Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl anūkės tvirkinimo nuteista Laimutė Kedienė nieko nepešė ir Aukščiausiajame Teisme

Kasacinis teismas, išnagrinėjęs bylą uždaruose teismo posėdžiuose, atmetė nuteistosios Laimutės Kedienės skundą. Teisėjų kolegija pažymėjo, kad tiek Lietuvos teismų praktikoje, tiek tarptautinėje bendruomenėje akcentuojamas ypatingas seksualinės prievartos prieš vaikus keliamas pavojus ir dedamos sustiprintos pastangos kovai su visomis jos formomis.
Laimutė Kedienė
Laimutė Kedienė / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Teisėjų kolegija konstatavo, kad byloje nustatyti nuteistosios veiksmai buvo nesuderinami su vaiko teisėmis į apsaugą ir globą, būtinomis jo gerovei užtikrinti, pasižymėjo negatyviu poveikiu mažamečio vystymuisi, todėl pagrįstai pripažinti tvirkinamaisiais.

Nuteistosios kasaciniame skunde nurodomos aplinkybės, susijusios su pavojingos veikos, nukreiptos prieš mažametę, darymo metu buvusia situacija, jų interpretavimas kaip pateisinančių minėtus veiksmus apeliacinės instancijos teismo pagrįstai įvertinta kaip siekis sumenkinti savo vaidmenį padarant nusikalstamą veiką ir niekaip nepaneigia šios veikos pavojingumo.

Teisėjų kolegija, spręsdama apie nuteistosios atliktų veiksmų tvirkinamąjį pobūdį, atsižvelgė į byloje nustatytų aplinkybių visumą: pokalbiai su mažamete seksualinio pobūdžio temomis, vartojant vulgarius vyriško lytinio organo reikšmę turinčius žodžius, seksualinę orientaciją ir seksualinį nukrypimą apibūdinančius žodžius, amoralūs pasakojimai apie seksualinio potraukio tenkinimą ir pan.

Pavojingi veiksmai prieš mažametę tęsėsi ilgą laiką; šie veiksmai buvo ne pavieniai, o sistemingi, realiai neigiamus padarinius mažametei galintys sukelti žodžiai vartoti tendencingai; seksualinio pobūdžio temomis su nukentėjusiąja bendrauta intensyviai, reikalaujant pakartoti tam tikrus žodžius ar frazes; tokių pavojingų veiksmų neatsisakyta net ir matant, kad nukentėjusioji tiems pokalbiams priešinasi, jie kelia mažametei nepasitenkinimą; amoralūs pasakymai buvo tiesiogiai nukreipti prieš 5–6 metų amžiaus vaiką, kurio psichika lengvai pažeidžiama.

Tokio pobūdžio pavojingas bendravimas turėjo įtakos mažametės psichologinei būsenai. Kaip pažymėjo kasacinis teismas, minėti veiksmai buvo atlikti nukentėjusiajai esant artimoje aplinkoje, kuri yra įtaigesnė, nes pagrįsta artimais ryšiais, pasitikėjimu, emociniu prieraišumu. Teisėjų kolegija priėjo prie išvados, kad nuteistoji, žinodama, jog nukentėjusioji yra mažametė, atliko pavojingus veiksmus, galinčius sukelti per ankstyvą mažametės susidomėjimą lytinėmis funkcijomis, nesveiką, iškreiptą santykių tarp lyčių įsivaizdavimą ir sutrikdyti fizinį bei psichologinį jos vystymąsi.

Ši Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama, praneša LAT.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius