Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Čigonų laužo“ vadovo sutuoktinė už prekybą narkotikais kalės dešimt metų

Lietuvos apeliacinis teismas pirmadienį sutrumpino laisvės atėmimo bausmę už prekybą narkotikais nuteistai Lietuvos čigonų bendrijos „Čigonų laužas“ vadovo Josifo Tyčinos sutuoktinei Tafiliai Tyčinai.
Suėmimas
Asociatyvi iliustracija / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Vietoj anksčiau skirtų dešimties metų ir šešių mėnesių moteris už grotų praleis pusmečiu mažiau – dešimt metų.

Nors Apeliacinis teismas pripažino moterį kalta dėl nusikaltimų, dėl kurių Vilniaus apygardos teismas buvo išteisinęs, bausmė skirta švelnesnė, atsižvelgus į teismo medicinos specialisto išvadas apie nuteistosios sveikatos būklę.

Teisėjas Kęstutis Jucys sakė, kad moters gyvenimo būdas buvo pardavinėti narkotines ir psichotropines medžiagas.

„Čigonų laužo“ vadovui J.Tyčinai taip pat buvo iškelta byla, tačiau vėliau kaltinimai jam panaikinti.

Kartu su motina toje pačioje byloje nuteista ir jos tuomet nepilnametė dukra. Merginai bausmė atidėta trejiems metams įpareigojant ją tęsti mokslus ir nekeisti gyvenamosios vietos, neinformavus jos veiklą kontroliuojančių institucijų. Apeliacinis teismas T.Tyčinos dukrai nuosprendžio nekeitė.

Tyčinų dukra kaltinta, kad 2013 metų rugpjūtį už 60 litų (daugiau nei 17 eurų) nusikalstamos veikos imitavimo modelyje dirbančiam asmeniui pardavė narkotikų.

Moterys įkliuvo, kai pardavė narkotikų.

58 metų T.Tyčina kaltinta, kad neteisėtai, turėdama tikslą parduoti, 2013 metų liepą savo namuose Eišiškių plente laikė daugiau nei 16 gramų kanapių ir šiuos narkotikus pardavė už 300 JAV dolerių. Moteriai inkriminuojami ir mažesnio kiekio narkotikų pardavimo epizodai – ji dabar įslaptintam liudytojui kelis kartus įtariama pardavusi narkotikų už 40 (daugiau nei 11 eurų) ir 60 litų (daugiau nei 17 eurų).

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Pasak J.Tyčinos, tabore per dešimtmetį mažai kas pasikeitė.
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Josifas Tyčina

Kaltinimai dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis buvo pateikti ir anksčiau neteistai vilnietei Nataljai Krasikovai. Ji nuteista dvejų metų laisvės atėmimo bausme. Moteris, kaip ir Tyčinos, gyvena Eišiškių plente. Ji į teisėsaugos nemalonę pakliuvo, kai sutiko savo namuose pasaugoti T.Tyčinos rankinę, kurioje, kaip vėliau paaiškėjo, buvo nemažas kiekis narkotikų – 1,3 kilogramo miltelių, kurioje sudėtyje buvo heroino ir dar kitų narkotinių medžiagų.

„Čigonų laužo“ vadovui J.Tyčinai taip pat buvo iškelta byla, tačiau vėliau kaltinimai jam panaikinti. Šioje byloje dėl narkotikų platinimo jis bus apklaustas kaip liudytojas.

Už narkotikų platinimą yra nuteistas ir T.Tyčinos sūnus Ruslanas.

Byloje yra dar vienas kaltinamasis Viačeslavas P. Vyrui pateikti įtarimai dėl kanapių įgijimo. Jis apygardos teismui aškino, kad „žolę“ rūkė šešerius metus, o po reikalų su teisėsauga, kai buvo užkluptas įsigyjant narkotikus tabore, gavo pamoką ir dabar narkotikų nevartoja. Viačeslavas P. nubaustas viešaisiais darbais.

Tyčinų dukra, kuri kaltinta slaptam liudytojui pardavusi narkotikų, Vilniaus apygardos teisme aiškino, esą išėjo iš miško narkomanas ir jam kažkas iš kišenės iškrito.

„Aš iš smalsumo pakėliau, pamačiau, kad tai yra kanapės. Mačiau jas mokykloje, bet pati nerūkiau. Paėmiau ir įsidėjau į kišenę“, – teismui yra pasakojusi ji. Vėliau esą kvaišalus pamatė mama, paėmė ir padėjo po čiužiniu, dukra tai matė.

T.Tyčina savo kaltę pripažino iš dalies ir aiškino, kad kažkoks žmogus atvyko esą prašydamas parduoti kieme stovintį jos vyro sunkvežimį. Vėliau paprašęs cigaretės. Čigonė jam pasiūlė cigaretę, bet atėjūnas paprašė žolės. Tada moteris jam atnešė iš dukters atimtus narkotikus ir net neprašė jokių pinigų, tiesiog atidavė. Bet žmogus vis tik įgrūdo 60 litų (daugiau nei 17 eurų). 

N.Krasikova ikiteisminio tyrimo metu pripažino, kad kai T.Tyčina davė jai pasaugoti sportinį krepšį, ji suprato, jog jame – narkotikai. Teisme šių žodžių moteris bandė išsiginti. Ji pasakojo padėjusi Tyčinoms auginti vaikus ir anūkus, virdavusi valgį, už dieną gaudavo 10-20 litų.

„Aš dirbau ir pas Tafilios vyrą centre valytoja. Tafilią seniai pažįstu, nieko negirdėjau, kad ji prekiautų narkotikais. Ji tiesiog paprašė pasaugoto krepšį ir viskas. Paskui pas mane krata ir narkotikai. Aš nieko nežinojau, niekada tuo neužsiminėjau. Aš į svetimus reikalus neisikišu, aš – tolerantiškas žmogus“, – tikino Tyčinų namų pagalbininkė.

Moteris sakė, kad kai į jos namus atėjo septyni ar aštuoni policininkai ir paklausė, ar ji turinti ką nors draudžiamo, ji iš karto padavė T.Tyčinos jai atneštą pasaugoti rankinę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius