Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bus teisiamas buvęs KAVA Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros departamento direktorius

Kauno apygardos prokuratūra antradienį Kauno miesto apylinkės teismui perdavė specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Kauno valdyboje tirtą baudžiamąją bylą, kurioje buvusios Kauno apskrities viršininko administracijos (KAVA) Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros departamento direktorius bei viena šio departamento tarnautoja kaltinami piktnaudžiavimu tarnyba ir dokumento suklastojimu.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad šie valstybės tarnautojai žinojo apie vienos uždarosios akcinės bendrovės neteisėtai vykdomus savavališkos rekonstrukcijos darbus, kuriems atlikti yra būtinas nustatyta tvarka išduotas statybos leidimas, statybos projektas. Nors minėtai bendrovei buvo surašytas savavališkos statybos aktas, o vėliau ir statinio statybos sustabdymo aktas, statytojas vis vien nepašalino statybos padarinių.

Dėl tokių statytojo veiksmų Kauno apskrities viršininko administracija kreipėsi į Kauno rajono apylinkės teismą, o minėtos bendrovės direktoriui už statybos valstybinės priežiūros pareigūnų teisėtų nurodymų nevykdymą buvo surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas ir dėl administracinės teisės pažeidimų byla taip pat perduota nagrinėti Kauno rajono apylinkės teismui.

Departamento direktorius pagal užimamas pareigas privalėjo tiesiogiai organizuoti ir kontroliuoti minėtos savavališkos rekonstrukcijos padarinių šalinimą, tačiau vietoje to, teismui dar neišnagrinėjus bylų ir nepriėmus sprendimų, pasirašė departamento tarnautojos parengtą dokumentą, kuriame melagingai buvo teigiama, kad savavališkos rekonstrukcijos padariniai jau yra pašalinti. Šis suklastotas dokumentas buvo persiųstas KAVA Teisės departamentui, o vėliau ir teismui. Tokiu būdu teismo procesas buvo nutrauktas. Uždarajai akcinei bendrovei už minėtus pažeidimus pagal Administracinių teisės pažeidimų kodeksą grėsė administracinė bauda nuo 5 tūkst. iki 10 tūkst. litų, taip pat UAB išvengė savavališkos rekonstrukcijos padarinių šalinimo materialinių išlaidų.

Anot pareigūnų, šiame departamente buvo įsivyravęs visiškas chaosas, dėl teisės aktų pažeidinėjimų departamentas praktiškai nevykdė savo funkcijų.

Ši baudžiamoji byla – ne vienintelė STT Kauno valdyboje tirta dėl KAVA Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros departamento pareigūnų ir valstybės tarnautojų piktnaudžiavimo bei sistemingo statybos leidimų priežiūrą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimų. Anot pareigūnų, šiame departamente buvo įsivyravęs visiškas chaosas, dėl teisės aktų pažeidinėjimų departamentas praktiškai nevykdė savo funkcijų. Teisėsaugos akiratin pateko nemaža dalis departamento darbuotojų, o šį kartą bus teisiamas ir pats departamento direktorius.

Praėjusią savaitę teismą pasiekė baudžiamoji byla, kurioje vienos bendrovės vadovė kaltinama davusi kyšius buvusiems KAVA Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros departamento Statybų valstybinės priežiūros skyriaus tarnautojams ir kitų valstybinių institucijų atstovams. Ikiteisminio tyrimo metu surinkta duomenų, kad bendrovės vadovė šiems valstybės tarnautojams kaip kyšius perdavė iš viso apie 50 tūkst. litų.

Visai nesenai teismo nuosprendžius išklausė dar du šio departamento valstybės tarnautojai. Šių metų kovą Kauno miesto apylinkės teismas paskelbė nuosprendį baudžiamojoje byloje, kurioje dėl piktnaudžiavimo, dokumentų klastojimo ir sunaikinimo buvo teisiama KAVA Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyriaus vyriausioji specialistė. Nors ir ne dėl visų inkriminuotų nusikaltimų, tačiau teismas pripažino ją kalta ir nuteisė skiriant 1950 litų baudą.

Teismo nuosprendis jau paskelbtas ir KAVA Teritorijų planavimo ir statybos valstybės priežiūros Kaišiadorių rajono vyriausiajam specialistui. Kaišiadorių rajono apylinkės prokuratūros prokuroras, atlikęs ikiteisminį tyrimą dėl UAB „Bajorkiemis“ priklausančių statinių, nebaigtų statyti Kauno marių regioniniame parke, nustatė, jog minėtas valstybės tarnautojas ne kartą piktnaudžiavo tarnybine padėtimi, neatliko tarnybos pareigų, klastojo dokumentus ir neteisėtai pripažino tinkamais naudoti UAB ,,Bajorkiemis“ statiniu s Karčiulio kaime. Kaišiadorių rajono apylinkės teismas dėl minėtų nusikalstamų veikų, pripažino vyriausiąjį specialistą kaltu ir skyrė jam 12 500 litų baudą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius