-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl prie beržo padėtos granatos Čėsniškės kaimo broliams Nutautams apribota laisvė

Šiaulių apygardos teismas paskelbė nuosprendį rezonansinėje byloje, kuomet su Antrojo pasaulinio karo granata susisprogdino vyras ir buvo sužalota jo dukra. Sprogmenį Kelmės rajone Čėsniškės kaime pernai pavasarį po beržu padėjo žuvusiojo kaimynai.
Rankinė granata
Rankinė granata / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Kelmės rajono Čėsniškės kaimo gyventojai broliai Petras ir Povilas Nutautai į nuosprendį neatvyko. P.Nutautas susilaužė koją, o jo brolis neturėjo galimybės atvykti. Nuosprendis paskelbtas nedalyvaujant kaltinamiesiems.

Granata turi 800 gramus trotilo ir yra skirta pramušti storus šarvus.

Tragiškai pasibaigusi pamokanti istorija prasidėjo 2010 metais, kuomet broliai rado Antrojo pasaulinio karo laikų rusišką prieštankinę granatą.

Rastą granatą iš pradžių jie paslėpė savo sodyboje. Vėliau išsiaiškino, kad tai yra gana pavojinga. Granata turi 800 gramus trotilo ir yra skirta pramušti storus šarvus.

2014 metų ankstyvą pavasarį Petras Nutautas granatą išnešė į netoli namų esančią pamiškę ir padėjo prie beržo. Kad granata nesulytų ir sudrėkusi nesprogtų, ją uždengė šiferiu. Apie tai jis pasakė broliui.

Netrukus mišku ėjo kaimynas Gintaras Kriaučiūnas su savo keturiolikmete dukra. Mergaitė pastebėjo granatą ir atnešė parodyti tėvui. 34-erių G.Kriaučiūnas paėmė granatą, o ši  po kelių akimirkų sprogo. Sprogimas vyro kūną smarkiai sumaitojo.

Mergaitė pastebėjo granatą ir atnešė parodyti tėvui.

Vyras netrukus medikų akivaizdoje mirė, o jo dukra skeveldromis buvo sužalota visam gyvenimui.

Buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neatsargaus gyvybės atėmimo ir neteisėto disponavimo šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis, sprogmenimis ar sprogstamosiomis medžiagomis.

Petras Nutautas buvo kaltinamas dar ir neatsargiu gyvybės atėmimu, sunkiu sveikatos sutrikdymu dėl neatsargumo. Tai daryta dėl to, kad būtent jis, žinodamas granatos pavojingumą, padėjo ją nesaugioje vietoje.

Teismas už padarytus nusikaltimus abiem broliams skyrė po dvejų metų laisvės apribojimo bausmę.

Vyresnysis brolis nukentėjusiesiems teismo sprendimu turės atlyginti daugiau kaip 9 tūkstančių eurų turtinę ir neturtinę žalą, Šiaulių teritorinei ligonių kasai – 3143 Eur,  Valstybiniam  socialinio draudimo fondui – 841 Eur. Jaunesnysis brolis nukentėjusiesiems turės atlyginti 2896  Eur  turtinę žalą.

Šis nuosprendis gali būti skundžiamas apeliacine tvarka Lietuvos apeliaciniam teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius