-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Byla dėl nacistinės simbolikos bus nagrinėjama iš naujo

Bylos dėl nacistinės simbolikos demonstravimo turi būti nagrinėjamos iš naujo, - nusprendė Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas.
Plakatuose, anot jaunuolių, demonstruojama ne svastika, o Lietuvos istorija.
Klaipėdoje nagrinėta byla dėl nacistinių simbolių. / Baltijos TV kadrai
Temos: 2 Svastika Naciai

Teisėjų kolegija Klaipėdos miesto apylinkės teismo nutarimus panaikino ir grąžino bylas nagrinėti iš naujo konstatavusi, jog apylinkės teismo išvados, kad asmenų veiksmuose nebuvo numatyto pažeidimo sudėties, nėra pagrįstos.

Vienoje bylų LVAT teisėjų kolegija nurodė, jog iš straipsnio dispozicijos aiškiai matyti, ką įstatymų leidėjas yra priskyręs nacistinei ir komunistinei simbolikai, su šia simbolika susijusiems draudžiamiems veiksmams atlikti.

Tokiems simboliams priskirti ne tik oficialūs nacistinės Vokietijos, SSRS, Lietuvos SSR bei nacistinių ar komunistinių organizacijų atributai, bet ir pastarųjų modifikacijos. Apylinkės teismas, vertindamas plakato turinį, nenustatė jo tapatumo su nacistinės Vokietijos vėliava, tačiau neįvertino, kad administracinis kaltinimas asmeniui pareikštas ne už oficialaus nacistinės Vokietijos simbolio demonstravimą, bet už nacistinės svastikos pagrindu sudaryto ženklo naudojimą, t. y. už modifikuotą simbolį.

Teisėjų kolegija pažymėjo, jog simbolis negali būti be paskirties, jis visada atspindi idėją ar sąvoką, kurią jai yra suteikęs žmogus. Istorinis laikmetis, taip pat netolima pačios Lietuvos patirtis aiškiai pakeitė svastikos – kaip teigiamo ženklo – reikšmę, todėl svastikos, kurią naudojo nacistinė Vokietija (pagal laikrodžio rodyklę), pritaikymas vėliavose ar kitokiuose ženkluose pirmiausia asocijuojasi su tomis idėjomis, mintimis, kurias jai buvo suteikęs nacistinis režimas, todėl vertinant, ar asmens Vasario 16-osios eitynėse naudotas plakatas laikytinas nacistinės svastikos pagrindu sudarytu ženklu, šiuo atveju buvo būtina įvertinti visas reikšmingas įvykio aplinkybes bei plakato panaudojimo kontekstą, kas apylinkės teismo nebuvo atlikta.

Apylinkės teismas, nutraukdamas bylą, buvo nurodęs, kad asmens veika neužtraukė atsakomybės dar ir dėl to, jog eitynių metu plakatas buvo demonstruojamas švietimo tikslais, siekiant informuoti visuomenę apie istorinius Lietuvos įvykius. Šiuo aspektu LVAT teisėjų kolegija pažymėjo, jog ATPK yra pateiktas baigtinis sąrašas tikslų, kuriuos nustačius, apibrėžtos veikos neužtraukia administracinės atsakomybės, todėl, kaip pabrėžiama nutartyse, paminėtos išimtys taikytinos tik išsamiai ištyrus bylos aplinkybes bei taip, kad nebūtų paneigta paties ATPK paskirtis.

Visose šešiose bylose teisėjų kolegija nusprendė, jog pirmosios instancijos teisme visos teisiškai reikšmingos aplinkybės nebuvo nustatytos ir įvertintos, taip pažeidžiant ATPK 248 straipsnyje įtvirtintus administracinių teisės pažeidimų bylų teisenai keliamus uždavinius laiku, visapusiškai, pilnutinai ir objektyviai išaiškinti kiekvienos bylos aplinkybes, išspręsti ją tiksliai pagal įstatymus, todėl bylos grąžinamos pirmosios instancijos teismui nagrinėti iš naujo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius