Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Daug metų nuo teisingumo slapstęsis dėl nužudymų nuteistas Donatas Adomėnas kalės ne 16, bet 19 metų

Lietuvos apeliacinis teismas šiandien pakeitė Vilniaus apygardos teismo 2011 m. birželio 20 d. nuosprendį ir Donatui Adomėnui (gim. 1966 m.), nuteistam už tyčinį dviejų žmonių nužudymą bei keturių asmenų sužalojimą, vietoj anksčiau paskirtų 16 metų paskyrė galutinę 19 metų laisvės atėmimo bausmę.
D.Adomėnas
D.Adomėnas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pirmus 10 metų jis privalės kalėti kalėjime, likusius – pataisos namuose.

Lietuvos apeliacinis teismas nuosprendį pakeitė dėl netinkamai pritaikyto baudžiamojo įstatymo, neteisingai paskirtos bausmės ir netinkamai kvalifikuotų dalies veikų.

D.Adomėnas buvo nuteistas už tai, kad beveik prieš du dešimtmečius (1993 m.) iš savanaudiškų paskatų viename Lazdynų mikrorajono name nužudė du vyrus – bendrovės vadovą ir jo namuose besisvečiavusį vyrą, pagrobė didelę pinigų sumą, kitų brangių daiktų. Maždaug po mėnesio jis kartu su kitu asmeniu, norėdamas pasisavinti brangų laikrodį, užpuolė ir sužalojo nužudytojo verslininko partnerį. Užkluptas pro šalį važiavusių ir užpultą vyrą pabandžiusių apginti „Geležinio vilko“ karių ir šaudydamas iš „Kalašnikov“ automato sužalojo tris karius ir pro šalį važiavusio autobuso keleivį. Po šio incidento D.Adomėnas dingo ir buvo surastas tik 2009 m.Ukrainoje.

Apeliacinis teismas mano, kad pirmosios instancijos teisme D.Adomėno veikos buvo nepagrįstai kvalifikuotos kaip sveikatos sutrikdymas (šaudymo į „Geležinio Vilko“ karius epizodas) ir perkvalifikavo šias veikas į pasikėsinimą nužudyti. Teismas konstatavo, kad iš byloje nustatytų faktinių aplinkybių matyti, jog D. Adomėnas, pamatęs, kad prie automobilio atbėga būrys kareivių, siekdamas nuslėpti kitą nusikaltimą (apiplėšimą) ir bandydamas pasišalinti iš įvykio vietos, pradėjo į juos šaudyti, akivaizdžiai suvokdamas, kad kariai gali žūti.

Prokuroras prašė D.Adomėnui skirti 20 metų nelaisvės. D.Adomėno gynėja prašė nuteistąjį D.Adomėną dėl nužudymų išteisinti. Nuteistojo gynėjos nuomone, byloje nėra jokių tiesioginių D.Adomėno sąsajų su verslininko ir jo svečio nužudymais.

Šis Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendis dar gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius