-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 02 08 /09:53

Demaskuota Kauno daugiabutyje veikusi amfetamino laboratorija: gamyboje naudotas ir kanalizacijos skiediklis

Teisėsauga sudavė smūgį dar vienai grupei narkotikų platintojų – Kaune demaskuota bute veikusi amfetamino laboratorija. Trečiadienio rytą Kauno apygardos prokuratūra surengė spaudos konferenciją, kurioje atskleidė daugiau pusmetį vykdyto tyrimo detalių. Pasak prokurorės, tai yra pirmas toks tyrimas per pastaruosius penkerius metus.
Demaskuota Kauno mieste veikusi amfetamino laboratorija
Demaskuota Kauno mieste veikusi amfetamino laboratorija / Marijampolės apskrities policijos nuotr.

Įtarimai dėl neteisėto disponavimo psichotropinėmis medžiagomis su tikslu jas platinti šiame tyrime pareikšti trims kauniečiams – R.Z., K.D. ir R.B.

Įtariamųjų amžius – nuo 41-erių iki 59-erių metų. Teisėsaugos institucijoms jie visi buvo žinomi, ne kartą teisti. Teistumų spektras įvairus – dominuoja turtinio pobūdžio nusikalstamos veikos: vagystė, turto prievartavimas, pasikėsinimas sukčiauti stambiu mastu.

VIDEO: Kaune demaskuota amfetamino gaminimo laboratorija

Ikiteisminis tyrimas pradėtas pagal Marijampolės apskrities VPK gautą informaciją dėl asmenų, disponuojančių labai dideliais kiekiais psichotropinėmis medžiagomis – amfetaminu.

Pernai lapkritį Kauno mieste buvo sulaikytas Kauno gyventojas, kuris su savimi turėjo 4 kg amfetamino.

Marijampolės apskrities policijos nuotr./Demaskuota Kauno mieste veikusi amfetamino laboratorija
Marijampolės apskrities policijos nuotr./Demaskuota Kauno mieste veikusi amfetamino laboratorija

Šių metų sausio mėnesio antroje pusėje Kaune buvo sulaikyti dar du Kauno gyventojai. Jie turėjo apie 2 kg amfetamino.

Neatmetama galimybė, kad tyrimo metu įtariamųjų ratas gali plėstis.

VIDEO: Demaskuota Kauno mieste veikusi amfetamino laboratorija

Kaltės nepripažįsta

Pasak Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorės Nomedos Urbonavičienės, tai – išskirtinis tyrimas.

„Per pastaruosius penkerius ar šešerius metus Kauno apygardos prokuratūros veiklos teritorijoje – Kauno, Marijampolės, Alytaus apskrityse – amfetamino gamybos vietos, laboratorijos nebuvo rastos. Taigi toks tyrimas yra pirmas ir vienintelis per pastaruosius penkerius metus“, – pabrėžė N.Urbonavičienė.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Nomeda Urbonavičienė
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Nomeda Urbonavičienė

Anot jos, įtariamieji kaltės nepripažįsta, parodymų neduoda, su teisėsauga nebendradarbiauja.

Pasak Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriaus viršininko Edgaro Charisovo, amfetaminas dideliais kiekiais, kilogramais, buvo tiekiamas į Marijampolės, kitas Lietuvos apskritis.

Tyrimo metu nustatyta, kad amfetaminas buvo tiekiamas ir į įkalinimo įstaigas.

Atliekant tyrimą pareigūnai siekė nustatyti šios psichotropinės medžiagos kilmę.

Įtariamieji, vykdydami nusikalstamas veikas, veikė laikydamiesi įslaptintų metodų, naudojo kontražvalgybines priemones (naudojo technines priemones, skirtas aptikti teisėsaugos institucijų žvalgybai naudojamas priemones, imituodavo tam tikras situacijas, siekdami įsitikinti, ar nėra stebimi ir t.t.), tačiau tyrimą atliekantys pareigūnai, panaudoję platų spektrą sumaniausių ir moderniausių informacijos rinkimo būdų, slaptus ikiteisminio tyrimo veiksmus, išsiaiškino psichotropinių medžiagų kilmę.

„Organizuotas nusikalstamumas nemiega. Eina į priekį, tobulėja. Dėl to tam tikri policijos darbo metodai įtariamiesiems buvo žinomi“, – patikino N.Urbonavičienė.

Kratos metu viename iš daugiabučių įkurtoje laboratorijoje buvo rastos ir paimtos visos amfetamino gamybai reikalingos priemonės ir įrankiai.

Vertė – 100 tūkst. eurų

Įtariama, kad namuose pagamintu amfetaminu įtariamieji disponavo visoje Lietuvoje. Šiame bute, kuriame rasta laboratorija, gyveno vienas iš įtariamųjų.

Tyrimo metu iš viso buvo rasta ir išimta apie 6 kilogramai amfetamino, paruošto platinti. Toks kiekis narkotikų juodojoje rinkoje yra vertas daugiau kaip 100 tūkst. eurų.

Marijampolės apskrities policijos nuotr./Demaskuota Kauno mieste veikusi amfetamino laboratorija
Marijampolės apskrities policijos nuotr./Demaskuota Kauno mieste veikusi amfetamino laboratorija

„Daugiau nei 10 tūkst. dozių galima pagaminti iš tokio kiekio amfetamino. Narkotikai buvo gaminami dviejų kambarių bute, viename iš Kauno mikrorajonų specialiai įrengtoje laboratorijoje.

Atlikus kratas, buvo rastos amfetamino gamybai skirta įranga bei priemonės. Skysta amfetamino masė buvo maišoma su civilinėje apyvartoje nedraudžiamais objektais, tokiais kaip rūgštis, kanalizacijos skiediklis, acetonas. Pagal visumą rastų objektų mes sprendžiame, kad amfetaminas buvo gaminamas dešimtimis kilogramų“, – teigė E.Charisovas.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Edgaras Charisovas
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Edgaras Charisovas

Skirti suėmimai

Narkotikų gamyba ir platinimas, anot jo, buvo vykdomi daugiau nei vienerius metus. Tyrimas pradėtas prieš pusę metų.

Marijampolės apylinkės teismo Marijampolės rūmai tenkino prokurorės prašymą įtariamiesiems paskirti griežčiausias kardomąsias priemones – suėmimus dviem mėnesiams.

Asmenims pareikšti įtarimai dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti arba neteisėto disponavimo labai dideliu narkotinių ar psichotropinių medžiagų kiekiu pagal Baudžiamojo kodekso 260 straipsnio 3 dalį.

Už šią nusikalstamą veiką numatoma laisvės atėmimo bausmė nuo 10 iki 15 metų.

Marijampolės apskrities policijos nuotr./Demaskuota Kauno mieste veikusi amfetamino laboratorija
Marijampolės apskrities policijos nuotr./Demaskuota Kauno mieste veikusi amfetamino laboratorija

Ikiteisminiam tyrimui vadovauja Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorė N.Urbonavičienė.

Tyrimą atlieka Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriaus pareigūnai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius