Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Dėl nacistinio tinklalapio pradėtas ikiteisminis tyrimas (papildyta 14.39 val.)

Generalinė prokuratūra praneša, kad pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl vieno tinklalapio lietuvių kalba, kuriame galimai kurstomas antisemitizmas.
Tinklalapis „Naujoji Europa“
Tinklalapis „Naujoji Europa“ / interneto nuotr.
interneto nuotr./Titulinis puslapis
interneto nuotr./Titulinis puslapis

Kaip rašoma prokuratūros pranešime, penktadienį Generalinės prokuratūros Specialiųjų tyrimų skyriaus prokurorai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo neapykantos kurstymo (pagal Baudžiamojo kodekso 170 str. 2 d.) interneto tinklapyje http://nseuropa.org/Lithuanian/Index.htm.

Manoma, kad šiame puslapyje viešai publikuojama galimai antisemitinė kurstomojo pobūdžio informacija lietuvių kalba.

Ikiteisminį tyrimą patikėta atlikti Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnams.

Papildyta 14.39 val.: Lietuvių kalba publikuojamo tinklalapio „Naujoji Europa“ autoriai savo produktą pristato kaip „internetinį laikraštį menui, kultūrai ir politikai“.

interneto nuotr./Adolfo Hitlerio paveikslai
interneto nuotr./Adolfo Hitlerio paveikslai

Tinklalapis skirtas išskirtinai nacizmo filosofijai ir pasaulėžiūrai garsinti. Tinklalapio pradžioje pateikiamos nuorodos į nacistinės Vokietijos veikėjų kalbas. Adolfo Hitlerio, Alfredo Rozenbergo, Ernsto Himlerio ir kitų (tarp jų ir Benito Mussolini) kalbos ar straipsniai, kuriuose liejama neapykanta žydams ir skatinamas jų naikinimas, išversti į lietuvių kalbą.

Žemiau pateikiamos nuorodos į įvairius nacistinėje Vokietijoje klestėjusius menus: muziką, tapybą, kiną ir pan. Šiose tinklalapio skyriuose galima parsisiųsti originalių to meto kūrinių, maršų, filmukų.

Beje, skyrelyje „Trečiojo Reicho menas“ pirmojo nuorodų vietoje puikuojasi užrašas: „Nuostabūs Fiurerio paveikslai.“ Čia galima rasti daugybę A.Hitlerio piešinių, tarp jų yra ir aktų.

Tinklalapio autoriai nėra nurodomi, tačiau jiems galima nusiųsti elektroninį laišką. Palandžiojus giliau aiškėja, kad „Naujoji Europa“ yra tik sudedamoji nacistinę propagandą skleidžiančio tinklalapio nseuropa.org dalis. Be lietuviškos tinklalapio dalies, jis taip pat publikuojamas bulgarų, ispanų, rumunų, vokiečių, prancūzų, vengrų, rusų, anglų, kroatų, flamandų, slovėnų, estų, italų, norvegų, suomių, graikų, latvių, portugalų ir švedų kalbomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius