Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Dėl 10 eurų skolos negyvai panevėžietį uždaužę du jaunuoliai ilgus metus leis kalėjime

Vieną jauną panevėžietį nužudę, o kitą sužaloję jaunuoliai nesulaukė itin gerų žinių iš Lietuvos apeliacinio teismo. Išnagrinėjęs nuteistųjų apeliacinius skundus, aukštesnės instancijos teismas jiems paliko tokio pat dydžio bausmes, kaip buvo skyręs Panevėžio apygardos teismas.
Nedas Braždžiūnas ir Aidas Kiuberis
Nedas Braždžiūnas ir Aidas Kiuberis
Temos: 2 Nužudymas Smurtas

Kaip praneša prokuratūra, 2017 metų balandžio 23-iosios naktį Panevėžio privačių namų rajone, šalia pušyno, buvo rastas be gyvybės ženklų gulintis 25 metų panevėžietis. Atvykę greitosios pagalbos medikai konstatavo, kad jis miręs.

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos pareigūnams prireikė mažiau nei dviejų parų, kad nustatytų ir sulaikytų įtariamuosius, to paties mikrorajono gyventojus.

Kaltinimai dėl nužudymo iš chuliganiškų paskatų veikiant bendrininkų grupėje, nesunkaus sveikatos sutrikdymo bei viešosios tvarkos pažeidimo buvo pateikti 19-mečiui Nedui Braždžiūnui ir 18 metų Aidui Kiuberiui. Pastarasis tuo metu, kai nužudytas jaunas vyras, dar nebuvo sulaukęs pilnametystės.

VIDEO: Panevėžyje mirtinai uždaužytas vyras

Kartu su jais į teisiamųjų suolą sėdo ir 18-metis Gytis Januškevičius, kuriam buvo pareikšti kaltinimai dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo iš chuliganiškų paskatų ir viešosios tvarkos sutrikdymo. Jis užpuolimo metu taip pat buvo nepilnametis.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad tame pačiame mikrorajone gyvenęs jaunas vyras įtariamųjų buvo iškviestas į miškelį „pasikalbėti“, tačiau iš tiesų buvo ketinama jį primušti dėl 10 eurų skolos. Nieko neįtariantį vaikiną, einantį miškeliu su dviem jaunesniais draugais, jaunuoliai užpuolė.

Vienas iš užpultųjų spėjo pabėgti. Likę du buvo mušami, spardomi, daužomi užpuolikų atsinešta medine lazda. Vienas sužeistasis, pasiekęs namus, buvo išvežtas į ligoninę. O griovyje netoli muštynių vietos surastam jo draugui medikai padėti nebegalėjo.

Šiemet, birželio 12 dieną, Panevėžio apygardos teisme visi trys jaunuoliai išgirdo apkaltinamąjį nuosprendį. N.Braždžiūnui buvo skirta 11 metų 6 mėnesių, o jo bendrininkui A.Kiuberiui – 8 metų 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmė. G.Januškevičiui, kartu su jais mušusiam nužudytojo draugą, skirta 2 metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant 2 metams ir auklėjamojo poveikio priemonė – jis 12 mėnesių privalės būti naktimis namuose, taip pat – mokytis arba dirbti.

Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegija, įvertinusi byloje surinktus, pirmosios instancijos teismo ištirtus ir skundžiamame nuosprendyje aptartus įrodymus, konstatavo, kad A.Kiuberis bei N.Braždžiūnas pagrįstai pripažinti kaltais tyčia dėl chuliganiškų paskatų bendrais veiksmais nužudžius vieną jaunuolį ir nesunkiai sužalojus kitą. Dėl pastarajam padaryto nesunkaus sveikatos sutrikdymo teisingai pripažintas kaltu ir G.Januškevičius.

Aukštesnės instancijos teismas nusprendė, kad visi trys nuteistieji turi būti išteisinti dėl kaltinimų pažeidus viešąją tvarką. Priimdama šį sprendimą, teisėjų kolegija rėmėsi teismų praktika. „Tais atvejais, kai viešoji tvarka buvo sutrikdyta vien tuo, kad viešoje vietoje dėl chuliganiškų paskatų padarytas nužudymas, sunkus ar nesunkus sveikatos sutrikdymas, nusikalstamą veiką pakanka kvalifikuoti pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį, numatantį nužudymą ar atitinkamą sveikatos sutrikdymą dėl chuliganiškų paskatų (šiuo atveju pagal BK 129 straipsnio 2 dalies 8 punktą ir 138 straipsnio 2 dalies 8 punktą), kurios apima kaltininko veiksmus, demonstruojančius nepagarbą aplinkiniams ir aplinkai“, – rašoma Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendyje.

Teismas paliko visiems trims nuteistiesiems Panevėžio apygardos teismo skirtas bausmes, tik perpus, iki 3 tūkst. eurų, sumažino neturtinę žalą, kurią jie solidariai turės atlyginti sumuštajam jaunuoliui.

Šį ikiteisminį tyrimą atliko Panevėžio AVPK Kriminalinės policijos sunkių nusikaltimų tyrimų valdybos tyrėja Miglė Vareikaitė, o tyrimui vadovavo ir vėliau valstybinį kaltinimą teisme palaikė Panevėžio apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė Valdemara Chodorcevičienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius