kalbėjo A.Skikas.

Lemtingas susitikimas įvyko ministerijoje, viceministro kabinete. „Jis pasakė, kad turi pinigus, skirtus tam reikalui. Susimėčiau, nes neturėjau aukų lapų. Nenorėjau, kad tie pinigai liktų darbo kabinete. Todėl daviau jam raktelius, kad padėtų pinigus į automobilį“, – kyšio gavimo aplinkybes pasakojo A.Skikas.

Jis mėgino teismą įtikinti, kad partijai skirtų pinigų tik per skubėjimą nespėjo įforminti, – tą patį vakarą norėjo nepavėluoti į kažkokį susitikimą.

Prisipažinti trukdė emocinis šokas?

Prokuroras norėjo galutinai išsiaiškinti, ką pripažįsta, o ko nepripažįsta A.Skikas. Mat kaltinimai jam pateikti dėl kyšininkavimo, turint tam tikrą piktybinę poziciją Nacionalinio kraujo centro vadovo atžvilgiu. Be to, ikiteisminio tyrimo metu A.Skikas apskritai buvo pasinaudojęs savo teise neduoti parodymų. 

„Emocinis šokas, matyt, daro savo. Mano emocinė būklė tikrai buvo nekokia“, – A.Skikas siūlė suprasti, kodėl iki teismo nepripažino kaltės. Jis minėjo, kad viskas šioje istorijoje vyko taip, kaip užfiksavo tyrimą atlikę pareigūnai.

Buvęs viceministras atgailavo ir dėl to, kad sukrėtė savo šeimą. „Gyvename 25 metus. Niekada nebuvo jokių incidentų, problemų. Kiekvieną savaitgalį važiuodavau namo“, – apie santuokinį gyvenimą su žmona Jolanta bei tris vaikus teisme pasakojo A.Skikas.

Sutrumpino teismo procesą

Byloje jį ginantis advokatas teiravosi, kaip politikas vertina savo veiksmus.

„Galiu tik atsiprašyti visų proceso dalyvių už tokį poelgį. Niekada gyvenime neteko tokio emocinio sukrėtimo patirti“, – kalbėjo kaltinamasis.

Teismo posėdyje turėjo būti apklaustas pagrindinis liudytojas V.Kalibatas, veikęs pagal nusikalstamos veikos imitavimo modelį ir perdavęs kyšį, tačiau bylą kuruojantis prokuroras netikėtai paprašė taikyti sutrumpintą įrodymų tyrimo procedūrą. Niekas iš proceso dalyvių tam neprieštaravo, todėl tam pritarė ir teismas. Kitaip tariant, nuspręsta teisme nebenarplioti visų šios istorijos detalių, o vadovautis visa medžiaga, kuri surinkta per ikiteisminį tyrimą. Juolab kad kaltinamasis dėl visko iš esmės prisipažino. 

Už grotų sodinti nebenori

Prokuroras pasiūlė teismui atsižvelgti į tai, kad A.Skiko reputacija ligi šiol nebuvo prasta, o kaltę dėl šio nusikaltimo pripažįsta, gailisi. Todėl prokuroras pasiūlė skirti A.Skikui dvejų metų laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant trejiems metams.

Valstybės tarnautojui ar jam prilygintam asmeniui, kuris savo ar kitų naudai tiesiogiai ar netiesiogiai priėmė, pažadėjo ar susitarė priimti kyšį, reikalavo ar provokavo jį duoti už neteisėtą veikimą ar neveikimą vykdant įgaliojimus, numatomas teisės dirbti tam tikrą darbą arba užsiimti tam tikra veikla atėmimas arba laisvės atėmimas iki 6 metų.

Taip pat kaltintojas siūlė teismui įpareigoti A.Skiką, kad šis sumokėtų 2 600 litų sumą į specialų fondą, skirtą nuo nusikaltimų nukentėjusiems asmenims remti.

Savo ruožtu V.Kalibatas teisme pareiškė civilinį ieškinį 1 000 litų sumai, kad būtų atlyginta moralinė žala. Kraujo centro vadovas pasijuto pažemintas, kad ministerijos atstovas tokiais banditiškais metodais siūlė išsipirkti galimybę toliau dirbti savo poste. V.Kalibatas iškart įspėjo, kad jei ieškinys bus patenkintas, gautus pinigus perves sutrikusio vystymosi vaikų globos namams.

Gavęs paskutinio žodžio teisę, A.Skikas kalbėjo: „Galiu tik dar kartą atsiprašyti už savo neapgalvotą poelgį ir jo pasekmes. Tikiuosi, kad teismas priims teisingą sprendimą.“

Nuosprendį teismas skelbs poryt, vasario 5 dieną.

Koks ministro Čapliko vaidmuo?

Neoficialiomis žiniomis, A.Skikas ikiteisminio tyrimo metu prokurorams liudijo, kad pinigus rinko partijai, o nurodymą taip elgtis esą gavo iš ministro Algio Čapliko.

Liberalų ir centro sąjungos deleguotas ministras tai kategoriškai negia. A.Čaplikas ne sykį viešai pareiškė, kad pasitrauks iš posto tik tada, jei pats ar jo darbai taps sveikatos reformos kliūtimi.

15min.lt jau pasakojo, kad šios bylos nagrinėjimas turėjo prasidėti dar praėjusį penktadienį, tačiau buvo atidėtas, nes A.Skikui pritrūko laiko pasiruošti procesui. Kaltinamasis pageidavo daugiau laiko pasirengti gynybai ir suderinti pozicijas su savo advokatu.

VIDEO: Reporterių apgultis Skiko byloje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius