Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl neapykantos kurstymo nuteisti ekvadorietį užpuolę jaunuoliai: „Mes laimėjom“

Antradienį Vilniaus miesto apylinkės teisme paskelbtas nuosprendis rezonansinėje ekvadoriečio užpuolimo byloje. Du vaikinus teismas pripažino kaltais tiek dėl viešosios tvarkos pažeidimo, tiek dėl neapykantos kurstymo, bet už grotų jie dėl to nepateks. Po teismo posėdžio patys vaikinai apkaltinamąjį nuosprendį įvertino kaip pergalę ir sakė laukę griežtesnių bausmių.
Teismas paskelbė nuosprendį ekvadoriečio užpuolimo byloje
Teismas paskelbė nuosprendį ekvadoriečio užpuolimo byloje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 2 Smurtas Užpuolimas

Praėjusių metų liepą prasidėjusi istorija antradienį baigėsi pirmosios instancijos teisme.

Suprasti akimirksniu

  • Vilniuje gyvenančio F.Sanchezo teigimu, sostinės Antakalnio rajone, P.Vileišio stotelėje, jis buvo užpultas 2018 m. liepos 19 dieną. Anot jaunuolio, užpuolikai jį mušdami šaukė „Lietuva – lietuviams“.
  • Vėliau Lukiškių aikštėje Vilniuje vyko protesto akcija siekiant paraginti policiją tirti neapykantos nusikaltimus.
  • Įtariamieji smurtavus prieš ekvadorietį sulaikyti skirtingose Lietuvos vietose.
  • Abu sulaikyti jaunuoliai yra futbolo sirgaliai. 18-metis Einoras Lukašavičius yra lietuvis, 12 klasės moksleivis, teistas dėl smurto prieš savo motiną. 25 metų vilnietis Jaroslavas Malinovskis jau buvo teistas dėl viešosios tvarkos pažeidimo ir neapykantos kurstymo, kai 2012 m. ant J.Pilsudskio kapo Rasų kapinėse užrašė „Tomaševski, nustok kenkti Lietuvai arba – tavo vieta čia!“

Teisėjas Jeugenijušas Jaglinskis paskelbė, kad abu vaikinai kalti dėl viešosios tvarkos pažeidimo ir dėl neapykantos nusikaltimo.

Nors J.Malinovskį prokuroras prašė nubausti realia laisvės atėmimo bausmę, už grotų teisėjas jo nepasiuntė. Vaikinui skirta 1 m. 2 mėn. lygtinė laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant 2 metams.

Jis įpareigotas tęsti darbą arba užsiregistruoti darbo biržoje, nuo 23 val. iki 6 val. būti namuose, neišvykti iš gyvenamosios vietos ribų be institucijos leidimo.

E.Lukašavičius pripažintas kaltu, jam skirta 1 metų laisvės apribojimo bausmė. Jis įpareigotas nuo 23 val. iki 6 val. būti namuose, dalyvauti smurtinį elgesį keičiančiose programose. Taip jam uždrausta lankytis motinos namuose.

Taip pat jie abu turės nukentėjusiajam sumokėti 500 eurų, tiek įvertinta jo patirta neturtinė žala.

„Kaltinamųjų kaltė byloje įrodyta visiškai“, – paskelbė teisėjas. Anot jo, byloje nustatyta, kad nuteistieji buvo neigiamai nusiteikę prieš kitos rasės atstovus, o smurtą išprovokavo plakatas „Lietuva visiems“.

„Mes laimėjom“

Iškart po apkaltinamojo nuosprendžio paskelbimo J.Malinovskis sakė, kad jaučiasi laimėjęs.

„Mes laimėjome, bet kokiu atveju. Mes nugalėtojai. Už mus tėvynė, už mus pareigūnai, už mus visi šioje byloje“, – kalbėjo jis.

Jis džiaugėsi negavęs realios laisvės atėmimo bausmės. „Laisvėje lietuviai ir turi likti“, – sakė jis.

Kalbėdamas apie 500 eurų neturtinę žalą, J.Malinovskis sakė už suduotą antausį galėjęs F.Sanchezui duoti ir 1000 eurų.

„Jeigu jis daugiau mūsų neprovokuos, gerai. Bravo Lietuvos teisėsaugai, kad palankiai įvertino nuosprendį“, – sakė jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Teismas paskelbė nuosprendį ekvadoriečio užpuolimo byloje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Teismas paskelbė nuosprendį ekvadoriečio užpuolimo byloje

Savo kaltę visada neigęs E.Lukašavičius paminėjo, kad nesudavė smūgių, tik stovėjo šalia, todėl jaučiasi esąs nuteistas neteisingai.

Nukentėjusiojo advokatė po posėdžio sakė, kad tokie žmonės džiaugtųsi net gavę realią laisvės atėmimo bausmę.

„Nebūtų svarbu, koks teismo sprendimas, tam tikra visuomenės dalis tai vertintų kaip pergalę“, – sakė ji.

VIDEO: Dėl neapykantos kurstymo nuteisti ekvadorietį užpuolę jaunuoliai jautėsi laimėję: „Laisvėje lietuviai ir turi likti“

Įžeidė šūkis „Lietuva visiems“

Teismo posėdžiuose paaiškėjo, kad kaltinamieji Jaroslovas Malinovskis ir Einoras Lukašavičius auką pasirinko ne šiaip sau.

Jiedu įsižeidė, kai nacionalistų eitynėse 2016 metais pamatė F.Sanchezą su plakatu „Lietuva visiems“.

Pamatę šį plakatą jaunuoliai dvejus metus gyveno su nuoskauda širdyje, kol pagaliau nusprendė ją išlieti. Jie palaukė ir gatvėje prikūlė F.Sanchezą šaukdami „Lietuva lietuviams“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Fabianas Sanchezas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Fabianas Sanchezas

Teismui suteikus paskutinio žodžio teisę J.Malinovskis sakė, kad pastarieji metai jam buvo sunkūs.

„Aš paprastas žmogus, paprastą, bet sąžiningą darbą dirbu, aš klaidų padariau praeityje. Man 26 metai, šeimos kūrimas mano galvoje. Karšto charakterio buvau, nereikėjo pasiduoti provokacijoms, bet visi turi teisę į savo nuomonę. F.Sanchezas yra tyčinis provokatorius, jis pradėjo mus tyčia provokuoti per eitynes“, – sakė kaltinamasis.

E.Lukašavičius teisme tvirtino esąs Lietuvos patriotas.

„Nei nacistinių, nei fašistinių simbolių eitynėse nėra, yra Vytis, trispalvė ir Gedimino stulpai, kas yra teisme“, – stovėdamas priešais teisėją ir rodydamas į teismo salėje esančius valstybingumo simbolius sakė kaltinamasis.

Pasak vaikino, eitynės filmuojamos policijos, o nukentėjusysis šioje byloje yra provokatorius. E.Lukašavičius pagyrė policiją, kad pareigūnai per eitynes ekvadorietį patraukė į šoną.

Jis pripažino skėlęs antausį užsieniečiui, tačiau stebėjosi, kodėl beveik mėnesį dėl „naglam žmogui“ trenkto antausio turėjo praleisti Lukiškėse suimtas. Abu kaltinamieji tyrimo metu 20 parų buvo suimti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius