-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvęs politikas Algirdas Geležius įrodinėja, kad Lietuvoje už dvigubą žmogžudystę nebūtina sėsti į kalėjimą

Lietuvos Aukščiausiajame Teisme (LAT) žlugo bandymas nagrinėti skundus baudžiamojoje byloje, kurioje buvęs Kalvarijos politikas Algirdas Geležius yra nuteistas dėl dviejų žmonių nužudymo. Nors apkaltinamasis nuosprendis jau įsiteisėjęs, teisėjai net neturėjo galimybės tinkamai informuoti nuteistąjį apie LAT posėdį, nes A.Geležius, privalantis atlikti 14 metų laisvės atėmimo bausmę, yra nežinia kur. O į teismą nepabūgusi atvykti nuteistojo žmona pareiškė sutuoktinio neišduosianti.
Vilija Geležienė
Vilija Geležienė / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

„Kad aš šypsausi, tai nereiškia, kad viskas yra gražu ir gerai...“ – antradienį Aukščiausiajame Teisme 15min.lt žurnalistui kalbėjo Vilija Geležienė.

Jos vyras Algirdas (gim. 1974 m.) yra nuteistas kalėti 14 metų, nes įsiteisėjusiu nuosprendžiu yra pripažintas studentavimo laikais organizavęs dvigubą žmogžudystę. Aukščiausiasis Teismas Geležių šeimai (pora augina keturis vaikus) – paskutinė viltis įrodyti savąją tiesą ir atgauti ramybę.

„Įtampa ir nežinomybė tęsiasi jau 20 metų“, – atrodytų, be ypatingų emocijų konstatavo V.Geležienė.

Antradienį Lietuvos Aukščiausiajame Teisme buvo planuojama nagrinėti kasacinius skundus dėl 2012 m. lapkričio 27 d. Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendžio, kuriuo buvęs Kalvarijos savivaldybės tarybos narys A.Geležius pripažintas kaltu dar 1994 m. balandį žiauriai nužudęs du žmones, kurie neva buvo apvogę jo brolį.

Įsiteisėjusiu nuosprendžiu teisėjų kolegija taip pat iš dalies tenkino abiejų nužudytų asmenų motinų civilinius ieškinius – sūnų netekusioms mamoms (viena iš jų jau yra mirusi – aut. past.) iš žudiko priteista po 150 000 litų neturtinei žalai atlyginti.

Kadras iš LNK žinių/Algirdas Geležius
Algirdas Geležius

Svarbus momentas: Apeliaciniame teisme nuosprendžio, kuris įsiteisėjo iškart, paskelbime A.Geležius nedalyvavo.

Bylos nagrinėjimo metu griežčiausia kardomoji priemonė – suėmimas – jam nebuvo taikoma. Teoriškai nuteistasis galėjo būti suimtas teismo salėje ir išvežtas į pataisos namus, tačiau šiuo atveju užtikrinti nuosprendžio vykdymą (nedelsiant) buvo pavesta policijai.

Bylą kuruojančios Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokurorės Sigutės Malinauskienės žiniomis, į nuteistojo namus buvo nuvykę Marijampolės komisariato pareigūnai, tačiau A.Geležiaus jie nerado. Teisėsaugininkams buvo pasakyta tik tiek, kad A.Geležius verslo reikalais yra išvykęs į Kazachstaną.

Vietoj pataisos namų – užsienio medikų globa?

LAT gavo skundus tiek iš nuteistojo advokatės, tiek iš vienos nukentėjusiosios. Vieno iš nužudytųjų sesuo reikalauja, kad 14 metų nelaisvės bausmę žudikas bent iš dalies atliktų ne tik pataisos namuose, bet ir kalėjime. Savo ruožtu A.Geležius per savo gynėją viliasi visiško išteisinimo.

Tai, kad nukentėjusieji prašo šioje byloje pabloginti A.Geležiaus padėtį, kasaciniame teisme tapo svarbiu formalumu.

Mat tokiu atveju privaloma informuoti nuteistąjį apie posėdžio laiką ir vietą. LAT teisėjų kolegijos pirmininkas proceso dalyvius informavo, kad A.Geležiui skirtas pranešimas apie teismą sugrįžo. Kodėl šaukimas nebuvo įteiktas, teismas informacijos neturi.

„Šiuo metu Geležius slapstosi. Paskelbta jo paieška“, – esamą padėtį apibūdino prokurorė S.Malinauskienė.

Teigiama, kad yra paskelbta nuteistojo tarptautinė paieška (Interpolas jo ieško visame pasaulyje, sulaikymo atveju būtų sprendžiama dėl asmens ekstradicijos), yra išduotas ir A.Geležiaus Europos arešto orderis.

Prokurorė vylėsi, kad ką nors konkretesnio apie A.Geležių teismui galės pasakyti jo advokatė.

Anot gynėjos, nors formaliai apie posėdį nuteistajam nėra pranešta, apie posėdį jis galėjo sužinoti iš viešai skelbiamų tvarkaraščių. Be to, pagal galiojančią tvarką, šaukimai į teismus asmenims gali būti perduodami per darbovietę arba šeimą. Advokatė užsiminė, kad į posėdį atvyko V.Geležienė, todėl šeima faktiškai yra informuota.

A.Geležius tikriausiai nepasirodys teisme ir birželio 11 d., tačiau bus laikoma, kad jam apie posėdį pranešta tinkamai.

Todėl A.Geležiaus atstovė sakė neprieštarausianti, jei teismas nutars bylą nagrinėti, bet galutinai tai nuspręsti ji siūlė LAT kolegijai.

Teisėjų kolegijos vadovas Alvydas Pikelis pasisuko į nuteistojo žmoną ir tiesiai šviesiai paklausė, kur šiuo metu yra jos sutuoktinis.  

„Šiuo metu gydosi užsienyje“, – ramiai atsakė V.Geležienė.

A.Pikeliui replikavus, kad užsienis yra didelis, moteris atsisakė sukonkretinti: „Aš turiu tokią teisę nesakyti, neviešinti tokios informacijos!“

Aukščiausiasis Teismas konstatavo, kad antradienį nėra galimybės nagrinėti A.Geležiaus bylos, nuteistajam apie tai nepranešus.

Tačiau Teismas įpareigojo V.Geležienę, kaip šeimos narę, tučtuojau posėdžių salėje pasirašyti, kad jai yra žinoma apie kito posėdžio laiką.

Neabejojama, kad A.Geležius nepasirodys teisme ir birželio 11 d., tačiau bus laikoma, kad jam apie tai pranešta tinkamai.

Byla paženklino šeimos istoriją

Po posėdžio V.Geležienė naujienų portalui 15min.lt sakė, kad Algirdą pažįsta nuo 13 metų.

„Dabar jis padarytas baisiu siaubu. O kas su juo bendrauja, žino, kad iš tikrųjų jis nėra toks. Iš tikrųjų jis pavyzdingas tėvas. Nuo pat mokyklos jis buvo su gerais siekiais ir geromis mintimis. Ir politikoje jis dalyvavo ne dėl to, kad užtušuotų tuos dalykus, susijusius su kaltinimais“, – apie žmogų, su kuriuo yra susituokusi jau 19 metų, pasakojo V.Geležienė.

Sutuoktinė šia byla yra priversta domėtis nuo pat 1994 m.

„Tampi teisininku be diplomo“, – patirtį apibūdino pašnekovė.

Ji sakė besąlygiškai palaikanti savo vyrą, kuris nė sykio nepakeitė savo pozicijos – visada nuosekliai neigė nužudęs du žmones.

„Tais likimo išbandymais džiaugiuosi, nes jie užgrūdina. Sunkumai kažką atima, bet kažką ir duoda. Sakoma, kad kas daug veža, tam daug ir krauna“, – į savo šeimos likimą filosofiškai žvelgia moteris.

„Dabar jis padarytas baisiu siaubu. O kas su juo bendrauja, žino, kad iš tikrųjų jis nėra toks. Nuo pat mokyklos jis buvo su gerais siekiais ir geromis mintimis“, – apie sutuoktinį pasakojo V.Geležienė.

Jai labiausiai pikta, kad per teismų maratoną teisėjai yra priėmę jos vyro atžvilgiu radikaliai priešingų sprendimų, nors byloje surinkta medžiaga jau daugelį metų nekinta. Beje, nužudytųjų kūnai iki šiol nėra rasti.

„Visada paprasčiau yra nuteisti, nei įsigilinti ir viską išsiaiškinti“, – įsitikinusi V.Geležienė, jo vyro baudžiamąjį persekiojimą vadinusi policijos departamento ir prokurorės asmeniniu interesu.

„Užjaučiu artimuosius, kad tie žmonės buvo nužudyti. Bet kas mane užjaus? Kas užjaus mano vaikus?“ – retoriškai klausė nuteistojo žmona. Moteris pridūrė, kad jai labiausiai gaila ne tik vaikų, bet ir pagyvenusių sutuoktinio tėvų.

Neįtikėtinos peripetijos

Ikiteisminis tyrimas dėl dvigubos žmogžudystės buvo pradėtas dar 1994 metais, vėliau sustabdytas, o 2004 m. – atnaujintas. V.Geležiaus byla teismą pasiekė tik 2007 metais.

Ir Kauno apygardos teismas 2009 m., ir Lietuvos apeliacinis teismas 2010 m. buvo A.Geležių išteisinę.

Tačiau LAT 2011 m. paskelbė nutartį, jog abu teismai neišsamiai išnagrinėjo bylą, todėl ji grąžinta nagrinėti iš naujo.

Be galo painią istoriją imta narplioti maždaug prieš aštuonerius metus, kai į teisiamųjų suolą sėdo A.Geležiaus pusbrolis Algirdas Vasiliauskas.

Pastarasis buvo nuteistas už tai, kad norėdamas atkeršyti pusbroliui A.Geležiui už 1999 metais neva pasisavintą kontrabandinių cigarečių krovinį, 2004 metais suorganizavo pastarojo nužudymą. Vykdytojui duota pinigų ginklui įsigyti ir sumokėtas avansas. Tačiau nusikaltimas iki galo nebuvo įvykdytas, nes pasamdytas žudikas pasirodė esantis policijos agentas.

Pareigūnai suvaidino A.Geležiaus dingimą – netoli Kalvarijos esančio Jurgežerių ežero pakrantėje pastatė jo automobilį, ant kurio paliko panašių į kraujo dėmių, pakrantėje imitavo grumtynių pėdsakus. A.Vasiliauskas dėl šio nusikaltimo buvo nuteistas kalėti pusseptintų metų, tačiau vėliau išteisintas.

Kalėjime atsidūręs A.Vasiliauskas pareigūnams papasakojo, kad jo pusbrolis prieš daugelį metų užsakė nužudyti du vyrus, Kalvarijos miestelio gyventojus Raimondą Akelį ir Zenių Valinčių. Šie žmonės jau kurį laiką buvo dingę be žinios.

Tyrimą pradėję Kriminalinės policijos biuro darbuotojai iš viso apklausė apie 60 liudininkų. Pareigūnams pavyko rasti kelis žmones, kurie liudijo, jog R.Akelis ir Z.Valinčius buvo pagrobti, nuvežti į mišką, žiauriai kankinami, įmesti į iškastą duobę, o vėliau joje nušauti.

Pernykščiame A.Geležiui nepalankiame nuosprendyje motyvuojama, kodėl teismas netaiko 1994 metais padarytiems nusikaltimams senaties ir kodėl už nusikalstamas veikas, už kurias pagal senąjį Baudžiamąjį kodeksą grėsė net mirties bausmės, dabar skiriama 14 metų kalėjimo. Beje, į bausmės laiką A.Geležiui bus įtrauktos kelios savaitės, kurias jis praleido nelaisvėje ikiteisminio tyrimo metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius