Buvęs prokuroras Adas Laurikėnas nuteistas pagrįstai, bet baudą teismas jam sumažino trigubai

Teismas triskart sumažino baudą už dokumentų klastojimą ir piktnaudžiavimą tarnyba nuteistam eksprokurorui Adui Laurikėnui.
Adas Laurikėnas
Adas Laurikėnas / Nuotrauka iš Facebook.com

Lietuvos apeliacinis teismas pirmadienį tris kartus sumažino piniginę baudą už piktnaudžiavimą tarnyba ir dokumentų suklastojimą nuteistam buvusiam Generalinės prokuratūros prokurorui Adui Laurikėnui.

Vilniaus apygardos teismas liepos 3 dieną nuteistajam buvo skyręs 19,5 tūkst. litų baudą. Tačiau Apeliacinis teismas mano, kad A.Laurikėnas turi būti nubaustas tris kartus mažesne bauda – 6,5 tūkst. litų.

Apeliacinis teismas atsižvelgė, kad A.Laurikėnas jau nubaustas griežčiausia tarnybine nuobauda – atleidimu iš valstybės tarnybos.

„Nors tai nekeičia nuteistojo veiksmų kvalifikacijos, tačiau įvertinus jo asmenybę, kad iki tol jis buvo gerbiamas ir skatinamas už pavyzdingą pareigų atlikimą, atleidimas iš tarnybos jam jau yra didžiulė bausmė. Netekęs tarnybos jis ne tik prarado pakankamai gerai apmokamą darbą, reputaciją, bet ir gavo skaudžią pamoką“, – mano Apeliacinis teismas.

Pasak teismo, nustatant nuteistajam skiriamos baudos dydį turėtų būti atsižvelgta ir į tai, kad jis turi du nepilnamečius vaikus, šiuo metu jo mėnesio darbo užmokestis siekia 1,5 tūkst. litų. Šeima yra paėmusi paskolas iš banko, todėl, teismo vertinimu, nuteistajam paskirta 19,5 tūkst. litų bauda sukeltų neigiamas pasekmes šeimos socialinei gerovei.

Skirdama baudas teisėjų kolegija rėmėsi ir teismų praktika kitose bylose, jos nuomone, tokios naujai skiriamos bausmės atitinka ir padarytų nusikalstamų veikų bei kaltininko pavojingumą, ir numatytą bausmės paskirtį, taip pat užtikrina teisingumo principo įgyvendinimą.

Abu teismai nusprendė, kad anksčiau ne kartą tarnyboje skatinto ir prezidentės Dalios Grybauskaitės dekretu Sausio 13-osios atminimo medaliu apdovanoto, nė karto net administracine tvarka nebausto pareigūno nusikaltimai buvo atsitiktinio pobūdžio. Be to, A.Laurikėnas teisme prisipažino kaltas ir gailėjosi.

Generalinės prokuratūros teigimu, per tyrimą nenustatyta, kad A.Laurikėnas iš šių nusikalstamų veikų turėjo turtinės naudos. Tai neigė ir pats buvęs pareigūnas.

Nuosprendyje teigiama, kad dėl pareigūno veiksmų buvo pažemintas prokuroro vardas, o valstybė patyrė neturtinės žalos.

Generalinė prokuratūra A.Laurikėną kaltino, kad jis savo žinioje šešerius metus laikė prekybos žmonėmis bylą, joje buvo surinkta įtariamųjų kaltę pagrindžiančių įrodymų, tačiau byla teismo taip ir nepasiekė. Teismo nuosprendyje rašoma, kad dviem moterims suėjo patraukimo baudžiamojo atsakomybėn terminas, todėl jų veiksmų teisėsauga jau negalės vertinti.

Ikiteisminį tyrimą generalinis prokuroras pradėjo 2011 metų rugsėjo mėnesį, paaiškėjus apie A.Laurikėno vilkintą bylą, siejamą su prekyba žmonėmis. Dėl šio fakto Generalinėje prokuratūroje atliktas tarnybinis patikrinimas.

A.Laurikėnas pripažintas kaltu dėl to, kad jis savo žinioje šešerius metus laikė prekybos žmonėmis bylą, joje buvo surinkta įtariamųjų kaltę pagrindžiančių įrodymų, tačiau byla teismo taip ir nepasiekė.

Liudytojais teisme nagrinėjant bylą apklausti Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Irmantas Mikelionis, Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos valdybos Ekologijos ir teisės pažeidimų prevencijos skyriaus viršininkas Vladimiras Jankoitas bei Kriminalinės policijos biuro Organizuoto nusikalstamumo tyrimo 4-osios valdybos viršininkas Arūnas Girdauskas.

A.Girdausko teisėjai teiravosi, ar jiems nekilo įtarimų, kad psichiatrinė kaltinamojo ekspertizė vyksta nuo 2005 iki 2011 metų.

„Kilo“, – pripažino liudytojas, tačiau jis teigė, kad A.Laurikėnas buvo atlikęs kelias dešimtis sudėtingų bylų tyrimų ir nebuvo pagrindo juo nepasitikėti, pareigūnai nebuvo gavę neigiamų signalų apie šio prokuroro veiklą. Tačiau dėl bylos eigos policija siųsdavo A.Laurikėnui užklausas.

Atlikus tarnybinį patikrinimą Generalinėje prokuratūroje nustatyta, jog ikiteisminis tyrimas dėl pelnymosi iš kito asmens prostitucijos bei nusikalstamo susivienijimo buvo pradėtas 2004 metų pavasarį. Jam vadovavo Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras A.Laurikėnas.

Iki 2005 metų pavasario buvo atliekami procesiniai veiksmai, įtarimai pateikti vienuolikai asmenų. Generalinė prokuratūra teigia, kad buvo surinkta pakankamai duomenų, patvirtinančių galimą įtariamųjų kaltę, tačiau per daugiau kaip šešerius metus byla neperduota nagrinėti teismui.

Duodamas parodymus teismui A Laurikėnas pasakojo, kad šią bylą perėmė iš kolegos Aleksandro Kazakovo. Tyrimas vykdytas kartu su Lietuvos kriminalinės policijos biuru.

„Iš pradžių buvo duomenų, kad jų užtenka, galima surašyti kaltinamąjį aktą. Paprašiau tyrėjo perduoti bylą man kaltinamojo akto surašymui. Tai buvo byla dėl prekybos žmonėmis, buvo daug įtariamųjų, tarp jų S.J. Tuo metu palaikiau kaltinimą kitoje byloje, kurioje kaltinamajam S.J. advokato prašymu buvo paskirta psichiatrinė ekspertizė.

Todėl logiška buvo manyti, kad nebūtų daroma dviejų vienodų ekspertizių. Aš galėjau apsimesti, kad nežinau apie ją, atiduoti bylą, kokia yra“, – yra sakęs A.Laurikėnas.

A.Laurikėnas pripažino, kad tai vienintelė byla, kurios neperdavė teismui ir nepriėmė jokio sprendimo. Teismui jis negalėjo aiškiai pasakyti savo poelgio motyvų.

Pasak A.Laurikėno, byloje buvo daug kaltinamųjų, nusikaltimai buvo padaryti senokai. Pamatęs, kad sueina patraukimo baudžiamojon atsakomybėn terminas, jis esą išsigando.

A.Laurikėnas tarnybą prokuratūroje pradėjo 1994 metų pavasarį, per visą darbo laikotarpį buvo charakterizuojamas teigiamai.

Paaiškėjus bylos vilkinimo faktui, A.Laurikėnas pateikė prašymą atleisti jį iš darbo savo noru. Generalinis prokuroras, įvertinęs komisijos išvadas, prašymo netenkino ir skyrė tarnybinę nuobaudą – atleido A.Laurikėną sulaužius prokuroro priesaiką ir pažeminus prokuroro vardą.

39 metų eksprokuroras dabar dirba privačioje bendrovėje Vilniuje Teisės skyriaus vadovu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius