-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl įtarimų siekiant pasisavinti milijoną litų nušalintas Pravieniškių gydymo ir pataisos namų vadovas Ramūnas Kalendra

Teisingumo ministras Remigijus Šimašius nušalino nuo pareigų Pravieniškių gydymo ir pataisos namų vadovą Ramūną Kalendrą, kuris įtariamas ketinimu pasisavinti daugiau nei 1 mln. litų.
Įkalinimo įstaigos tvora
Įkalinimo įstaigos tvora / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Teisingumo ministerija pirmadienį pranešė, kad dėl R.Kalendros veiksmų, vykdant įstaigos rekonstrukciją, buvo kreiptasi į Generalinę prokuratūrą.

Pravieniškių gydymo ir pataisos namų pastatų rekonstrukcija buvo pradėta dar valdant ankstesnei Vyriausybei ir statybos darbams iš viso jau išleista daugiau nei 26 mln. litų. Už arbų priežiūrą atsakingas R.Kalendra pavasarį pateikė informaciją, kad 2008–2010 metų laikotarpiu šiame objekte buvo atlikta statybos darbų dar už daugiau nei milijoną litų.

„Iš tikrųjų nei biudžete buvo tos lėšos numatytos, nei jokių dokumentų, kurie įgalintų dalyti tokius darbus, nebuvo“, – žurnalistams pirmadienį sakė R.Šimašius.

Kadangi rekonstrukcijos darbai atliekami be įstaigą prižiūrinčio Kalėjimų departamento žinios, taip pat biudžete nesant lėšų šiems darbams atlikti, buvo sudaryta komisija situacijai ištirti.

Atlikusi tyrimą, komisija konstatavo, kad atliekant pastatų rekonstrukcijos darbus, šios įstaigos vadovas vienašališkai priėmė sprendimą pasirašyti statybų bendrovės pateiktą milijoninę sąskaitą ir darbų atlikimo aktus, nors, komisijos vertinimu, sunku nustatyti, ar darbai buvo atlikti tinkamai, nes nevykdyta statybų techninė priežiūra, o kai kuriose sąskaitose faktūrose nurodomi realiai neatlikti darbai.

Pradėjus detaliau aiškintis, kaip ir kokie darbai buvo atliekami, statybos bendrovė atsiėmė savo teiktas sąskaitas ir darbų priėmimo-perdavimo aktus. Iš viso šiam objektui rekonstruoti su bendrove yra sudaryta sutartis už daugiau nei 13 mln. litų.

„Pateikti duomenys rodo, kad galimai buvo siekta pasisavinti stambią sumą valstybės biudžeto lėšų, nors gali būti, kad realiai statybos darbai net nebuvo atlikti. Tai leidžia įtarti vykdžius didelio masto korupcinius nusikaltimus, todėl vadovą laikinai nušalinau nuo pareigų, jo atžvilgiu yra pradėtas tarnybinio nusižengimo tyrimas, o visa informacija perduota Generalinei prokuratūrai“, – pranešime spaudai cituojamas R.Šimašius.

Pradėtas tarnybinio nusižengimo tyrimas, o visa informacija perduota Generalinei prokuratūrai.„Kyla klausimas, kad po tuo gali slėptis ir labai rimtas noras pasisavinti apie milijoną litų – nei daug, nei mažai“, – trečiadienį žurnalistams Vyriausybėje dėstė ministras.

Jis pabrėžė, kad labai panašu, jog departamento ir bendrovės sandoris – fiktyvus, nes „paprastai šiais laikais, ko gero, įmonės milijonų litų neatsisako šiaip sau“.

R.Kalendra nuo pareigų nušalintas neribotam laikui. Griežčiausia jam gresianti tarnybinė sankcija – atleidimas. Ministras pabrėžia, kad tai ne pirmas tarnybinio nusižengimo tyrimas, kuriame figuruoja R.Kalendra. Tiriama, ar Kalėjimų departamentas ir jam pavaldžios įstaigos, pirkdamos automobilių nuomos paslaugas, teisėtai ir ekonomiškai naudojo biudžeto lėšas.

Prokurorams ištirti taip pat dar vasarą buvo perduoti Viešųjų pirkimų tarnybos pateikti duomenys apie šių pastatų rekonstrukcijai vykdyti 2004–2008 metais atliktų viešųjų pirkimų pažeidimus. Jų konstatuota daugiau nei 50. Tuomet nustatyta, kad konkursuose galimai buvo taikomi neproporcingi ir dirbtinai konkurenciją ribojantys kvalifikacijos reikalavimai, dalis sutarčių buvo pasirašytos neatlikus būtinų pirkimo veiksmų.

R.Kalendra prieš mėnesį savo kolegų iniciatyva buvo pašalintas ir iš Kalėjimų direktorių tarybos vadovo pareigų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius