-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dauguma kontrabandininkų išsilakstė, jų išmėtytus krovinius surankiojo šuo Aikas

Alytiškio sulaikymo vietoje rasti 4 tūkst. pakelių cigarečių. Tuo metu Šalčininkų rajone pasieniečiai irgi su įkalčiais sučiupo rūkalų nešiką.
Prie sienos su Baltarusija sulaikytas kontrabandininkas
Prie sienos su Baltarusija sulaikytas kontrabandininkas ir operacijoje dalyvavęs tarnybinis šuo Aikas. / VSAT nuotr.

Prie sienos su Baltarusija VSAT pareigūnai sulaikė alytiškį, kuris į Lietuvos gilumą gabeno 4 tūkst. pakelių kontrabandinių cigarečių.

Pirmadienio vakarą VSAT Varėnos pasienio rinktinės Kriminalinės žvalgybos skyriaus ir Kapčiamiesčio užkardos pasieniečiai, talkinami kinologo su dvejų metų vokiečių aviganiu Aiku, tikrino vietovę ties Lazdijų rajono Kuodžių kaimu. Turėta žinių, kad šioje vietoje gali būti bandoma gabenti kontrabandą.

Netrukus VSAT pareigūnai netoli sienos linijos pastebėjo tris asmenis su ryšuliais. Jie nieko neįtarė apie netoliese esančius pasieniečius ir nuo valstybės sienos traukė į šalies gilumą. Ši vietovė yra už maždaug 500 metrų nuo sienos su Baltarusija.

Pasieniečiams iš tolėliau artėjant prie nešikų šie irgi pastebėjo VSAT pareigūnus ir metė savo krovinius. Vieną vyrą pavyko sulaikyti vietoje, du pasinaudodami tamsa spruko gilyn į mišką.

Aikui davus komandą patikrinti vietovę, šuo iš pradžių už maždaug 100 metrų nuo sulaikyto asmens aptiko likimo valiai numestą vieną ryšulį, o vėliau ir antrą. Dviejuose į polietileną suvyniotuose ir savadarbėmis petnešomis sukabintuose ryšuliuose buvo 4000 pakelių cigarečių „NZ Gold“, „NZ Black“, „Minsk Super Slims“ ir „Queen Menthol“ su baltarusiškomis banderolėmis.

Daugiau nieko įtartino neaptikta. Valstybės sienos pažeidimas nenustatytas.

Paaiškėjo, kad sulaikytasis yra 43 metų Alytaus gyventojas. Kitų nešikų tapatybės nustatinėjamos.

Rūkalų gabentojui dėl neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis VSAT Varėnos pasienio rinktinėje pradėtas ikiteisminis tyrimas. Už tai kontrabandininkui gresia baudos arba laisvės atėmimas iki 8 metų. Alytiškiui administracine tvarka teks atsakyti ir už tai, kad gabendamas rūkalus neteisėtai įžengė į šioje vietoje nužymėtą valstybės sienos apsaugos zoną, kurioje galima būti tik gavus VSAT leidimą.

Sulaikytąjį pasieniečiai uždarė į areštinę. Jis jau buvo žinomas VSAT pareigūnams, nes prieš metus administracine tvarka buvo baustas už akcizinių prekių gabenimą.

Kontrabandinis krovinys saugomas Kapčiamiesčio pasienio užkardoje.

VSAT nuotr./Bylos įkalčiai
VSAT nuotr./Bylos įkalčiai

VSAT skelbia ir dar vieno sulaikymo istoriją: Šalčininkų rajone su įkalčiais užkluptas cigarečių kontrabandininkas metė neteisėtai gabentą krovinį ir spruko, tačiau už 4 kilometrų buvo sulaikytas.

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį miške ties Šalčininkų rajono Kačėnų kaimu patruliavę VSAT Varėnos pasienio rinktinės Gintaro Žagunio užkardos pareigūnai pastebėjo įtartiną asmenį su nešuliu.

Ši vietovė yra už maždaug 100 metrų nuo sienos su Baltarusija. Nešikas, manoma, taip pat išvydo VSAT pareigūnus, metė krovinį ir tamsoje pasišalino į miško tankmę.

Jo paieškai buvo pasitelktas kaimyninės Tribonių pasienio užkardos kinologas su tarnybine dvejų metų belgų avigane Diabola, informuoti tuo metu ruože budėję kiti patruliai.

Pareigūnai bėglį sučiupo už maždaug 4 kilometrų, miške ties Albertinos kaimu.

VSAT pareigūnai bėglį sučiupo už maždaug 4 kilometrų nuo tos vietos, kurioje jis numetė ryšulius, miške ties Šalčininkų rajono Albertinos kaimu.

Vietovę tikrinęs kinologas su belgų avigane daugiau nieko įtartino neaptiko. Pirminiais duomenimis, neteisėtas krovinys iš Baltarusijos buvo tiesiog permestas per sienos liniją jos nepažeidžiant.

Sulaikytasis su savimi neturėjo asmens tapatybės patvirtinančių dokumentų, bet buvo apsirūpinęs radijo stotele.

Išsiaiškinta, kad 24 metų Šalčininkų rajono gyventojas gabeno dvi cigarečių dėžes. Jose iš viso buvo tūkstantis pakelių „NZ Gold“ markės rūkalų, pažymėtų baltarusiškais akcizo mokesčio ženklais.

Dėl akcizais apmokestinamų prekių gabenimo pažeidžiant nustatytą tvarką vyrui VSAT pareigūnai pradėjo administracinę teiseną. Už tokį pažeidimą gresia bauda nuo 5200 iki 6000 eurų.

Šalčininkiečiui teks atsakyti ir už tai, kad į valstybės sienos apsaugos zoną, kurioje buvo užkluptas, jis įžengė be privalomo pasieniečių leidimo.

Pažeidėjui įteiktas šaukimas atvykti į jo bylą nagrinėsiantį teismą. Po apklausos jis paleistas. Cigaretės laikinai saugomos G.Žagunio užkardoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius