-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Dėl korupcijos bylos teismas Radviliškio merą Antaną Čepononį nušalino nuo pareigų

Korupcija kaltinamas Radviliškio rajono savivaldybės meras Antanas Čepononis trims mėnesiams nušalintas nuo pareigų.
Antanas Čepononis
Antanas Čepononis / Alfredo Pliadžio nuotr.
Savo kaltę neigiantis konservatorius meras BNS patvirtino, kad Šiaulių apygardos teismo nutartį gavo trečiadienį.

A.Čepononis buvo įtariamas korupcija nuo 2011 metų gruodžio. Jam pareikšti kaltinimai dėl nusikaltimo organizavimo ir kurstymo, piktnaudžiavimo tarnyba ir dokumentų klastojimo.

Teismas, priimdamas nutartį nušalinti A.Čepononį nuo pareigų, pažymėjo, kad jam inkriminuotos nusikalstamos veikos yra tiesiogiai susijusios su užimamomis pareigomis savivaldybės taryboje.

Teismas, priimdamas nutartį nušalinti A.Čepononį nuo pareigų, pažymėjo, kad jam inkriminuotos nusikalstamos veikos yra tiesiogiai susijusios su užimamomis pareigomis savivaldybės taryboje.

Anot teismo, tai leidžia pagrįstai manyti, kad politikas, eidamas šias pareigas, gali piktnaudžiauti jam suteiktomis teisėmis ir pareigomis bei daryti naujas nusikalstamas veikas, o taip pat gali siekti pakreipti baudžiamąjį procesą sau palankia linkme.

A.Čepononis sako tokio teismo sprendimo „nesuprantantis sveiku protu“.

„Dabar visa byla yra teisme. Jeigu vyktų tyrimas, tai aš suprasčiau, kad dar galiu gal kažką slėpti, kažkam daryti įtaką, bet dabar viskas yra teisme, visi tyrimai yra pabaigti“, – BNS trečiadienį sakė politikas.

Jis nuo pareigų kas tris mėnesius buvo nušalinamas nuo tada, kai jam buvo pareikšti įtarimai. Radviliškio savivaldybės taryba A.Čepononį atleido vasarį.

Ikiteisminį tyrimą šioje byloje atlikę Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Šiaulių valdybos pareigūnai teigia nustatę, kad vieno iš Radviliškio miesto kultūros centro pastatų rekonstrukcijos bei Radviliškio rajono Šaukoto Švč. Trejybės bažnyčios restauravimo darbų konkursus laimėjo finansinių problemų turėjusi bendrovė, kurios akcininkai Aloyzas Juodis ir Gintaras Žilėnas buvo ir Radviliškio rajono savivaldybės tarybos nariai, turėję kontroliuoti šį juridinį asmenį. Šioje byloje jiems taip pat pareikšti kaltinimai.

Įtariama, kad minėtų objektų rekonstrukcijos bei restauravimo dokumentuose buvę nurodyti jau kaip įvykdyti darbai už bendrą 340 tūkst. litų sumą, kuri dalimis buvo pervesta į bendrovės sąskaitą remiantis šiais dokumentais, jų pateikimo ir apmokėjimo metu nebuvo atlikti, nes bendrovė neturėjo apyvartinių lėšų jiems vykdyti.

Taip pat nustatyta, kad įgyvendinant Radviliškio miesto Eibariškių gyvenamųjų namų kvartalo Obelėlės gatvės rekonstravimo darbų projektą, į kitos įmonės, kurios akcininku taip pat buvo Radviliškio rajono savivaldybės tarybos narys G.Žilėnas, sąskaitą daugiau nei 186 tūkst. litų Radviliškio rajono savivaldybės biudžeto lėšų pervesti neteisėtai, nes savivaldybė tai padarė dar negavusi į specialiai atidarytą sąskaitą tam skirtų lėšų iš projektą finansavusių ES struktūrinių fondų.

Šioje baudžiamojoje byloje įvairūs su piktnaudžiavimu susiję kaltinimai pateikti devyniems asmenims ir bendrovei „Leo statyba“ kaip juridiniam asmeniui.

Šioje baudžiamojoje byloje įvairūs su piktnaudžiavimu susiję kaltinimai pateikti devyniems asmenims ir bendrovei, „Leo statyba“ kaip juridiniam asmeniui.

Kaltinimai piktnaudžiavimu taip pat pateikti minėtos bendrovės vadovui Vytautui Žičkui bei buvusiam Radviliškio rajono savivaldybės administracijos direktoriui Eugenijui Pranevičiui, Radviliškio miesto kultūros centro direktoriui Romualdui Juzukoniui. Rajono savivaldybės administracijos vyriausiems specialistams Kęstučiui Čiūdarui ir Robertui Eigminui pareikšti kaltinimai dėl piktnaudžiavimo ir dokumentų klastojimo.

Dar keturi asmenys, pripažinę savo kaltę ir padėję tyrimui, buvo atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą.

A.Čepononis savo kaltę neigia ir sako, kad jis ne jis buvo atsakingas už atliktus darbus.

„Aš manau, kad visa tai, kas man pareikšta kaltinimuose, yra sumaišyta. Aš tokiu būdu esu ne meras, o administracijos vadovas. Meras niekada nepasirašinėja jokių sutarčių ir negali būti atsakingas už atliekamų darbų kokybę“, – sakė jis.

„Aš esu visiškai tikras dėl savo nekaltumo“, – pridūrė politikas.

A.Čepononis savo kaltę neigia ir sako, kad jis ne jis buvo atsakingas už atliktus darbus.

Nors šioje byloje ikiteisminis tyrimas baigėsi maždaug prieš metus, iki šiol nėra įvykęs nei vienas teismo posėdis posėdis.

Kovą vykusiuose savivaldybių tarybų ir tiesioginiuose merų rinkimuose A.Čepononis prieš socialdemokratą Kazimierą Augulį laimėjo antrajame ture, surinkęs 58,29 proc. balsų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius