Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dešimties telefoninių sukčių grupuotė stos prieš teismą

Šiaulių apylinkės prokuratūra teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje sukčiavimu kaltinama 10 asmenų organizuota grupė. 5 vyrų ir 5 moterų nusikaltėlių komanda galimai savinosi pinigus iš atsitiktinių asmenų, patikėjusių telefoninių sukčių melu.
Telefoniniai sukčiai atakuoja
Telefoniniai sukčiai atakuoja / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Šiaulių apskrities VPK Kriminalinės policijos pareigūnai, atlikę ikiteisminį tyrimą, nustatė, kad pagrindinis nusikaltimų organizatorius buvo 7 kartus teistas 28 metų šiaulietis M.O.

Nusikaltimų padarymo metu ir šiuo metu atlikdamas laisvės atėmimo bausmę Pravieniškių pataisos namuose atvirojoje kolonijoje, jis sukurdavo nusikalstamų veikų darymo planus ir paskirstydavo užduotis likusiems organizuotos grupės nariams.

Nuo 2016 metų spalio iki 2017 metų balandžio pradžios šių telefoninių sukčių aukomis tapo 14 garbaus amžiaus Šiaulių miesto ir rajono gyventojų. Vieni kaltinamųjų atsitiktine seka skambindavo Šiaulių apskrities fiksuoto ryšio telefonų naudotojams, kiti – vykdavo pas žmones paimti prašomų pinigų, o vėliau juos perduodavo dar kitiems bendrininkams.

Dažniausiai paskambinę sukčiai prisistatydavo gydytojais, prokurorais ar policininkais. Nukentėjusiuosius įtikindavo, kad jų vaikai, anūkai ar kiti artimieji sužalojo kitus ir jie turi atiduoti pinigus į namus atvykusiems jų atstovams, taip išvengdami ikiteisminio tyrimo pradėjimo. Esą apie įvykį nebus pranešta policijai ir bus atlyginta žala sužeistam nukentėjusiajam. Telefonu paskambinęs asmuo išlaikydavo pokalbį su senoliu iki tol, kol pinigai būdavo perduodami jo bendrininkams. Taip jis užtikrindavo, kad telefonu atsiliepęs nukentėjusysis nesusisieks su artimaisiais ir neišsiaiškins realios situacijos.

Iš gyventojų išviliota daugiau nei 32 tūkstančiai eurų. Teismui yra pateikta civilinių ieškinių, kurie turėtų atlyginti tokią padarytą žalą.

Į nusikalstamas veikas buvo įtraukti ir trys nepilnamečiai, patikėję organizatoriaus pažadais greitai ir lengvai užsidirbti pinigų. Dar trys šios grupuotės nariai yra recidyvistai, daugybę kartų teisti už įvairius nusikaltimus.

Baudžiamoji byla perduota Šiaulių apylinkės teismo Šiaulių rūmams. Baudžiamasis kodeksas kaltinamiesiems numato laisvės atėmimo bausmes iki 8 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius