Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Dėl tragiškos avarijos nuteistas Sigitas Šostakas net pats netiki, kad Vilniaus teisėjai sumažins jam skirtą bausmę: „Esu nusiteikęs sėdėt tiek, kiek gavau!“

Vilniaus apygardos teismas ėmėsi apeliacine tvarka nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje buvęs Trakų policininkas Sigitas Šostakas nuteistas 8 metų laisvės atėmimu už avariją, kuri pražudė tris Kauno medikus.
Sigitas Šostakas
Sigito Šostako byla / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Su advokato pagalba surašytame apeliaciniame skunde buvęs policininkas Sigitas Šostakas prašo pakeisti griežtą Varėnos rajono apylinkės teismo nuosprendį, kuriuo už rezonansinę avariją greitkelyje Vilnius–Kaunas jam yra skirtas 8 metų laisvės atėmimas.

S.Šostakas su gynėju mano, kad buvo nubaustas per griežtai, kad teismas neatsižvelgė į jo atsakomybę lengvinančias aplinkybes.

Mažesnės bausmės prašantis S.Šostakas viliasi, kad galbūt teismas atsižvelgs į aplinkybę, jog dėl tragedijos iš dalies kaltas ir labai lėtai greitkelyje važiavęs opelio vairuotojas. Savo ruožtu žuvusiųjų artimieji prašo buvusį policininką laikyti nelaisvėje maksimaliai ilgai – 10 metų.

Ketvirtadienį po posėdžio Vilniaus apygardos teisme S.Šostakas prasitarė, kad nieko gero iš šio proceso nesitiki. Visi skundžia – ir aš apskundžiau. Taip atsainiai savo poziciją apeliacinės instancijos teisme pristatė nuteistasis.

Taip pat prieš filmavimo kameras jis pasiguodė, kad per visą gyvenimą negalės atlyginti žalos, jei teismas priteis tokias sumas, kurių dabar prašo nukentėjusieji: „Visą sumą, kurią jie prašo, aš per visą gyvenimą neišmokėsiu!“

Anot vyro, pardavęs butą jis gautų apie 70 000 litų, tuo tarpu bendra ieškinio suma yra apie 0,7 milijono (žr. fimuotą interviu apačioje).

Būtent žalos atlyginimo klausimas šiame apeliaciniame procese yra bene aktualiausias. Kaip žinoma, baudžiamąją bylą Varėnoje išnarpliojęs pirmosios instancijos teismas nesiryžo išnagrinėti ir nukentėjusiųjų civilinių ieškinių, nes negavo išsamios informacijos iš draudimo bendrovės, kaip bus skaičiuojami žalos dydžiai. Teisėjas konstatavo, kad nukentėjusieji neabejotinai turi teisę į jiems padarytos turtinės ir neturtinės žalos atlyginimą, tačiau paliko tai spręsti civilinio proceso tvarka.

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Sigitas `ostakas
Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Sigitas Šostakas

Tuo tarpu Vilniaus apygardos teisme šią bylą kuruojanti prokurorė pareiškė, kad toks ankstesnio teismo viražas šiurkščiai pažeidė Baudžiamojo proceso kodekso normas. Prokuratūros vertinimu, nebuvo jokių kliūčių nustatyti žalą ir iš dalies arba visiškai patenkinti civilinius ieškinius. Todėl per ketvirtadienio posėdį prokurorė pasiūlė teismu šioje byloje atlikti dalinį įrodymų tyrimą ir išspręsti kompensacijų klausimus. Tam reikėtų papildomai apklausti civilinius ieškovus, o svarbiausia – pagaliau prisišaukti į procesą „Lietuvos Draudimo“ atstovus, kad jie betarpiškai paaiškintų savo vaidmenį šioje istorijoje.

Anot kaltinamojo advokato Valdemaro Bužinsko, jei draudikai aiškiai pasakytų, kokias išmokas pasirengę suteikti, teismui būtų aišku ir tai, kokią žalos atlyginimo naštą krauti ant S.Šostako pečių.Teisėjų kolegija paskelbė, kad pritaria būtinybei atlikti įrodymų tyrimą, apklausiant nukentėjusiuosius ir draudikus. Tačiau iškilo kita organizacinė problema: nei šį pavasarį dėl teismo užimtumo, nei vasarą dėl proceso dalyvių atostogų paskirti kito posėdžio nebuvo galimybės.

Artimiausia numatomo posėdžio data: rugsėjo 20 d.

VIDEO: 15min.lt - Sigito Šostako interviu Vilniaus apygardos teisme

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius