Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl pasikėsinimo nužudyti įtariamą draugą užstojęs pagėgiškis įsitikino – melo kojos trumpos

Lietuvių liaudies patarlė sako, kad melo kojos trumpos. Tuo įsitikino teisėsaugai melavęs ir taip nuo baudžiamosios atsakomybės savo draugą bandęs išsukti Pagėgių savivaldybės gyventojas. Nuteistas 24-erių vyras pusmetį vakarus turės leisti namuose, mat Klaipėdos miesto apylinkės teismas jam skyrė pusės metų laisvės apribojimą, įpareigojant nuo 22 val. vakaro iki 6 val. ryto būti namuose, pranešė prokuratūra.
Klaipėdos apylinkės teismas
Klaipėdos apylinkės teismas / Klaipėdos apylinkės teismo nuotr.

Atliekant ikiteisminį tyrimą dėl labai sunkaus nusikaltimo – rengimosi nužudyti, kaip liudytojas buvo apklaustas Pagėgių rajono gyventojas A.A., nes ir pats dalyvavo incidente. Iškart po įvykio apklaustas ikiteisminio tyrimo pareigūnei jis papasakojo, kad matė, kaip jo draugas atvažiavo į parduotuvės kiemą, kur dirbo pastarojo sugyventinė, o su savimi turėjo ir užtaisytą šautuvą. Jaunuolis taip pat atskleidė ir tai, kad draugas rengėsi nušauti moterį, o paskui nusišauti ir pats. Siekdamas užkirsti nusikaltimui kelią, A.A. atėmė ginklą iš draugo, tad nelaimės pavyko išvengti.

Tačiau po poros savaičių liudydamas ikiteisminio tyrimo teisėjui, taip pat ir dar kartą birželį, nagrinėjant bylą Klaipėdos apygardos teisme, A.A. savo ankstesnių parodymų išsigynė ir teigė, kad draugas jam nesakęs, ką nušaus, o ir nepamena, kad šautuvas būtų užtaisytas. Tad šių metų vasarį buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl melagingų parodymų davimo.

Liudytojas šios prievolės nepaisė ir melavo teismui, siekdamas, kad jo draugas išvengtų baudžiamosios atsakomybės, – sakė prokuroras.

„Pagal teisės aktus asmuo, apklausiamas teisme kaip liudytojas, informuojamas apie pareigą duoti teisingus parodymus ir įspėjamas dėl atsakomybės už melagingų parodymų davimą. Tuo tikslu jis perskaito priesaiką ir ją patvirtina savo parašu. Tačiau liudytojas šios prievolės nepaisė ir melavo teismui, siekdamas, kad jo draugas išvengtų baudžiamosios atsakomybės. Teisėsauga nesitaiksto su tokiais atvejais ir siekia stiprinti baudžiamajam procesui trukdančių liudytojų baudžiamąjį persekiojimą“, – teigė Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Aurelijus Stanislovaitis, inicijavęs ikiteisminį tyrimą dėl liudytojo melagingų parodymų.

Pagal Baudžiamojo kodekso 235 straipsnio 1 dalį atsako tas, kas pateikia melagingą skundą, pareiškimą ar pranešimą apie nusikalstamą veiką ar apklausiant asmenį kaip liudytoją duoda melagingus parodymus.

Visgi kaltinamajam A.A. nepavykto suklaidinti teismo ir išsukti draugo nuo baudžiamosios atsakomybės. Pernai spalį vyras pripažintas kaltu dėl labai sunkaus nusikaltimo – rengimosi nužudyti sugyventinę – padarymo. Priimant šį procesinį sprendimą, remtasi A.A. kaip liudytojo parodymais, duotais iš karto po įvykio, nes būtent tie jo parodymai atitiko kitus byloje surinktus ir teisme patikrintus įrodymus.

A.A. teismo pripažintas kaltu pagal Baudžiamojo kodekso 235 straipsnį šį rugpjūtį. Nuosprendis jau įsiteisėjęs.

Šiemet Klaipėdos apygardos prokuratūros veiklos teritorijoje iš viso pradėtas 21 ikiteisminis tyrimas dėl melagingų parodymų ir melagingų pranešimų apie nusikalstamą veiką. Iš jų jau 14 bylų perduota į teismą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius