-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl smurto prieš vaiką teisiama E.Geležiūnienė – vėl institucijų akiratyje: užkliuvo nauja mėlynė

Kol didelio atgarsio visuomenėje sulaukusios kaunietės Evelinos Geležiūnienės, galimai smurtavusios prieš mažametį sūnų, byla toliau narpliojama teisme, institucijoms užkliuvo nauja mėlynė, atsiradusi ant to paties nukentėjusio berniuko rankos. Užsisuko dar vienas patikrų ratas. Savo feisbuko paskyroje apie įvykį pranešusi E.Geležiūnienė visa tai pavadino „prokuratūros noru ieškoti kabliukų“.
Evelina Geležiūnienė teisme
Evelina Geležiūnienė teisme / Karolinos Stažytės nuotr.

Šiuo metu dėl galimo smurto prieš sūnų Kauno apylinkės teisme teisiama daugiavaikė mama E.Geležiūnienė rugsėjo 9 dieną savo feisbuko paskyroje išplatino pranešimą, kuriuo gėdijo Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybą. Iš pranešimo turinio buvo galima suprasti, kad moteris sulaukė naujų patikrų, nes ant to paties berniuko rankos vėl aptikta mėlynė.

Karolinos Stažytės nuotr./Evelina Geležiūnienė teisme
Karolinos Stažytės nuotr./Evelina Geležiūnienė teisme

„Ar atsimenat, kai Valstybinė vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba viešai aiškino, kad dėl menkiausios mėlynės nieks nepradeda domėtis šeima? Tai dabar aš paneigsiu šį mitą.

Priešistorė tokia, kad prieš išleidžiant vaiką į darželį nuėjom į Kauno miesto Kalniečių polikliniką, jog susitvarkytume sveikatos pažymą. Ir ant vaiko rankos buvo mėlynė, kurią jis užsistatė, kai nukrito belaipiodamas ant spintos. Ir čia prasidėjo įdomumai... Atėjo skyriaus vedėja, paklausė, kas ir kaip. Vaikas jai atsakė, kad nukrito. Galvojau, kad viskas tuo ir baigsis, bet, pasirodo, kad ne“, – istoriją ėmė pasakoti septynių vaikų susilaukusi kaunietė.

Pasak jos, šiek tiek daugiau nei po savaitės – rugsėjo 8-osios vakarą, apie 20 valandą, ji sulaukusi Kauno rajono vaiko teisių apsaugos skyriaus atstovų vizito į namus.

„Nenustatė jokio grėsmės lygio ir išvažiavo. Lyg ir viskas turėtų baigtis, bet, pasirodo, kad ne! Šiandien – rugsėjo 9 dieną – paskambino Kauno apskrities policijos tyrėja, kuri pareiškė, kad turi atvykti į namus apklaust manęs, ištirti įvykio vietą. Maža to, dar pareiškė, kad turėsiu pristatyti vaiką, jog jį apklaustų vaiko teisių apsaugos specialistai, psichologai ir pan. Taigi belieka laukt tęsinio, ką jie dar sugalvos“, – rugsėjo 9-osios pranešime feisbuke teigė E.Geležiūnienė, kurios namuose šiuo metu auga keturi vaikai.

Karolinos Stažytės nuotr./Evelina Geležiūnienė teisme
Karolinos Stažytės nuotr./Evelina Geležiūnienė teisme

Vaikas buvo grąžintas į šeimą

Pakalbinta 15min ji tikino, kad policija į namus atvyks trečiadienį, vaikas psichologų bus apklausiamas ketvirtadienį. Sprendimas, ar pradėti ikiteisminį tyrimą, E.Geležiūnienės teigimu, dar nėra priimtas. Pasak jos, šešerių metų berniukas praėjusią žiemą buvo grąžintas į šeimą (ikiteisminio tyrimo metu buvo pas globėjus), o byla dėl galimo smurto prieš jį vis dar nagrinėjama.

„Mūsų šeima jau nebėra stebima socialinių darbuotojų. Gydytoja patikros metu įrašė į kortelę, kad yra ant rankos mėlynė. Paklausė vaiko, kas nutiko, pasakė administracijai, kad vaikas atėjo su mėlyne ant rankos. Administratorė irgi paklausė vaiko, kas nutiko. Vaikas atsakė, kad nugriuvo. Vaiko teisėms pranešė administracija, o ne gydytoja.

Mano nuomone, tai yra prokuratūros noras ieškoti kabliukų, kadangi, kaip žinia, – senesnė byla vis dar teisme nagrinėjama. Beveik jau metai laiko. Neturiu užfiksavusi tos mėlynės fotoaparatu, nes net nepagalvojau, kad iki tokio lygio čia bus viskas“, – teigė E.Geležiūnienė.

Grėsmės vaikui nenustatė

15min išsiuntė klausimus Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybai, Kauno apskrities policijai.

Kaip teigė Ramunė Liubinaitė, Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Viešųjų ryšių ir komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Kauno apskrityje, tarnybos specialistai reaguoja į visus raštu, žodžiu ar kitomis priemonėmis gautus pranešimus apie galimą vaiko teisių pažeidimą.

„Kauno apskrities vaiko teisių apsaugos skyrius reagavo į gautą pranešimą. Šeimoje apsilankę specialistai grėsmės vaikui nenustatė“, – išvadą dėl pastarojo atvejo pateikė R.Liubinaitė.

Pasak jos, įvykio vietoje vaiko gynėjo užduotis yra įsitikinti, ar egzistuoja grėsmė vaiko saugumui, sveikatai ar gyvybei. Jei reikia vaiką apgyvendinti saugioje aplinkoje – veiksmų imamasi nedelsiant. Jeigu atvejis susijęs su kitais vaiko teisių pažeidimais – reaguojama ne vėliau nei per 3 darbo dienas.

„Specialistai bendrauja su tėvais, vaiku ir kitais informacijos apie vaiką galinčiais suteikti asmenimis“, – patikino Valstybinės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos atstovė.

Rugsėjo 9 d. Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai sulaukė Vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojų rašto dėl rugpjūčio 30 d. gydymo įstaigoje ant mažamečio kūno keliose vietose pastebėtų poodinių kraujosruvų.

Pagal pateiktą specialistų prašymą atlikti tyrimą, Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai atlieka patikslinimą, aiškinasi įvykio aplinkybes.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas dar 2017 m. spalį

15min primena, kad ikiteisminis tyrimas E.Geležiūnienės atžvilgiu buvo pradėtas 2017 metų spalio mėnesį, gavus duomenų, kad mažametis vaikas į darželį buvo atvestas su sumušimo žymėmis. Darželio auklėtojų teigimu, vaikas į darželį buvo atvežtas jau stipriai sumuštas. Pirmoji mažylio sumušimus pamatė auklėtoja ir pranešė direktorei.

Prokuratūra yra skelbusi, kad vaiko motina kaltinama nežymiu vaiko sveikatos sutrikdymu, piktnaudžiavimu tėvų teisėmis ir pareigomis. Ji savo kaltę kategoriškai neigia. Tikina, kad vaikas susižalojo žaisdamas.

„Vaikai žaidžia, susižeidžia, nefiksuoji tų mėlynių. Nežinau, kaip dažnai jos atsirasdavo. Tai virsdavo, tai nuo paspirtuko nukrisdavo. Pas mane pačią yra tų mėlynių. Tokių mėlynių, kurios sukeltų įtarimą, tikrai nemačiau. Jos tikrai atsirado ne dėl smurto“, – anksčiau žurnalistams yra teigusi E.Geležiūnienė.

Tuo metu prokurorė pabrėžė, kad yra pakankamai įrodymų jos kaltei pagrįsti. Net poligrafo duomenys buvo nepalankūs E.Geležiūnienei.

Įtarimai ikiteisminio tyrimo metu dėl nežymaus sveikatos sutrikdymo mažamečiui buvo pareikšti ir moters sugyventiniui, kurio vardą apklausų metu minėjo pats nuo smurto, įtariama, nukentėjęs berniukas, tačiau vėliau tyrimas jo atžvilgiu buvo nutrauktas, nesurinkus pakankamai duomenų, pagrindžiančių įtariamojo kaltę.

Rugpjūčio 20 d., pastarojo teismo posėdžio metu, nuspręsta byloje atnaujinti įrodymų tyrimą, nes gynėjas pateikė naujų duomenų apie tai, kad yra nutrauktas pagalbos šeimai planas. Artimiausias posėdis įvyks spalio 1 d. Jo metu žadama apklausti specialistus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius