-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvusios teisėjos A. Šimaitienės bylą teismas turės nagrinėti iš naujo

Lietuvos apeliacinis teismas teismas penktadienį iš dalies patenkino buvusios Vilniaus m. 3 apylinkės teismo teisėjos Anželikos Šimaitienės (gim. 1970 m.) ir prokuroro apeliacinius skundus ir grąžino Kauno apygardos teismui iš naujo nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje buvusi teisėja ir to paties teismo posėdžių sekretorė buvo kaltinamos dėl piktnaudžiavimo bei dokumento klastojimo, tačiau byla jų atžvilgiu nutraukta suėjus baudžiamosios atsakomybės senaties terminui.
Apeliacinis teismas
Apeliacinis teismas / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

kaip informuoja Apeliacinio teismo atstovėspaudai, teismo kolegija konstatavo, kad pirmosios instancijos teismas netinkamai pritaikė baudžiamąjį įstatymą ir priėmė neteisėtą sprendimą. Todėl Kauno apygardos teismas A. Šimaitienės ir Vilniaus m. 3 apylinkės teismo posėdžių sekretorės J. Rutkauskienės (gim. 1977 m.) bylą turės nagrinėti iš naujo.

Kauno apygardos teismas, priimdamas skundžiamą 2009 m. gegužės 7 d. nutartį, jokios byloje esančių duomenų ir įrodymų analizės bei vertinimo iš esmės neatliko, kadangi sprendė tik nusikalstamų veikų kvalifikavimo ir baudžiamosios atsakomybės senaties klausimus, todėl apeliacinės instancijos teismo bylos išnagrinėjimas, įvertinant byloje esančius duomenis, nesant pirmosios instancijos teismo atlikto duomenų ir įrodymų vertinimo, ir išteisinamojo arba apkaltinamojo nuosprendžio priėmimas aiškiai pažeistų nuteistosios teisę į tinkamą gynybą arba prokuroro pareigos palaikyti valstybinį kaltinimą įgyvendinimą.

Apeliacinės instancijos teismas konstatavo, kad buvusios teisėjos ir posėdžių sekretorės veikos turėtų būti kvalifikuojamos pagal nuo 2003-05-01 įsigaliojusio Baudžiamojo kodekso straipsnius. Kadangi apkaltinamojo nuosprendžio priėmimo senatis yra aštuoneri metai, o A. Šimaitienė ir posėdžių sekretorė J. Rutkauskienė kaltinamos nusikalstamas veikas padarę nuo 2002-06-06 iki 2002-06-20, todėl apkaltinamojo nuosprendžio senatis sueitų tik 2010 m. birželio 20 d., o bylos nagrinėjimo pirmosios instancijos teisme metu ji nebuvo suėjusi ir nėra suėjusi šiuo metu.

Todėl laikoma, kad Kauno apygardos teismas netinkamai pritaikė baudžiamąjį įstatymą ir atitinkamai priėmė neteisėtą sprendimą, kuriuo baudžiamoji byla A. Šimaitienės ir J. Rutkauskienės atžvilgiu nutraukta, suėjus baudžiamosios atsakomybės senaties terminams.

Moterų veikla specialiosios tarnybos susidomėjo po to, kai buvo įtartinai greitai išnagrinėta byla dėl buto privatizavimo. Pasirodė, kad A. Šimaitienės priimtame sprendime buvo įrašyti teismo posėdyje realiai nedalyvavę asmenys. Kauno apygardos teismo kolegija š.m. gegužę nusprendė buvusiai teisėjai A. Šimaitienei ir sekretorei J. Rutkauskienei baudžiamąją bylą nutraukti suėjus baudžiamosios atsakomybės senaties terminui. Buvusios teisėjos įgaliojimai buvo sustabdyti 2006 m. LR Prezidento dekretu.

Buvusi teisėja A. Šimaitienė savo apeliaciniame skunde prašėsi išteisinama, o prokuroras prašė pripažinti abi moteris kaltomis ir skirti joms po 2 metus laisvės atėmimo, bausmių vykdymą atidedant 2 metams.

Ši nutartis dar gali būti skundžiama Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius