-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Daukšiuose nufilmuoti gamtos patrulio šūviai: sulaikytojo mašina jau konfiskuota, jo gynėjai baudžiamosios bylos išvengė

Įtariamojo sulaikymo metu aplinkosaugos inspektoriui teko ne tik išsitraukti tarnybinį ginklą bei žodžiu įspėti apie galimą jo panaudojimą, tačiau ir kelis sykius iššauti. Taip pareigūnas, bent jau kaip pats teigė vaizdo įraše, siekė apsisaugoti nuo asmenų, atvykusių į pagalbą jo sulaikomam girtam vairuotojui. Pastarasis jau griežtai nubaustas: ne tik gavo baudą, bet ir neteko automobilio. Tuo metu išsišokimą prieš aplinkosaugininką, kuomet jis buvo priverstas panaudoti pistoletą „Walther PPQ“, teisėsauga dar tiria.

Šis incidentas prie Daukšių gyvenvietės (Marijampolės sav.) vyko 2020 m. gruodžio viduryje, pirmines jo aplinkybes skelbė tiek Policijos departamentas (PD), tiek Aplinkos apsaugos departamentas (AAD).

Aplinkosaugos pareigūnai Marijampolės krašte tikrino gautą informaciją, kad netoli Žuvinto rezervato gali būti brakonieriaujama. Kai įtariamas vairuotojas buvo sustabdytas, nuo vaikino sklido stiprus alkoholio kvapas, tad aplinkosaugininkai jį sulaikė ir įsodino į tarnybinį automobilį.

Belaukiant iškviestų policijos pareigūnų į įvykio vietą atvyko dar vienas automobilis, kurį, manoma, išsikvietė sulaikytasis. Iš automobilio išlipę keturi vyrai elgėsi agresyviai, reikalavo paleisti sulaikytą neblaivų vaikiną.

Vaizdo įrašas prasideda tuomet, kai vienas tikrintojų sako: „... policija, čia turbūt palaikymo komanda atvažiuoja.“

Kas vyko toliau, atskleidžia būtent filmuota medžiaga.

„Aš važiuoju su mašina, Viešpatie, žmogau, o tu ginklą naudoji“, – piktinosi vienas kompanijos narių.

„Aš važiuoju su mašina, Viešpatie, žmogau, o tu ginklą naudoji“, – piktinosi vienas kompanijos narių.

„Kam tu ginklą čia išsitraukei? Su mumis nepilnametis yra“, – antrino kitas iš atvykusių vyrų.

15min praėjus jau keliems mėnesiams po incidento nutarė pasidomėti, kaip buvo įvertintas jo dalyvių elgesys.

Paaiškėjo, kad pirmajam vairuotojui (gim. 2002 m.), kuriam buvo nustatytas 1,27 promilės apsvaigimas, jau yra paskirta piniginė bauda už vairavimą esant neblaiviam. Tuo pačiu pažeidėjui Rokui K. skirtos dar dvi griežtos administracinio poveikio priemonės – tai yra teisės vairuoti atėmimas nustatytam terminui ir netgi transporto priemonės konfiskavimas.

Suprasti akimirksniu

  • Sulaikytam neblaiviam vaikinui 2021 m. vasario 1 d. teismo sprendimu paskirta piniginė bauda ir automobilio konfiskacija (pagal Administracinių nusižengimų kodekso (ANK) 424 str. 4 d.).
  • ANK 424 straipsnis yra toks: „Transporto priemonės vairavimas neturint teisės vairuoti, vairavimas, kai vairuojančiam asmeniui atimta ar sustabdyta teisė vairuoti transporto priemones, arba transporto priemonės perdavimas tokiam asmeniui vairuoti.“
  • Jo 4-oji dalis numato, kad transporto priemonės vairavimas neturint teisės ją vairuoti ar neturint teisės vairuoti šios rūšies transporto priemones arba transporto priemonės vairavimas, kai vairuojančiam asmeniui atimta arba sustabdyta teisė vairuoti transporto priemones, kuomet šis pažeidimas padaromas neblaivaus (daugiau negu 0,4 promilės, bet ne daugiau negu 1,5 promilės) asmens, užtraukia jam baudą nuo 1 100 eurų iki 1 500 eurų.

Įvykio Daukšiuose įkarštyje pernai PD skelbė, kad surinkta medžiaga ir atliekamas ikiteisminis tyrimas pagal LR Baudžiamojo kodekso 286 str. (dėl pasipriešinimo pareigūnui). Galimas pasipriešimas inkriminuotas būtent vyrams, atvykusiems, kaip teigta, vaduoti sulaikomo vairuotojo.

Tačiau, kaip 15min informavo Marijampolės apskrities VPK Komunikacijos poskyrio vedėjas Renatas Siaurusaitis, patikslinus įvykio aplinkybes, buvo priimtas sprendimas atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą.

Priimtas sprendimas atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą, bet byla dar sprendžiama kaip galimas administracinis nusižengimas.

Dėl įvykio pradėta administracinė teisena pagal LR Administracinių nusižengimų kodekso 506 str. 4 d.

Statutinio valstybės tarnautojo, karo policijos, Lietuvos Respublikos vadovybės apsaugos tarnybos ar žvalgybos pareigūno teisėto nurodymo ar reikalavimo nevykdymas, užtraukia baudą nuo 90 iki 140 eurų, numato ANK.

„Šiuo metu dar atliekamas tyrimas“, – minėjo R.Siaurusaitis.

Apie tai, kad tyrimo metu būtų vertinta, ar teisėtai ir pagrįstai pareigūnas panaudojo tarnybinį ginklą, nei AAD, nei PD, nei Marijampolės apskrities policijos atstovai duomenų nepateikė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius