Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 05 09 /09:20

Dėl socialinės provokacijos Vilniuje į areštinę uždaryti 9 jaunuoliai

Vilniuje ant viaduko grupė jaunuolių pakabino baltos spalvos audeklą, kuriame nupiešti penkių asmenų siluetai, nešantys trispalvę, o po kojomis – kūjis ir pjautuvas. Dėl šios provokacijos buvo sulaikyta net dešimt asmenų, beveik visi jie uždaryti į areštinę.
Taip Moldovos parlamento pastatas buvo apipaišytas per 2009 metų balandžio riaušes.
Asociatyvinė iliustracija: sovietinė simbolika / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ketvirtadienį Policijos departamentas informuoja apie provokaciją sostinėje.

Gegužės 8 d. apie 21 val. 54 min. Vilniaus aps. VPK gautas pranešimas, kad Vilniuje, Geležinio Vilko g. (ties Ateities g.), ant viaduko, grupė jaunuolių pakabino baltos spalvos audeklą, kuriame nupiešti penkių asmenų siluetai, nešantys trispalvę, o po kojomis – kūjis ir pjautuvas.

Tapote šio įvykio liudininkais? Pastebėjimus, nuotraukas ar filmuotą medžiagą prašome siųsti 15min@15min.lt.

Įtariamieji M. J. (gimęs 1996 m.), N. J. (gimęs 1991 m.), A. Š. (gimęs 1989 m.), M. Č. (gimęs 1997 m.), E. J. (gimęs 1996 m.), R. J. (gimęs 1997 m.), J. M. (gimęs 1992 m.), K. Č. (gimęs 1995 m.) ir P. R. (gimęs 1997 m.) uždaryti į areštinę, o D. D. (gimusi 1991 m.) apklausta.

Sostinės policija toliau aiškinasi šio išpuolio motyvus ir aplinkybes, Vilniaus miesto 1-ajame komisariate atliekamas ikiteisminis tyrimas. Jo metu jau nustatyta, kad niekas iš sulaikytųjų dėl panašaus pobūdžio veiklos anksčiau nėra patekęs į pareigūnų akiratį. Ketvirtadienio rytą dar vyko įtariamųjų apklausos.

Audeklas ant sostinės viaduko galbūt neatsitiktinai pakabintas gegužės 9-osios, kuri daugumoje buvusių Sovietų Sąjungos šalių minima kaip Pergalės diena, išvakarėse.

Baudžiamojo kodekso 284 straipsnio „Viešosios tvarkos pažeidimas“ 2-oji dalis numato: „Tas, kas viešoje vietoje necenzūriniais žodžiais ar nepadoriu elgesiu trikdė visuomenės rimtį ar tvarką, padarė baudžiamąjį nusižengimą ir baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu.“

Nors policija ir prokuratūra dabar laikosi pozicijos, kad jaunuoliams keliama baudžiamoji byla, apie nacistinių ar komunistinių simbolių platinimą ar demonstravimą kalbama Administracinių teisės pažeidimų kodekse.

ATPK 188 (18) straipsnis byloja: „Nacistinės Vokietijos, SSRS ar Lietuvos SSR vėliavos ar herbo arba vėliavų, ženklų ar uniformų, kurių sudedamoji dalis yra nacistinės Vokietijos, SSRS ar Lietuvos SSR vėliava ar herbas, nacistinių ar komunistinių organizacijų simbolių ar uniformų arba nacistinės Vokietijos, SSRS ar Lietuvos SSR vėliavos ar herbo, nacistinės svastikos, nacistinio SS ženklo, sovietinio kūjo ir pjautuvo ženklo, sovietinės raudonos penkiakampės žvaigždės ženklo pagrindu sudarytų vėliavų ar ženklų, atsakingų už Lietuvos gyventojų represijas Vokietijos nacionalsocialistų ar SSRS komunistų partijos vadovų atvaizdų platinimas, naudojimas susirinkime ar kitame masiniame renginyje arba kitoks demonstravimas, taip pat nacistinės Vokietijos, SSRS ar Lietuvos SSR himno viešas atlikimas – užtraukia baudą nuo penkių šimtų iki vieno tūkstančio litų su daikto, kuris buvo administracinio teisės pažeidimo padarymo įrankis, konfiskavimu.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius