-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 01 /16:14

Tragiško gaisro Žirmūnuose istorija: gelbėjęsi nuo liepsnų žmonės ryžosi mirtinam šuoliui

Antradienį Vilniaus apygardos teismas atvertė pirmąjį puslapį prieš devynerius metus tragiškai pasibaigusio Žirmūnų gaisro byloje.
Artūras Dailidė
Tragiško gaisro Žirmūnuose kaltininku laikomas Artūras Dailidė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Nuo 2007 m. kas nors degdavo bent porą kartų per metus – konteineriai, kilimėliai, durys. Ačiū Dievui, nuo 2014 metų nebuvo nė vieno gaisro

2007 m. kovo 11 d. Žirmūnų g. 93 esančiame name kilo gaisras, kuris pareikalavo 6 žmonių gyvybių ir sutraumavo dar 22 daugiabučio namo gyventojus, dauguma nukentėjusiųjų – vaikai.

Iš viso po tos nakties tragedijos nukentėjusiais pripažinti net 64 asmenys. Kaip liudytojai buvo apklausti beveik pusketvirto šimto asmenų – dauguma jų buvę bei esami Žirmūnų g. 93 namo gyventojai.

2014-aisiais metais tame pačiame name kilo kitas gaisras. Šįkart bendroms policijos pareigūnų ir ugniagesių gelbėtojų pajėgoms pavyko surasti įtariamą padegėją, kuris galbūt atsakingas ir už 6 žmones pražudžiusį gaisrą.

Tai – Žirmūnų g. 93 daugiabučio namo gyventojas Artūras Dailidė. Jam iškelta baudžiamoji byla dėl kvalifikuoto nužudymo.

Kaltinamojoje išvadoje teigiama, kad kovo 11-osios naktį, apie 3 val., būdamas apsvaigęs nuo alkoholio jis žiauriai pražudė namo gyventojus.

Iš Gelgaudiškio kilęs A.Dailidė kaltinamas padegęs 6-ajame aukšte esančias pagalbines patalpas. Dėl to nevaldomos liepsnos palaipsniui išplito į laiptinę ir butus, kol apėmė beveik visą daugiabutį.

Gyventojai – beviltiškoje padėtyje

Avariniai praėjimai buvo užrakinti ir paversti sandėliukas, o kai kurie gyventojai ten ir rūkydavo

Daugiabučio namo gyventojai gaisrą pajuto ne iš karto.

Pirmo aukšto gyventoja pasakojo, kad apie kilusį gaisrą ji suprato iš savo augintinio. Paryčiais ją prižadino garsiai miauksinti katė. Moteris iškart pastebėjo ant buto sienų atsispindinčius specialiųjų tarnybų švyturėlius bei liepsną, kuri žaižaravo priešais esančio namo languose. „Ugnis buvo labai didelė“, – pabrėžė Žirmūnų 93 g. namo gyventoja.

Apie 6 val. ryto, antrame aukšte gyvenusi moteris pastebėjo lekiančias žiežirbas į jos balkoną. „Staiga pajutau, kad bėga vanduo. Kaip stovėjau su naktiniais marškiniais, taip ir likau stovėti. Tik praėjus kiek laiko atsitokėjau, kad man reikia eiti. Paltą užsivilkau ir išėjau į lauką, o ten jau stovėjo ugniagesiai ir medikai bei juoda mašina. Žmonės šnekėjo, kad pastaroji atvažiavo pasiimti lavonų“, – tragišką naktį prisiminė moteris.

Tačiau nespėję laiku pabėgti iš liepsnojančio daugiabučio šeštajame aukšte gyvenę žmonės atsidūrė beviltiškoje padėtyje. 

Gelbėdamiesi iš dūmuose skendinčių ir liepsnų apimtų butų 4 žmonės šoko per daugiabučio namo langus. Patyrę daugybinius kaulų lūžius bei vidinių organų traumas mirtinam šuoliui ryžęsi Žirmūnų g. 93 gyventojai žuvo. Vieni – daugiabučio namo kieme, kiti – greitosios pagalbų medikų rankose. 

Dar du žmonės mirė apsinuodiję dūmais.

„Avariniai praėjimai buvo užrakinti ir paversti sandėliukas, o kai kurie gyventojai ten ir rūkydavo“, – kliūtis išsigelbėjimui vardijo gyventoja.

Moteris taip pat pasakojo, kad šeštame aukšte buvo kaupiamos šiukšlės, kurios galėjo užsiliepsnoti ir nuo numestos nuorūkos, tačiau vienas kaimynų teigė, kad šiukšlės buvo padegtos jas apipylus degiu skysčiu.

Prokuratūros duomenimis, šiukšlės buvo padegtos žiebtuvėliu.

A.Dailidė kaltės nepripažino ir sutiko pateikti savo įvykių versiją, tačiau jis ruošiasi tai padaryti tik išgirdęs visų nukentėjusiųjų parodymus teisme.

Gaisruose pražuvusi ramybė

...išėjau į lauką, o ten jau stovėjo ugniagesiai ir medikai bei juoda mašina. Žmonės šnekėjo, kad pastaroji atvažiavo pasiimti lavonų.

Ilgametė namo gyventoja pasakojo neatsimenanti, kad būtų kilęs bent menkiausias gaisras daugiabutyje iki 2007-ųjų metų.

Situacija pasikeitė, kai name pradėjo gyventi A.Dailidė. „Nuo 2007 m. kas nors degdavo bent porą kartų per metus – konteineriai, kilimėliai, durys. Ačiū Dievui, nuo 2014 metų nebuvo nė vieno gaisro“, – pasakojo senyva gyventoja, kuri po tragiško gaisro skundėsi prarasta ramybe.

Po gaisro nukentėjusi moteris nuolatos jaučia dūmų kvapą, todėl vis teiraujausi kaimynų, ar ir vėl kartais nekilo gaisras daugiabutyje

Moteris už gaisre pražuvusią ramybę pareiškė apie 14,5 tūkst. eurų (50 tūkst. litų) vertės siekiantį ieškinį.

Ugniagesiai, kovodami su didžiuliu gaisru, užliejo 54 butus, dėl to kaltinamam padegėjui iškeltas ir civilinis ieškinys, kuriuo nukentėję namo gyventojai bando prisiteisti tūkstančius eurų turtinės žalos iš A.Dailidės.

Tačiau visų pirma kaltinamam padegėjui gresia ilgi metai dėl itin žiauraus 6 žmonių nužudymo.

Pirmas teismo posėdis baigėsi nespėjus apklausti visų liudytojų. Toliau byla bus nagrinėjama kovo 14 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius