Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Buvęs Alytaus pataisos namų pareigūnas įklimpo dėl „verslo“ su nuteistaisiais: paaiškėjo, kiek kainuoja telefono ar heroino įnešimas

Rugpjūčio 4 dieną Kauno apygardos teisme pradėta narplioti piktnaudžiavimo bei neteisėto disponavimo labai dideliu kiekiu narkotinių ir psichotropinių medžiagų byla, kurioje dabar jau buvęs Alytaus pataisos namų pareigūnas Juozas Liutkauskas kaltinamas nuteistiesiems už atlygį sutikęs įnešti mobiliuosius telefonus bei narkotikų. „Kurjerio“ atlyginimas siekė nuo 140 iki 2500 eurų.
Kauno apygardos teisme
Juozas Liutkauskas Kauno apygardos teisme / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

1962 metais gimęs, iš Lazdijų rajono kilęs

šiuo metu Daugų technologijos ir verslo mokykloje eina vedėjo pareigas. Tačiau dar visai neseniai jis dirbo Alytaus pataisos namuose. Anksčiau nė karto neteistas, aukštąjį išsilavinimą įgijęs vyras šiandien mina teismų slenkstį – yra kaltinamas susidėjimu su nusikaltėliais ir valstybės tarnautojo pareigų pažeminimu.

Vadovaujantis kaltinamuoju aktu, J.Liutkauskas, nusikaltimo darymo metu būdamas statutiniu valstybės tarnautoju, – Alytaus pataisos namų Apsaugos ir priežiūros skyriaus vyresniuoju inspektoriumi – siekdamas turtinės naudos, ikiteisminio tyrimo metu nenustatytu laiku, bet ne vėliau kaip 2017 metų gegužę, iš anksto susitaręs su ikiteisminio tyrimo metu nenustatytu asmeniu pažadėjo pastarajam už 140 eurų atlygį įnešti į Alytaus pataisos namus ir perduoti bausmę atliekančiam nenustatytam nuteistajam mobilaus ryšio telefoną. Žadėtą atlygį ir mobilųjį telefoną jis gavo paštomatu, prašymą įvykdė.

Tai tebuvo pradžia. Teisėsaugos duomenimis, tą patį mėnesį į pataisos namus jis įnešė dar keletą mobiliųjų telefonų, už tai gaudamas 400–500 eurų atlygį.

2017 metų rugpjūtį paštomatu jis sulaukė dar vieno siuntinio iš Marijampolės – šįkart 700–800 eurų, kompiuterio bei mobiliojo ryšio telefono. Taigi atlygio sumos vis augo, kol galiausiai kaltinamasis, teisėsaugos duomenimis, sutiko į pataisos namus įnešti narkotikų.

Iš anksto susitaręs su nenustatytais asmenimis, jis už 2,5 tūkst. eurų sutiko nuteistajam perduoti siuntą su apie 18 gramų heroino.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kaltinamasis Rimas Karčiauskas teisme
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kaltinamasis Rimas Karčiauskas teisme

2017 metų rugsėjį tokį siuntinį supakavo ir J.Liutkauskui su kito asmens pagalba išsiuntė antrasis kaltinamasis šioje byloje – Rimas Karčiauskas. Narkotikai buvo supakuoti į išorinio maitinimo šaltinio „Canyon“ korpuso vidų ir išsiųsti paštomatu. Tačiau prie paštomato greičiau už tikrąjį jo adresatą suskubo ikiteisminio tyrimo pareigūnai, siuntinį su išoriniu maitinimo šaltiniu, kuriame – heroinas, pasiėmę ir palikę kitą analogišką „slėptuvę“, tik be narkotikų.

„Pasilieku teisę tylėti, į visus klausimus atsakysiu kituose teismo posėdžiuose“, – pradėjus nagrinėti teisme bylą, rugpjūčio 4 dieną posėdžių salėje teisėjui pažadėjo laisvėje nuosprendžio laukiantis J.Liutkauskas.

Jis nepasisakė dėl kaltės, pripažįsta ją, ar ne. Kaltinamasis sutiko duoti parodymus, bet tai žadėjo padaryti tik po kitų bylos dalyvių apklausų.

Tą patį pakartojo ir suimtas laikomas R.Karčiauskas. Tiesa, jis savo kaltės nepripažįsta.

1989 metais gimęs vilnietis yra įgijęs vidurinį išsilavinimą, augina du mažamečius vaikus. Šiuo metu jis atlieka laisvės atėmimo bausmę, į laisvę turėtų išeiti kitų metų vasarį.

„8 ar 9 kartus teistas. 2007 metais pirmą kartą, 2018 m. pastarąjį kartą. Galutinė skirta bausmė – 6 metai ir 9 mėnesiai“, – teisėjo paklaustas apie teistumus, prisipažino R.Karčiauskas.

Remiantis kaltinamuoju aktu, R.Karčiauskas kaltinamas tuo, kad turėdamas tikslą platinti narkotinę medžiagą 2017 metų rugsėjį nenustatytoje vietoje neteisėtai iš ikiteisminio tyrimo metu nenustatyto asmens įgijo labai didelį kiekį narkotinės medžiagos – apie 18 gramų heroino. Supakavęs jį į išorinio maitinimo šaltinio „Canyon“ korpuso vidų kartu su 2500 eurų, skirtais apmokėti pataisos namų skyriaus vyresniajam inspektoriui J.Liutkauskui už išorinio maitinimo šaltinio viduje paslėptos narkotinės medžiagos įnešimą į Alytaus pataisos namus ir perdavimą laisvės atėmimo bausmę atliekančiam nenustatytam asmeniui, išsiuntė paštomatu į Alytų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kaltinamasis teisme
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kaltinamasis teisme

Tam kaltinamasis pasinaudojo kito, nieko apie daromą nusikalstamą veiką nenutuokusio asmens paslaugomis.

Kadangi į pirmąjį posėdį nebuvo kviesti liudytojai, byloje padaryta pertrauka. Kitas posėdis įvyks rugsėjo 3 dieną.

Už piktnaudžiavimą baudžiama bauda arba laisvės atėmimu iki septynerių metų. Už neteisėtą disponavimą labai dideliu kiekiu narkotinių ir psichotropinių medžiagų – laisvės atėmimu nuo dešimties iki penkiolikos metų.

Teisėsaugos teigimu, J.Liutkauskas tokiais savo veiksmais sumenkino Alytaus pataisos namų įvaizdį, diskreditavo valstybės tarnautojo vardą, sudarė nuostatą nuteistiesiems, kad galima daryti įtaką pareigūnams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius