Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvusių Trakų vadovų korupcijos istorijoje grįžtama prie dešimtmetį siekiančių bylos ištakų

Penktadienį Lietuvos apeliacinis teismas nepaskelbė sprendimo dėl didelės korupcijos byloje kalėti nuteistų trijų buvusių Trakų savivaldybės vadovų. Teismas nusprendė aiškintis, kokius sprendimus dėl operatyvinio tyrimo, tiriant galimus nusikaltimus, prieš dešimt metų priėmė specialiosios tarnybos.
Vytautas Petkevičius, buvęs Trakų rajono meras
Vytautas Petkevičius, buvęs Trakų rajono meras / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kaip praneša Lietuvos apeliacinis teismas, operatyvinis tyrimas dėl galimų nusikaltimų buvo pradėtas 2006 metais, tačiau ikiteisminis tyrimas – tik 2007 metų spalį.

Teismas valstybės kaltintoją Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorą Giedrių Tarasevičių įpareigojo pateikti išslaptintus dokumentus dėl operatyvinio tyrimo pradėjimo.

„Yra išslaptintos formalios teismo nutartys, tačiau jose net nenurodyta, dėl kokios priežasties veiksmai atliekami. Nėra ir prokuroro teikimo byloje, dėl ko jis kreipėsi į teismą ir prašė atlikti veiksmus“, – sakė teisėjas Kęstutis Jucys.

Teisėjas teigė, kad neturint aukščiau minėtų duomenų, negalima priimti teisingo ir objektyvaus sprendimo. Įrodymų tyrimas byloje atnaujinamas, posėdžiai tikriausiai vyks lapkritį ir gruodį.

Nuosprendį šioje byloje Vilniaus apygardos teismas paskelbė dar 2013 metų birželį. Nuteistieji nuosprendį apskundė Apeliaciniam teismui.

Šioje byloje nuteistas buvęs Trakų meras Vytautas Petkevičius, buvęs tarybos narys Saulius Raščiauskas ir buvęs administracijos direktorius Leonardas Karnila.

Teismo nuosprendžiu V.Petkevičius kalės penkerius metus, S.Raščiauskas – šešerius metus, o L. Karnila – septynerius. Vilniaus apygardos prokuratūra buvusius valdininkus po nuosprendžio paskelbimo buvo prašiusi suimti teismo salėje, tačiau teismas nusprendė to nedaryti, kol neįsiteisės nuosprendis.

V.Petkevičius nuteistas pagal šešis bylos epizodus, S.Raščiauskas – pagal septynis, L. Karnila – pagal 11 korupcinio pobūdžio epizodų. Teismas taip pat nusprendė iš jų konfiskuoti pinigus: daugiau nei 16 tūkst. eurų – iš L. Karnilos, per 11 tūkst. eurų – iš S.Raščiausko, apie 8,4 tūkst eurų – iš V.Petkevičiaus.

V.Petkevičius ir L.Karnila buvo Trakų rajono savivaldybės tarybos nariai, L Karnila priklausė Liberalų ir centro sąjungai, V.Petkevičius buvo yra socialdemokratas.

Nuteistasis R.Raščiauskas buvo Trakų mero Vinco Kapočiaus patarėjas.

„Buvusių trijų savivaldybės vadovų veikla buvo nukreipta ne tarnauti žmonių gerovei, o gauti didesnės naudos“, – yra sakęs tuometinis valstybės kaltintojas šioje byloje.

Jo teigimu, Trakų rajone tuo metu be kyšių negalėjo veikti nė viena bendrovė, teisėtais būdais verslininkai negalėjo laimėti konkursų, o tuometinių savivaldybės tarnautojų veikla buvo panaši į nusikalstamos grupuotės veiklą.

Šioje byloje nuteistos ir bendrovės „Elektros pasaulis“, „Altitudė“, „Vilungė“, „Baltic Faber“ bei „Dializės centras“ – joms skirtos piniginės baudos nuo 7,5 iki 11,3 tūkst. eurų.

Nuteisti ir kyšius davę verslininkai Gaudenta Sakalauskienė, Juozas Baltmiškis, Valdas Dzikevičius, Kęstutis Biekšas, Algimantas Visockis, Julius Urbanavičius, Rolandas Žilinskas, Pranas Vytautas Pulauskas, Danė Gudelienė, Mindaugas Kirlys bei Stanislovas Narkevičius, pravarde Narkuša. Nė vienam iš jų neskirta reali laisvės atėmimo bausmė, daliai skirtos baudos.

Ikiteisminis tyrimas dėl L. Karnilos ir kitų Trakų rajono savivaldybės pareigūnų veiklos pradėtas dar 2007 metų balandį. Bylos duomenimis, savivaldybės administracijos direktorius reikalavo beveik 29 tūkst. eurų kyšio, kad bendrovei „Dializės centras“ palankiomis sąlygomis būtų išnuomota sena ligoninės katilinė.

Savivaldybės įmonė „Trakų šilumos tinklai“ šias patalpas išnuomojo „Dializės centrui“.

Dėl šios nuomos administracijos direktorius esą suderino su Trakų rajono meru V.Petkevičiumi. Baudžiamojoje byloje yra duomenų, kad verslininkai versti mokėti ne tik savivaldybės politikams, bet ir remti jų atstovaujamas partijas.

Byloje minimų nusikaltimų padarymo metu meras V.Petkevičiaus priklausė Naujajai sąjungai, jo pavaduotojas S.Raščiauskas bei administracijos direktorius L. Karnila – tuometinei Liberalų ir centro sąjungai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius