Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Darbo partijos byloje teismas atmetė nušalinimus, pradėjo apklausas

Darbo partijos „juodosios buhalterijos“ bylą nagrinėjanti Vilniaus apygardos teismo trijų teismo kolegija penktadienį atmetė jai pareikštą kaltinamojo parlamentaro Vytauto Gapšio nušalinimą.
Vilniaus apygardos teismas
Vilniaus apygardos teismas / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Ta pačia galutine ir neskundžiama nutartimi kolegija atmetė valstybės gynėjos advokatės Violetos Mikutavičienės nusišalinimo pareiškimą.

Darbo partijai paskirta valstybės gynėja V.Mikutavičienė buvo pareiškusi, kad nori nusišalinti nuo šios bylos. Ji teigė, kad Darbo partijos prezidiumas nusprendė nesuteikti jai, kaip advokatei, jokių įgaliojimų, esą tai rodo aiškų nepasitikėjimą ir interesų konfliktą.

Atmetus nušalinimus, išspręsti advokato Vytauto Sviderskio prašymai. Jis prašė iškviesti į teismą Valstybinės mokesčių inspekcijos atstovą, atsakingą už partijos mokesčių administravimą 2004-2006 metais, taip pat prašė įpareigoti prokurorą pateikti į bylą tam tikrus priedus.

Tuo metu prokuroras Saulius Verseckas teigė, kad visi priedai yra byloje ir per tiek metų bylos nagrinėjimo to nepastebėti neįmanoma.

Teismas pritarė prokurorui, kad visi priedai yra byloje, o dėl inspekcijos atstovo iškvietimo spręs vėliau.

Vėliau du paskirti V.Gapšio ir Viktoro Uspaskicho valstybės gynėjai teismo paprašė pertraukos, kad galėtų susipažinti su byla, nes būdami nesusipažinę su byla, negali dalyvauti jos nagrinėjime.

Partijos vadovo V.Uspaskicho gynėja advokatė Regina Vasiliauskienė teigė, kad jai reikia net trijų mėnesių pertraukos, kad galėtų susipažinti su sudėtinga ir didelės apimties byla.

Teisėjų kolegija nusprendė prašymų netenkinti, nes gynėjai su bylos medžiaga gali susipažinti nuolat.

„Kiekvieną posėdį planuojant žinoma, koks liudytojas bus, advokatai gali savo darbą organizuoti pagal tai“, – pareiškė teisėjų kolegijos pirmininkė Daiva Pranytė- Zalieckienė ir paprašė teismo sekretorės pakviesti į salę apklausai liudytoją Antaną Kairaitį.

Teisme buvo paskelbti jo parodymai, duoti ikiteisminio tyrimo metu.

Tada A.Kairaitis teigė, kad dirba bendrovės „Kartonas“ direktoriumi, o buhalterės pareigas ėjo Nijolė Steponavičiūtė, kuri buvo ir partijos iždininkė. A.Kairaitis teigė esąs statistinis Darbo partijos narys narys ir net negali pasakyti, ar dar esąs jos nariu. Iš buhalterės N.Steponavičiūtės jis sakė sužinojęs, kad „Kartonas“ priklauso „Vikondos“ grupei. Dėl ko N.Steponavičiūtei buvo pateikti įtarimai, jis teigė nežinąs.

Jos santykiai su N.Steponavičiūte buvo darbiniai, o kitą kaltinamąją – Vitaliją Vonžutaitę -  liudytojas teigė pažinojęs, kaip centrinėje būstinėje dirbantį žmogų, ir supratę, kad tai ne eilinis žmogus partijoje.

Per kratą įmonėje buvo paimtas sisteminis blokas, kurio kietajame diske užfiksuotas N.Steponavičiūtės susirašinėjimas su V.Vonžutaite.

A.Kairaitis teigė kad, jis asmeniškai tuo kompiuteriu nesinaudojo, nežino dėl ko susirašinėjo N.Steponavičiūtė ir V.Vonžutaitė.

Iš liudytojo parodymų seka, kad į V.Uspaskicho butą Gedimino prospekte už 1,6 tūkst. litų buvo sumontuoti roletai, o pinigai jiems įsigyti paimti iš „Kartono“ kasos.

Posėdyje penktadienį teismas ketina apklausti dar keturis liudytojus.

Šiemet balandžio 16 dieną sukaks ketveri metai, kai Darbo partijos byla yra teisme. Teismui tik pernai pavyko paskelbti kaltinamąjį aktą ir sužinoti kaltinamųjų poziciją dėl pateiktų kaltinimų. Bylos posėdžiai nuolat buvo atidedami dėl kaltinamųjų sveikatos, gynėjų nedalyvavimo, jų keitimosi ir kitų priežasčių.

Prokurorų duomenimis, 2004-2006 metais Darbo partijos dokumentuose nefiksuota apie 25 mln. litų pajamų ir apie 23 mln. litų išlaidų, susijusių su turtu, įsipareigojimais ar struktūros pasikeitimais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius