-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvęs kandidatas į prezidentus Juozas Petraitis savo varžovą teisme išvadino pavojingu sergančiu melagiu

Vilniaus apygardos teismas išnagrinėjo civilinę bylą, kurioje milijonierius iš Danijos Andersas Bjerggaardas viliasi susigrąžinti iš Petraičių 8,5 milijono litų vertės apartamentus sostinės Gedimino prospekte.
Anders Bjerggaard
Ieškovas Andersas Bjerggaardas su atstove teisme / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Petraičiai tikino, kad už butą sutartą kainą pardavėjui sumokėjo. Danas aiškino, kad negavo nė cento. Reikalaudamas buto pirkimo-pardavimo sutartį pripažinti negaliojančia, užsienietis kreipėsi į teismą.

Ilgiau nei dvejus metus šį civilinį ginčą narpliojęs Vilniaus apygardos teismo teisėjas Dainius Rinkevičius pagaliau užbaigė bylos nagrinėjimą, tačiau lengviau atsikvėpti negali: jam dar teks kažkaip surašyti sprendimą.

Nori buto ar pinigų už jį?

A.Bjerggaardo interesams šioje byloje atstovavo net trys advokatai, tačiau formaliai ieškovo perspektyvos atrodo miglotos: Petraičiai turi būsto pirkimo-pardavimo sutartį su užsieniečio parašu, sandorį yra įforminusi vilnietė notarė Danguolė Bieliūnaitė. Maža to, anksčiau nei danas spėjo pareikšti savo pretenzijas, Petraičiai apartamentus už paskolą bibliotekai įsigyti įkeitė SEB bankui, sutartį patvirtino ir hipotekos teisėjas.

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Litai, lengvi pinigai
Litai, pinigai

Tačiau A.Bjerggaardas kartojo, jog buvo apgautas. Jo pasirašyta sutartis buvo parengta tik lietuvių kalba, o tekstą vertęs asmuo esą turbūt tyčia praleido esminį dokumento punktą – jog pinigai už apartamentus yra sumokėti.

Įdomus teisinis akligatvis: paskutinio posėdžio metu paklaustas, ko prašo teismo, danas pareiškė norintis pagaliau gauti pinigus už parduotą butą: „Noriu atsakymo į klausimą, kur yra pinigai!“

Ieškovas pridūrė, kad Danijoje nekilnojamasis turtas tik tada registruojamas naujo šeimininko vardu, kai gaunamas patvirtinimas, jog pirkėjas visiškai atsiskaitė su pardavėju.

Tačiau kokiu pagrindu 8,5 milijono litų jam turėtų būti sumokėti, jei jo ieškinyje teismui prašoma pripažinti būsto pirkimo-pardavimo sutartį neteisėta ir negaliojančia? Taip pat danas reikalauja atlyginti jam bemaž 40 tūkst. litų nuostolį, nors šiuos pinigus pats sumokėjo už sutartį, kurią prašo pripažinti niekine.

Akivaizdu, kad šitas butas yra tik ledkalnio viršūnė, kuri nėra esminis ginčo tarp šalių dalykas“, – pastebėjo procese dalyvaujantis advokatas V.Bužinskas, siūlęs teismui spręsti šią bylą „chirurginiu būdu“ – stabdyti ją ir palaukti, kol abipuses milijonierių pretenzijas baudžiamąja tvarka išnagrinės prokuratūra.

„Akivaizdu, kad šitas butas yra tik ledkalnio viršūnė, kuri nėra esminis ginčo tarp šalių dalykas“, – ko gero, taikliai pastebėjo trečiojo asmens teisėmis į šį procesą įtrauktas notarų biurui atstovavęs advokatas Valdemaras Bužinskas. Beje, žinomas teisininkas ne sykį siūlė teismui spręsti šią bylą „chirurginiu būdu“ – stabdyti ją ir palaukti, kol abipuses milijonierių pretenzijas baudžiamąja tvarka išnagrinės prokuratūra. Tačiau teisėjas nesutiko, juolab viena iš ieškovo advokačių pabrėžė, jog „pripažinti sandorį negaliojančiu ne civiline tvarka neįmanoma“.

Petraitis: tai akivaizdi melagystė!

„Jei paklaustumėte jo psichiatrės, ji pasakytų, kad jis yra nepaprastai pavojingas žmogus. Jis yra sergantis melagis!“ – baigiamųjų kalbų metu varžovą apibūdino J.Petraitis, buvusį partnerį anksčiau laikęs kone tikru savo šeimos nariu.

Atsakovas priminė, kad A.Bjerggaardas jo atžvilgiu yra pažėręs baisių kaltinimų. Anot dano, sykį J.Petraitis esą pagrasino pistoletu bei privertė pasirašyti ant tuščių lapų, iš kurių vėliau neva pagamino netikrą vekselį bei ėmė reikalauti 1,8 mln. litų skolos. Danas teisinosi anksčiau bijojęs skųstis Lietuvos pareigūnams, nes J.Petraitis esą jį įtikino esąs šešėlinis šios šalies prezidentas, valdantis visas struktūras.

„Ponas Bjerggaardas meluoja ir pastoviai meluoja, jo pasisakymuose nėra logikos. Viskas, ką jis sako, nepasitvirtina. Tai, kad jis tik 2008 metais (butas parduotas 2007 m. vasarą – aut. past.) sužinojo, kad jam nesumokėti pinigai, yra akivaizdi melagystė. Mes nežinojome, kad Danijoje jis registruotas psichiatrinėje ligoninėje. Mes nežinojome, kad per jį kiti žmonės yra praradę visą savo turtą. Mūsų nekilnojamąjį turtą, antikvarą ir pinigus jis yra pasisavinęs, dėl to mes ir kreipėmės į prokuratūrą“, – teisme emocingai aiškino buvęs kandidatas į Lietuvos prezidentus.

Anot J.Petraičio, danas yra gavęs ne tik 8,5 milijono litų už apartamentus, bet ir 5–6 milijonus, kurie turėjo būti investuoti į verslą, tačiau užsienietis juos esą pasisavino.

Buvę partneriai vienas apie kitą yra pateikę daugybę skundų Lietuvos ir Danijos teisėsaugos institucijoms.

„Viskas, ką aš išgirdau, yra labai gudrus išvengimas to, kas įvyko. Bet faktai yra faktai, o gudravimas yra gudravimas“, – su pergalinga gaida balse visą šį tarptautinį šou teisme tarsi apibendrino J.Petraitis.

Sprendimą šioje byloje teisėjas D.Rinkevičius žada paskelbti birželio 28 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius