Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Česlovas Daugėla teisme reikalauja, kad Viliaus Karaliaus sūnus grąžintų jam 7 000 000 litų kainavusį namą

Buvęs Alytaus meras, šiuo metu teisiamas Česlovas Daugėla su žmona reikalauja grąžinti jam namą Vilniuje, už kurį kontrabandos karaliumi tituluojamo vilniečio Viliaus Karaliaus sūnus Edgaras liko skolingas 6 milijonus litų.
Merą pasitiko žmona
Č.Daugėla su žmona Virginija / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Vilniaus apygardos teismas nagrinėja neįtikėtinomis aplinkybėmis pasižyminčią civilinę bylą.

Buvęs Alytaus meras Česlovas Daugėla ir jo žmona Virginija Daugėlienė reikalauja grąžinti jiems 7 milijonų litų vertės namą Vilniuje.

Anot ieškovų, nors namas 2007 metais buvo parduotas, iki šiol jo pirkėjas, kontrabandos karaliumi tituluojamo Viliaus Karaliaus sūnus Edgaras, sumokėjo tik avansą – vos 400 000 litų.

Tuo tarpu pačiam E.Karaliui neseniai iškelta baudžiamoji byla dėl neteisėto praturtėjimo. Prokurorams būtent ir užkliuvo šis E.Karaliaus vardu sostinės Svajonių gatvėje įgytas namas. Pareigūnų žiniomis, iki sulaikymo šiame name gyveno pats V.Karalius.

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Edgaras Karalius
Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Edgaras Karalius

Civilinėje byloje V.Karaliaus sūnus sutinka iš esmės su visomis ieškovų pretenzijomis. Tokia pozicija, kad neturi ir neturėjo lėšų sumokėti Daugėloms už prašmatnųjį namą, E.Karaliui bus palanki ir baudžiamojoje byloje.

Beje, kaip žinoma, pastaruoju metu dėl galimų aferų Alytuje einant mero pareigas Kauno teisme teisiamas ir Č.Daugėla.

15min.lt žurnalisto po posėdžio paklaustas, kaip taip atsitiko, jog nepasvėrė savo finansinių galimybių įsigyti prašmatnaus namo, advokato padėjėju dirbantis E.Karalius atsakė: „Kodėl aš nepamatavau? Aš tiesiog tikėjausi tą namą parduoti ir dar uždirbti. Tikėjausi atsiskaityti ir dar kad liks man pinigų. Bet krizė... Tas namas iš Daugėlų pirktas 2007-ųjų gale. Kaip žinoma, 2008-ųjų gale kainos nekilnojamojo turto staigiai krito, ir dėl to tokia situacija susidarė.

Ieškovų advokatė Indrė Panavaitė minėjo, kad Č. ir V. Daugėlos šį namą su 20 arų sklypu prestižiniame sostinės Valakupių rajone, netoli prezidentinių Turniškių, „truputį pigiau“ pirko 2005 – 2006 metais.

Aš tiesiog tikėjausi tą namą parduoti ir dar uždirbti.

Č.Daugėla šiam pirkiniui ėmė banko paskolą.

Po to, tai Daugėlos pasirašė būsto ir sklypo pirkimo-pardavimo sutartį su E.Karaliumi, buvęs Alytaus meras ir toliau liko šio nekilnojamojo turto savininku, nes už pirkinį nebuvo visiškai atsiskaityta. Teigiama, jog esą buvo sutarta, kad visa suma Daugėloms bus pervesta per vienus dvejus metus.

Anot advokatės, nuo namo formalaus pardavimo iki pat šių dienų Č.Daugėla liko skolingas bankui ir dalimis dengia savo kreditą. Buvęs politikas bankininkams per tą laiką sumokėjo apie virš milijono litų.

Tuo tarpu pirkėją E.Karalių sutartis įpareigoja dengti Daugėlų nuostolius, kurie atsiras po to, kai nebus laiku atsiskaityta už būstą. Šie nuostoliai – palūkanos, kurias Č.Daugėla vis dar yra priverstas mokėti bankui už negrąžintą paskolą.

Naujausiais skaičiavimais, E.Karalius jau yra skolingas 365 000 litų palūkanų.

Vilniaus apygardos teisme nagrinėjamoje civilinėje byloje ieškinys garsiojo kontrabandininko sūnui yra pateiktas dėl nekilnojamojo turto pirkimo pardavimo sutarties pripažinimo nutraukta, vienašalės restitucijos taikymo ir palūkanų priteisimo. „Faktas jau yra įvykęs prieš pusę metų“, – teisininkė I.Panavaitė aiškino, kad realiai sutartis tarp pirkėjo ir pardavėjų buvo nutraukta dar 2010-ųjų metų birželį, kai paaiškėjo, kad E.Karalius laiku neatsiskaitė.

Trečiadienį abi ginčo šalys pateikė teismui tvirtinti jų suderintą taikos sutartį.

„Teismui turbūt kils klausimas, ar tokia taikos sutartis tvirtintina, ar tai nepažeis visuomenės interesų“, – pati klausė, ir pati atsakė neigiamai advokatė, priminusi, kad E.Karaliui iškeltoje baudžiamojoje byloje šiam turtui yra taikomas areštas. Teisininkės supratimu, teismas neprivalo tučtuojau grąžinti namo teisėtiems jo savininkams, tačiau gali pripažinti faktą, kad pirkimo-pardavimo sutartis nutraukta pagrįstai ir šiame sandoryje turėtų būti grąžinta buvusi padėtis.

Teisininkė sakė esanti priversta per posėdį pakomentuoti ir atsakovui E.Karaliui iškeltą baudžiamąją bylą: „Negražu man pasakyti, bet ir nutylėti negaliu.“

Anot I.Panavaitės, ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai visiškai nesigilino į Daugėlų ir E.Karaliaus finansinių susitarimų esmę ir aplinkybes. „Pareigūnai konstatavo, kad Edgaras Karalius įsigijo turtą, bet nepastebėjo, kad už tą turtą sumokėjo tik mažą dalį“, – aiškino ieškovų atstovė.

I.Panavaitė taip pat iš anksto nuogąstavo, kad E.Karaliaus bylą dėl neteisėto praturtėjimo visų instancijų teismuose nagrinės baudžiamosios teisės specialistai, todėl „bijau, kad į civilinio sandorio sudarymo aplinkybes ir teisme nebus gilinamasi.“

Advokatė taip pat pabrėžė, jog civiliniai ieškovai Daugėlos E.Karaliaus baudžiamojoje byloje neturės jokios galimybės pareikšti savo pozicijos ir ginti savųjų interesų.

Todėl atstovė ragino teisėją bent šioje byloje priimti buvusio Alytaus mero šeimai palankų sprendimą.

„Procesą užbaigti tokiu būdu būtų protingiausias ir sąžiningiausias sprendimas“, – apie parengtą ir šiandien teismui pateiktą taikos sutartį kalbėjo advokatė I.Panavaitė. 

Bylą išnagrinėjusi teisėja Tatjana Žukauskienė verdiktą žada skelbti sausio 11 dieną 16 val.

Viešame posėdyje dalyvavusius žurnalistus teisėja primygtinai įspėjo, kad sprendimo paskelbimo nebus galima nei filmuoti, nei fotografuoti.

VIDEO: 15min.lt - Edgaro Karaliaus byla dėl Česlovo Daugėlos namo

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje