-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Demaskuota užsienio šalių ir Lietuvos piliečių grupuotė, vykdžiusi ilgalaikę neteisėtą veiklą

Užsieniečiams neteisėtai užsibūti Lietuvoje padėjo ir pareigūnai. Po pusmetį trukusio tyrimo Pagėgių rinktinės pasieniečiai demaskavo nusikalstamą trečiųjų užsienio šalių ir Lietuvos piliečių grupuotę, kuri vykdė ilgalaikę neteisėtą veiklą Lietuvoje. Joje ilgiau nei leistina užsibūti užsieniečiams padėjo, įtariama, ir trys pareigūnai, o įtarimai iš viso pareikšti 18-ai asmenų.
Bylos įkalčiai
Bylos įkalčiai / VSAT nuotr.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Pagėgių rinktinės Ikiteisminio tyrimo skyriuje pradėtas ir šiuo metu atliekamas didelės apimties ikiteisminis tyrimas dėl valstybės tarnautojų papirkimo, valstybės tarnautojų piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, užsienio šalių piliečių asmens dokumentų klastojimo, Lietuvoje neteisėtai esančių trečiųjų užsienio šalių piliečių nelegalaus darbo.

Šiuo metu įtarimai pagal įvairius Baudžiamojo kodekso straipsnius pareikšti 18 asmenų, iš jų 11 yra Kirgizijos, 2 Tadžikijos ir 5 Lietuvos piliečiai, atliktos 8 kratos. Taip pat nustatyti ir buvo sulaikyti 2 pasieniečiai bei muitininkas, piktnaudžiavę tarnyba.

VSAT Pagėgių rinktinės pasieniečiai šių metų viduryje gavo pirminės žvalgybinės informacijos, kad į Lietuvą atvykstantys ir bandantys joje įsidarbinti trečiųjų užsienio šalių (dažniausiai Tadžikijos ir Kirgizijos) piliečiai pažeidinėja Užsieniečių teisinės padėties įstatymą. Pagal jį užsienietis, turintis galiojančią Šengeno vizą, gali atvykti į Lietuvą ir būti vizoje nurodytą laiką, bet jo buvimas Lietuvoje ir kitose Šengeno valstybėse negali trukti ilgiau negu 90 dienų per 180 dienų laikotarpį.

Pasieniečių kriminalinės žvalgybos pareigūnai išsiaiškino, kad trečiųjų šalių piliečiai, įvairiais būdais užsienio piliečių pasuose klastodami išvykimo ir atvykimo spaudus, neteisėtai gyvena ir dirba Lietuvoje.

Per gana trumpą laiką VSAT Pagėgių rinktinės Kriminalinės žvalgybos skyriaus pareigūnams, bendradarbiaujant su kolegomis iš VSAT Varėnos rinktinės Imuniteto poskyrio, pavyko surinkti užtektinai duomenų ne tik apie šių užsieniečių neteisėtas veikas. VSAT pareigūnai nustatė ir, įtariama, jiems talkininkavusius du Pagėgių rinktinės Kybartų užkardos pasieniečius bei Kauno teritorinės muitinės pareigūną, kurie piktnaudžiavo tarnybine padėtimi už atlygį.

Pasieniečių kriminalistai išaiškino, kad piktnaudžiaudami tarnybine padėtimi minėti VSAT pareigūnai neteisėtai dėdavo trečiųjų šalių piliečių pasuose spaudus apie jų atvykimą ir išvykimą, nors užsieniečiai iš Lietuvos niekur nekeliaudavo.

Pagėgių rinktinės pasieniečiai atliko 8 kratas Vilniuje, Kaune, Marijampolėje, piliečių ir įvairių įmonių patalpose. Jų metu buvo rasta įvairių spaudų, įtariama, klastotų automobilių registracijos liudijimų, Kirgizijos piliečių pasų su galimai klastotais spaudais bei kitų daiktų, turinčių reikšmės įvykio tyrimui.

VIDEO: Pagėgių pasieniečiai demaskavo lietuvių ir užsieniečių grupuotę

Tiriama ir trijų įmonių, registruotų Vilniuje ir Marijampolėje, veikla dėl trečiųjų užsienio šalių piliečių nelegalaus darbo Lietuvoje. Vienam iš įmonių vadovų pareikšti įtarimai dėl Lietuvoje nelegaliai esančių trečiųjų šalių piliečių darbo, kitos įmonės vadovas kol kas apklaustas specialiuoju liudytoju.

Tauragės apylinkės teismo teisėjai pagal prokurorų pateiktus duomenis įvertinę nusikaltimų pobūdį, ikiteisminio tyrimo metu surinktus įkalčius, 10-čiai sulaikytų asmenų buvo skyrę griežčiausią kardomąją priemonę – suėmimą nuo 7 parų iki 2 mėnesių.

Šiuo metu kardomoji priemonė suėmimas taikoma 8 įtariamiesiems, kitiems skirtos švelnesnės kardomosios priemonės – dokumentų paėmimas, rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Tarp suimtųjų yra 2 Tadžikijos, 5 Kirgizijos piliečiai ir Pagėgių rinktinės pareigūnas. Kitas pasienietis mėnesiui nušalintas nuo einamų pareigų. Apie muitinės pareigūno veiksmus informacija pateikta Kauno teritorinei muitinei.

Šį ikiteisminį tyrimą kontroliuoja Kauno apygardos prokuratūros prokurorai, pažymima VSAT atstovų trečiadienį paviešintame pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius